用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屯門區選校問題
樓主: hfso
go

屯門區選校問題 [複製鏈接]

Re: 屯門區選校問題

babyjerry, 妳就好啦, 已經定下目標, 我地重係討論中......

我真係唔想個女小學就要返補習社, 點解要迫到個小朋友咁緊, 橡筋拉得太"行"都會斷啦.
我有個外甥女就係比父母迫得太緊, 無錯佢成績係幾好架, 幾年都考到前3名, 不過試過考出3名之外, 就比人話佢讀書偷懶呀, 心散呀咁. 其實讀書o既野, 邊有話年年都係你叻晒得架, 咁其他小朋友都會進步加麻. 但係佢父母又唔係咁睇, 佢地覺得谷住谷住佢就會好成績啦... 搞到依家, 佢每逢到考試就病, 唔係詐病架, 真係頭暈啦, 發燒啦咁. 考完試一出黎就嘔... 都唔知為乜???
我就唔想個小朋友變成咁o勒.

覺得e間學校好多采多姿...至於你話中學問題...講真ar..可能我無諗得太長遠la ..何日東聯繫kei中學間間都係band 1...係好吸引..但我會考慮埋個小朋友先law...係我心目中...首要係小朋友讀書返學kei 日子係開心...想佢係一個愉快環境底下成長同學習...如果佢讀得吾開心kei話...6年流流長kei 小學生涯點過ar..我地做父母kei 一樣慘ka 咋...而我所諗kei 係甘多咋!

非常有同感     

我都一樣好高興認識你ar ..不過你吾好甘講la...我吾係咩明燈lai ka...我都係新仔...囡囡仲有好多野要摸索...去認識e間學校ka..而我只不過同大家一齊分享交流一下...真的多多指教就真ar!

我鄧你開心ar...見你已經有左決定...亦都做晒分析...甘你就朝住e個方向行la...希望你第一round 就派到千禧ar

有空kei 可以去千禧個topic 到ka...雖然無咩媽咪發現..但我都好歡迎你來  
babyjerry 寫道:
tszyau2000,

好高興係呢度認識你........你將會成為我們07入讀小學家長的明燈........請多多指教     

MOOYY,

原來我的感覺係無錯.........其後有鄰居話我知........呢間學校係好著重操行.........有學生係上堂時因頭痕........"r"頭都要捱罰........真係不可思議   

多謝你既祝福.........我會照單全收.........亦希望仔仔有good luck..........係第一round就bingo喇.

我帶仔仔參觀過3間學校.........>保圓, 千禧同舊鄭任安........我同仔仔都最鍾意千禧   

yszyau2000,

妳講得好好呀! 我o既諗法同妳一樣, 邊個知6年之後乜野環境丫, 可能到時繁係千禧小學出黎o既都可以真升HKU都唔定格!  
我真係想阿女可以好開心咁渡過呢6年小學生活, 只要佢每日放學返黎同我講佢今日係學校好開心呀! 咁就夠晒啦.  
好似我個外甥女咁, "圓玄小學"出黎 (唔係"保良局圓玄"喎!), 一樣可以入"譚伯羽"格, 邊到話得埋先得格, 世事無絕對丫麻.

Hi, 日羲你好,
蒙恩小學都係一間好學校黎架, 我地都有考慮過架, 不過一黎我又唔信教, 二黎佢會過幾年o係原校擴建, 轉全日制, 我就有D擔心o羅. 佢一邊擴建, 一邊上學, 我真係覺得會影响到小朋友上課架. 雖然佢地校長介紹時都話盡量將工程安排o係非上課時間進行, 但係始終會有噪音, 灰塵影响架.
不過如果唔理佢原校擴建呢點, 我同老婆都幾鐘意呢間學校, 學生成績唔錯, 校風亦很好, 有幾好口碑架.

hsfo ~~

係ar...因為我認識個小朋友返學幾日咋..又係小一生..佢已經話吾想返學..好怕做功課..媽咪問咩都答吾知..當然小一生係需要d時間適應...但如果佢已經返幾日就甘講...真的令人好擔心..攪到個媽咪都吾知個囡返學情況係點樣..聽果個媽咪話e家交比幼稚園kei 老師lai 同個囡傾下..了解多d ..希望知道個問題係邊...學校 定 父母方面!

我聽完之後...我真的好擔心個小朋友 :cry:  :cry:  

babyjerry,

今個禮拜六2:00P~3:00P, 何日東開放參觀喎, 妳會唔會去呀, 睇下都無壞架.

Hi !hfso,

多謝你的答覆,我原本想揀何日東,但怕太大壓力會好辛苦,固此想揀間無咁大壓力但校風,成績也不錯的小學!你知道蒙恩的小朋友升中表演如何嗎?
波蘿飽的成長日誌
http://hk.myblog.yahoo.com/boboheilam

hfso,

thanks for your information.

其實阿仔學校因為同何日東係直系.........早已有安排參觀何日東........亦由於阿仔現時學校的傳統呆板教學模式.......已令我失去了信心........再加上有朋友話想幫佢仔仔由何日東轉去其他小學........我諗都無為再花時間去了解佢喇.

babayjerry ~~

借問聲...你囝囝間幼稚園係安定ka...因我見你甘講...我至甘估下ka 咋   (吾方便答kei 可以不理ka! )

照你甘講...亞囝米讀得好辛苦law

其實阿仔學校因為同何日東係直系.........早已有安排參觀何日東........亦由於阿仔現時學校的傳統呆板教學模式.......已令我失去了信心........再加上有朋友話想幫佢仔仔由何日東轉去其他小學........我諗都無為再花時間去了解佢喇.

tszyau2000,

係呀........就係果間囉.

咁又唔會好辛苦........因為佢好記性又定性.........所以有好多人認為仔仔入何日東一定讀得掂........但我唔認同佢地既填鴨教學方式........相信小朋友應全面發展........只局限課本的知識係唔夠.........比你拎到10A又點........唔想佢變呆仔.........想佢係個活潑,自信,自學,自強不息既人囉.

我都唔會比細仔入讀果間幼稚園.

e d睇法係米你囝囝e幾年係e間幼稚園所得出lai kei 呢

講真ar...聽你甘講...你個小朋友係好適合何日東ka...但你當日選e間幼稚園比亞仔讀...吾係諗住小學上何日東kei 咩 ..因為我認識有d媽咪都係甘諗至選e間咋wor

甘細仔幾時讀書ar ...會考慮邊間ar

tszyau2000,

係呀........就係果間囉.

咁又唔會好辛苦........因為佢好記性又定性.........所以有好多人認為仔仔入何日東一定讀得掂........但我唔認同佢地既填鴨教學方式........相信小朋友應全面發展........只局限課本的知識係唔夠.........比你拎到10A又點........唔想佢變呆仔.........想佢係個活潑,自信,自學,自強不息既人囉.

我都唔會比細仔入讀果間幼稚園.

日羲,
唔好意思呀, 真係搵唔到佢地升中的資料呀, 其實我都試過想搵幾間學校的升中資料, 但係如果佢地自己唔公佈, 真係搵唔到呀.
如果有其他朋友知道, 請分享一下吧!

有無人認識"胡少渠"  
可否分享 "胡少渠",我想報這間,

Pig

tszyau2000,

唉........當年揀佢........的確係為左入何日東..........亦因為無經驗.........我既左鄰右里都話比我知.........要揀間深d既........對小朋友日後入小學會比較易適應.

但事實亦話比我知........傳統教學真係好呆板.........再加上佢地係有聯系中小學銜接........有d係皇帝女唔憂嫁........所以係教學亦唔會與時並進........佢地係無外籍老師教英文........雖則有外籍老師亦唔代表咩........但始終係發音方便會正確d.........佢地既老師連同我個賓賓都溝通唔到........死未......所以阿仔d英文發音係有d問題.........而家晚晚要同佢惡補囉.

佢地真係一味死讀死做功課..........無得玩........k3開學第2日已要做2樣功課........而家每日要寫2個英文生字如: chair, desk, pen pencil等........而中文要寫:學生, 課本.  k2下學期已要默書........以程度.........佢地可能真係比其他活動教學既小朋友叻........但長遠計........係咪真係可以做到........一理通........百理明呢?........抄寫能否啟發佢地自我思考?.........懂得自我思考先至係最重要.

我唔想阿仔每日都花上幾小時係書檯上做抄寫........怕佢抄得多都厭悶而失去學習既興趣.........希望佢係課餘有機會學習其他既知識.

babyjerry:

我小朋友讀佳寶K3,也是寫chair,desk,課本,功課之類生字,我諗大家程度相苦,但我們寫生字多少係由小朋友自己話事,老師不會比壓力!
咁你小朋友讀得開心嗎?
[我唔想阿仔每日都花上幾小時係書檯上做抄寫]
這我也很同意,小朋友除了讀書叻,仲要有其他興趣與活動,創意及與人溝通的技巧也很重要呢!
波蘿飽的成長日誌
http://hk.myblog.yahoo.com/boboheilam

請問柏立基教育學院校友會何壽基學校這間學校好唔好??
我想報這間

babyjerry,

總之要小心為小朋友選學校,不要只想派位問題,也要考慮
一下小朋友是否適應,我當初就是只聽人講這間學校好,又
見派位理想便報讀,現在後悔都黎唔切,都唔知幾想轉校...
依家細仔選校,明知無左5分都唔同哥哥一齊讀,我依家都
周圍去參觀學校,除左考慮學校成績外,也要看看d老師有
無愛心同包容性,原來這兩點才真正是我地d小朋友需要的.
希望能俾到d意見你地啦.
‹ 上一主題|下一主題