用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 不知羞恥的家長!!!!!
樓主: barry_mama
go

不知羞恥的家長!!!!! [複製鏈接]

王國長老

Re: 不知羞恥的家長!!!!!

我都覺得,呢件事上為咩要查出女孩出自何校?
第一,搵校長告知,咁個學生名呢?
第二,想校長點做?係咪要個個企係度認人?
第三,女孩係學校好可能循規蹈矩,點指證?

我見你在幾個論區, 都發表此文章,其實你和一些家長都係估估下,你又沒有認出校章, 點投訴呀? 我自己身為家長,我覺得最大問題係家教. 每間學校有那麼多學生,不同種類人都有,學校真的管不到, 有些學生係屋企,係小霸王,但係學校就乖到不得了,我都識唔少.

judy :
我諗你有點誤會了,可能大家都誤會了。
我無諗過去校長度投訴,亦無諗過要認人,不過,我覺得教育係具透明度的,我只係將我見到o既真相告訴校長,希望佢可以作出一些相應o既措施—小朋友有兩面,老師應該怎樣教導?另一方面,怎樣加強家長的教育?甚至乎係加強家長同學校o既溝通。
依你所言,如果我將真相公開係一個羞恥o既行為,難通傳媒發現政府有過失而向公眾公開又係一個羞恥o既行為咩?
我明白「家醜不出外傳」的道理,不過,作為教師,就算我無教佢,我都唔想佢學壞。而另一方面,我覺得你遇到o個件事,作為香港市民、納稅人,你都有份比錢政府去辦教育,你係有權要求。如果我係你,我一定會向學校該校校長表達自己o既不滿。如果校長唔知道,佢又點可以提醒返老師,等佢下次小心點,你唔講,佢o地咪無機會改咯?
唔通咁又叫公平?

簽名被屏蔽

多謝你o地明白我

浩天靚媽:
我o係你幅相度見到o個張墊我都有呀!!!
我仔仔好喜歡呢!

barry_mama,

我都明白你的意思,不是想找那女孩出來,只是想知道那間學校,然後向校長提出問題,等校長可於情況許可下,向同學們道出不好行為的問題,但我有些意見,下次可問其他人知不知是那間學校時,可pm給你,那麼不會影響那間學校了,那會不會更好呢?又可說出女孩的不當,值些給各家長引以為鑑!!雙從得益!

Kitty :  :

對!

我信有哩 D 既家長嫁, 真係好鬼差嫁....

有一次同我個仔搭地下鐵(上環上車), 隔離有個吉位, 去到中環站有好多人入黎, 一個好老既阿伯正想坐埋黎之際(其實有好多人都諗住唔同佢爭, 特登比佢坐), 點知眨時間, 係佢後面個細路仔第一時間攝位坐左, 跟住佢阿媽仲話 : "叻仔! 咁鬼醒..." 當時我真係 O 晒咀呀...!

最後我比左個位呀伯坐...! 之後我個仔都問返我 ..."佢點解要同呀伯爭位坐?" Haha...真係會有 D 咁既人, 連我個仔得果 6 歲都知有問題啦, 咁大個人都竟然咁樣, 真係教壞子孫呀!

呢d情況我屢見不鮮喇!!

我都有類似的經驗,有一次我陪仔仔到大環山參加游泳比賽,在看台上擠滿人,突然聽到有位男孩向爸爸投訴遭人推撞,你估爸爸怎說呢?當然唔會好啦!爸爸說:你咁蠢嫁,人推你你推人,不然給人撞倒怎麼辦.我當時真的感到異常驚訝,這個非常父親可以教出一個怎樣的孩子呢?難怪星加坡推行高知識人仕多生子女的計劃.亦有她的道理.   

醒目開學勳章

venice121
唔好怪我多咀,唔一定高知識的人德行就好嫁!
唉,我見個d高學識人,品德一様係差到無人有.
但家教真係好重要就真!

講你都唔信,
我今日真係撞返o個日個女仔同佢阿媽。
我一眼就認得出佢兩母女,
我仲見到佢個校章添!!!!!!!
呢個係徵兆,即係我一定要打電話同佢校長講喇!!!!

係咪真係之前張相嗰間學校呀?
BLCL
‹ 上一主題|下一主題