用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 華英中學
樓主: LailaiChan
go

華英中學 [複製鏈接]

Re: 華英中學

小彬彬
我"林"當年你囝囝入了信信,你有無好開心,果陣時佢都仲係好名下既!
好在你轉太轉得快,去到第二間先至識比較,信信無退步,係人地不斷進步。老公話佢搞果個75周年用了好多人力物力時間,得閒搞搞自己GE學術水平仲好!
嘩MUD你又甘多料8,仲有無呀?

小彬彬:
你囝囝好叻! 羨慕中 …

可否透露一下面試情況 --
1 to 1 to group interview?
問什

catcatmom,

我當年入到信信都好開心, 我一直當信信係名校, 但宜家睇返轉頭都唔覺得信信好差, 不過如果你對囝囝有要求, 咁就可能唔多滿意信信......其實以我所知銘基精英班大部份都係女仔, 女仔讀書的確比男仔叻, 讀男校既學生好易比 d 女仔比低.......

今年循小我個仔果班有一個全班考 12-3左右既女生入咗銘賢, 但佢分班試後都入到精英班......銘賢同賢基係姐妹學校, 銘賢成績好過銘基, 一個信信既精英好明顯比唔上一個成績中上既循小學生.......

信信唔係冇叻學生, 不過唔多, 今年信信全級第一果個學生同我地都好熟, 佢奧數拿金奬, 平日鍾意睇書, 中英文水平都好高, 成功自行考入皇仁, 但我覺得佢叻只是佢個人努力, 同信信無關..........

pkychoi,

請 check pm.....

kobycheng 寫道:
小彬彬 ,
could u please send me your sample, becos I's dying for one.

please send to : [email protected]

many thanks

please check e-mail

小彬彬
照計係信信考全級2X,應該好點喎!起碼有百幾人係底,無理由差過道道考全班12-3。其實即表示信信平均既學術水平成績好唔點啦!
以前我覺得囝囝番信信學得好少野,好似英文MY JOURNAL之前P1每星期作一次,升到P2幾個星期先交一次,買左D書又教唔曬,成本無教過,買泥做MUD?我唔一個要求高既人,我係好無奈無奈地離開信信,無奈無奈地每個月籮錢出來幫亞仔比學費+!   

catcatmom,

其實果個考 12-3 既循小女學生中英文都同我個仔咁上下, 只係佢數學比我個仔低十幾分(得七十幾), 咁就比我個仔拋離6-7名......換句話講, 果個循小女生既中英文肯定唔比果個信信精英差........但循小數學水平好高, 七十幾分都隨時好過一個數學 9x 既信信精英........

其實相熟既一班信信家長都話, 信信學生出到外面根本唔見得人.......

小彬彬,

我對profile做法也毫無頭緒,可唔可以也SEND個給我?

e-mail: [email protected]

唔該晒啦!

小彬彬

這裡講這裡散!我P1 o果年同亞仔去排對補習,果間補習好寸,話信信D學生,入到去都好快走曬因追唔到,E+佢一個信信都無。不過P1入泥補,傷勢都唔係甘嚴重,仲有得醫,遲D就唔收,因要考試先至有得入去讀。   

catcatmom,

我個仔曾經在一間英文 education centre 學英文, 當時佢英文是信信全班頭 5 名, 但在果間 education centre 考第 7(全班 8 人)......果 d 黎自名校(喇沙, SPCC)既學生英文水平真係好高.......

小彬彬
pls pm the name of centre.i still have one daughter who good at english but her brother not.

小彬彬,

請問可否pm果家英文 education centre ge 詳細資料?多謝!     

小彬彬 寫道:
catcatmom,

我個仔曾經在一間英文 education centre 學英文, 當時佢英文是信信全班頭 5 名, 但在果間 education centre 考第 7(全班 8 人)......果 d 黎自名校(喇沙, SPCC)既學生英文水平真係好高.......

小彬彬

你好有人氣呀!

catcatmom,

果間 education centre 叫 super kids, 在太子, 但因為冇讀近兩年, 詳細地址 & 電話唔記得, 係呢間喇........http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?mode=viewtopic&topic_id=659130&forum=5&start=15&viewmode=flat&order=1

小彬彬

you are so famous now!!

will your son join Red Cross?
Each year, there are some students adapted by Medical Faculty!
In my old days, there were 6!!     
[size=x-small]Rachelmummy

Rachelmummy,

唔好玩我啦, 我個仔冇 join red cross......佢參加咗天文學會, 又做咗 library assistant........佢係 ocean house, 仲參加咗乒乓波校隊選拔, 希望掂啦.............

小彬彬

我咪LI間籮!我等左年幾,早知同MS LAU話識得小彬彬就5冼等甘耐啦!P2開左學好耐先至插班入,亞B上次考第二,全班8人,亞仔話佢其實會可能會第一,因上次考試份卷印少了一頁,所以老師要pro rata比番d分,亞仔話果頁好易喎!我林佢Ms Lau 將d程度高擺埋一齊,因亞仔係80頭,而第2班就有人99/98,佢地可能係st paul,啦叭...  小彬彬你仲有無好野,快D拿出來,係邊到補數好,我得學林好貴呀?

PLS CHECK PM!

��我P1 o果年同亞仔去排對補習,果間補習好寸,話信信D學生,入到去都好快走曬因追唔到,E+佢一個信信都無。不過P1入泥補,傷勢都唔係甘嚴重,仲有得醫,遲D就唔收,因要考試先至有得入去讀��

catcatmom,

你個仔有 8x 巳經好好嫁喇, 我個仔通常只係 7x, 有時只係 6x........

由於數學係我個仔既強項, 所以一向都冇補習, 只係小一學過一個月公文數......

我冇乜好嘢嫁喇, 不過都有 d 學中英文既心得同大家分享.......宜家我毎日都要我個仔毎日朗讀 reader半小時, 實行咗四個月, 佢 d 英文明顯講得流利咗, 生字都識多咗, 其實考學校好似 dbs 都會比篇英文你讀, 以前我個仔好日都唔會讀下英文書, 雖然 考 dbs 時果篇英文唔深, 但佢都讀得唔好.........如果平日有 keep 住日日朗讀英文, 考學校時都著數好多.........我最近又同我個仔揾到一個大陸讀大學主修英文既 penfriend, 我個仔同佢毎日都用 e-mail 通信, 日日係咁寫, 我相信對寫作一定有幫助...........

中文毎次考試都有不供詞填充, 毎次我個仔都只係啱 75 %左右, 但發覺有部分同學次次都 100% 啱哂, 後來至知佢地把書本上既詞語記熟哂, 考試時背返出黎, 咁不供詞填充就變成供詞填, 我個仔照做, 考試時不供詞填充就100% 啱哂啦, 你會話咁做法對中文學習一 d 都冇幫助, 但考呈分試唔係你死就係我亡, 為咗高分乜都要做嫁喇..........

dear 小彬彬,

can you send me a copy of profile,i have no idea how to do a, please help me, tks a lot.

[email protected]

醒目開學勳章

Hi catcatmom,

send 個super kid 地址電話我呀??thanks!!!!

‹ 上一主題|下一主題