用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 Band 2尾成績可否入何明華銀禧中學?
樓主: Vigorco
go

Band 2尾成績可否入何明華銀禧中學? [複製鏈接]

Re: Band 2尾成績可否入何明華銀禧中學?

LilyMaMa,

根據明報 06/07 升中全攻略, 銀禧的確收 100% band 1 學生.........

以下是一些來自銀禧既資料:

Congratulations to the following outstanding students on their success in scoring excellent results in HKALE (2005) and HKCEE (2005).

HKALE

Chan Kin Wai 陳建偉  3As1C
Chim Sai Shing 詹世丞 3As1C
Choi Yin Chung 蔡彥宗 3As 1C
Ho Chun Ho 何晉豪  3As1C

HKCEE

Yuen Tsz Yau 袁子 祐  8As
Wong Kwok Yan 黃幗炘  7As1B1C
Lam Chun Lung 林俊龍 7As1C
Leung Kwan Chai 梁君齊 7As1B
Lai Wing Lam 黎穎琳 6As1B1C
Lee Chun Yin 李俊賢  6As1B1C
Leung Lap Kiu 梁立喬  6As1B1C
Yeung Shing Yin 楊盛妍 6As1B1C
Leung Kar Ho 梁家豪 5As2Bs1C
Wu Yan Ching 胡欣正  5As2Bs1C
Liu Man Ho 廖文浩  5As1B2Cs

銀禧高考有 4 人 3A, 會考有8人拔尖 (ST MARY 都係只得 8 人拔尖)........你小朋友既同學排佢第二派到巳經好好,佢喊到唔識收聲只表示佢低估咗銀禧, 或者過份追捧名校.........至於有 BAND 2 或 BAND 3 學生入到, 我好想知道你係咪 100% SURE, 係就真的是一個天大喜訊.......因為以 BAND 2 和 BAND 3 成績可以入到一間成績優異既學校........

囝囝爸,

有其他網友都講過, 上兩年都有學生擺銀禧第二選擇派得到........小兒自行收生時揀華英, 有 BK 網友叫我不如揀銀禧, 佢話兩間成績差不多, 但華英難入好多.....我上網詳細睇咗一輪, 發覺銀禧成績的確比華英好少少(小兒派咗去華英, 我冇理由無端端唱衰華英).......我個人認為銀禧的確係一間成績直迫傳統名校, 但又唔太難入既學校...........

小彬彬 寫道:
囝囝爸,

有其他網友都講過, 上兩年都有學生擺銀禧第二選擇派得到........小兒自行收生時揀華英, 有 BK 網友叫我不如揀銀禧, 佢話兩間成績差不多, 但華英難入好多.....我上網詳細睇咗一輪, 發覺銀禧成績的確比華英好少少(小兒派咗去華英, 我冇理由無端端唱衰華英).......我個人認為銀禧的確係一間成績直迫傳統名校, 但又唔太難入既學校...........

華英05年會考成績

銀禧05年會考成績

小彬彬,
首先,第一個小朋友喊到唔識收聲,係因為一時間接受唔到,佢係有得interview St.Mary的,只因怕羞而表現失準,我哋下午有十幾人interview ,除咗以上這個,仲有一個唔收(but最後都入番),全部都OK.最後入番的同學因派4or5志願入St.Rose,所以有得求情,反而因怕羞的同學派第2志願變咗無得求,你都知St.Mary係好多小女生的dream school,有得in嘅都係揀完再揀的尖子,讀咗咁耐而成績都ok,有得in又錯失機會,真係好hurt。而且依小朋友的性格要讀男女校,我相信佢嘅適應期要比人長很多,絕不是佢低估咗銀禧, 或者過份追捧名校的心態。
至於有 BAND 2 或 BAND 3 學生入到, 當然係100% SURE,而且只計我囡囡果班,隔離2班無問。
天大喜訊嘅意思係對小朋友?佢哋梗係好開心。
至於是否100%band1生學校,我覺得無セ所謂,可能我不太相信這些數字遊戲,而且每年只知道此校有幾多AorB就算,沒有深入研究,最重要是小朋友德行OK,學校不太差,不是100%band1生學校不代表不是好學校,只是是100%學校show 出來勁d囉。

LilyMaMa,

你講既嘢我完全明白, 不過 band 2 銀禧都收真係一個 good news.......因為出到 8 個尖子的確可比美好多傳統名校(st mary 8 個, qe 2 個, 九華 3 個, dbs 11個, 庇理羅士 11個).......我冇想過 band 2 都收, 如果考到 band 1 尾/ band 2 頭, 銀禧的確係一個好好既選擇............

囝囝爸,

華英 05 年會考有7個尖子, 比銀禧少 1 個, 所以我覺得銀禧比較好少少..........不過選校唔會只睇成績, 華英出名校風好(銀禧都唔差), 所以我同個仔考華英..........不過聽 LILYMAMA咁講, 華英的確比銀禧難入好多.........

LilyMaMa 寫道:
小彬彬,
首先,第一個小朋友喊到唔識收聲,係因為一時間接受唔到,佢係有得interview St.Mary的,只因怕羞而表現失準,我哋下午有十幾人interview ,除咗以上這個,仲有一個唔收(but最後都入番),全部都OK.最後入番的同學因派4or5志願入St.Rose,所以有得求情,反而因怕羞的同學派第2志願變咗無得求,你都知St.Mary係好多小女生的dream school,有得in嘅都係揀完再揀的尖子,讀咗咁耐而成績都ok,有得in又錯失機會,真係好hurt。而且依小朋友的性格要讀男女校,我相信佢嘅適應期要比人長很多,絕不是佢低估咗銀禧, 或者過份追捧名校的心態。
至於有 BAND 2 或 BAND 3 學生入到, 當然係100% SURE,而且只計我囡囡果班,隔離2班無問。
天大喜訊嘅意思係對小朋友?佢哋梗係好開心。
至於是否100%band1生學校,我覺得無セ所謂,可能我不太相信這些數字遊戲,而且每年只知道此校有幾多AorB就算,沒有深入研究,最重要是小朋友德行OK,學校不太差,乜不是100%band1生學校不代表不是好學校,只是是100%學校show 出來勁d囉。
÷

LilyMaMa

請問 小朋友屬于邊區邊個網呀?
要乜成績先有得interview St.Mary?

唔該!

小彬彬,
華英自行interview真係難入銀禧好多,有d連表都攞唔到。

October,
我囡囡K3網,但我哋小學係同St.Mary聯繫,所以不能同出面比較,只可講要由呈分試到自行交表,再經St.Mary批選+學校意見至有得interview的,真係揀完再揀先有得in.
我哋interview當日(果個時段)都好誇張下,成條長巷有油天、天神、St.Mary,Holy Family差不多全是教會學校,重要係間間學校嘅尖子,我哋都覺得好誇張、好恐怖下,真係小d自信都唔掂。
到而家囡囡上完course,都識到d新同學,個個上course要着住小學校服,依佢講非教會學校的學生真係好少數。
Hope to help you !

LilyMaMa,

點會攞唔到華英申請表呀, 網上有得 download 過喎........

Last year a girl with band 2/3 成績入何明華銀禧中學 by referral.  But unfortunately she needs to repeat F1.

小彬彬,
有同學自己同家長去問華英(舊生),帶埋成績表,但正如你咁話自己download ,但聽口氣就知多數唔得,所以小朋友咁講。

LilyMaMa

果然不出所料, 除咗天神及ST MARY, 外來人睇來非全級TOP 5都唔使去報啦, 報咗盞嘥一個 first round機會.我经常撞到三五成羣的ST MARY女仔真係好乖好斯文, 我好鐘意, 奈何門檻太高, 跨不進去.

October,
唔好咁講,讀以上學校有苦亦有樂,最緊要小朋友努力+上進,如囡囡喜歡,亦可一試的,無話嘥唔嘥機會,儘咗力OK啦。

本身競爭都好大, 我姪女讀天神都入唔到 st mary............

October. 寫道:
LilyMaMa

果然不出所料, 除咗天神及ST MARY, 外來人睇來非全級TOP 5都唔使去報啦, 報咗盞嘥一個 first round機會.我经常撞到三五成群的ST MARY女仔真係好乖好斯文, 我好鐘意, 奈何門檻太高, 跨不進去.

小彬彬,
今年?

唔係今年, 我姪女今年考會考, 佢讀 st rose..........

小彬彬,
今年?

小彬彬,
OIC, St. Rose also a good school.

係好, 但返學都好遠(佢住黃埔).......

小彬彬,
OIC, St. Rose also a good school.

小彬彬,
咁啱嘅,黃埔去St.Rose而家唔係好遠,我大囡當年仲死,好似F.2搬入去,除咗間威爾C就乜都無,都唔知佢要轉幾多次車,搭的士多過搭巴士,過多陣又話後面起樓、短樁、拆樓,聽到都幾鬼煩,好彩全部佢自己搞掂。

LilyMaMa,

我姪女好似係撘火車返學, 毎日花在交通既時間都唔少, 沙士果時仲驚 tim, 因為近住威爾C......我姪女成績中中地, 我都唔敢問佢會考成績點, 因為佢好易喊.....成績好就冇所謂, 考得唔好當場落淚就唔知點算.......希望佢可以原校升中六啦...........
‹ 上一主題|下一主題