用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 字卡->片語->句子 檔案下載
樓主: palmchristy
go

字卡->片語->句子 檔案下載 [複製鏈接]

Re: 字卡->片語->句子 檔案下載

Dear Christy,
I have made something similar. However, as I wish to flash at the same time, Chinese, English, Picture. I tried to mix them all up and group under some kinds of `catergory'. Moreover, I added the `start date'.
Would you mind if I email or PM you the excel file and let you see my idea?
Yours,  
littlemak小麥 天行健,君子以自強不息!

各位,

多謝大家的支持。如果在使用該檔案上有任何問題或任何建議,歡迎各位在此討論,讓我把檔案修改得更合用。

如果檔案對大家有用,已是對我最大的鼓勵。

littlemak,

Thank you very much.  Please check PM.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

Hi_Minnie,

真是很久不見了。你好嗎?兩個孩子好嗎?

你問得很好。這個問題很值得分享。我也想知道大家的做法及效果。

書中說:兩個方法都可以。

我的經驗是:把整句句子印出來是非常方便的,而且可以很有系統地教。由於句子內的字詞都是之前過的,有很多時候我沒有讓孩子看15次,可能10次左右就淘汰了。

至於把字卡組合,是非常費力的。因為要事先把字詞分類成名詞(人物�地方�物件等)動詞�形容詞。又要把數堆分好類的卡拿出來。但我發現孩子的反應出奇地好,因為常常會砌到一些奇怪的字句,而且每次的句子都不同。依言是會當這個是遊戲,甚至會主動要求玩砌句子遊戲的。

一些經常出現的連接詞或介詞如:的�和�是等等字,是無須教過就可以出現在句子中的。至於其他名詞動詞等詞語,應盡量是學較好。

HI_MINNIE 寫道:
多謝你既分享呀!!   

palmchristy:
我想請教下你,你會將片語/短句/句子寫響一張新卡紙度,定係好似"依言睇字卡video"片段裡面咁分開幾張卡紙組成句子咁去俾小朋友睇呢?

另外,片語,短句,句子裡面既每一個字係唔係都需要時先已經閃夠15次呢?e.g.爸爸在聽電話,如果小朋友已經睇左"爸爸"和"電話",我可唔可以省卻獨立閃"在"和"聽"呢兩個字而直接閃"爸爸在聽電話"呢句子呢?

thanks.

minnie

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy:

多謝你回覆呀!
我兩個仔仔都好好,我細仔細思言個半月,我成日都留意你替思言準備既日記,作為我細仔既成長指標嫁

Hi Palmchristy,

Your are really great !  Thanks so much for sharing.   

Hi Palmchristy:

我對閃咭的運作有些問題, 請問可唔可以幫下我呢?
我 download 左 English Reading Program 1 的excel files, 嘗試做個有50個字的excel files, 做左 list 2 之後, 我數下每一個字的出現次數, 數出的次數唔係個個一樣, 第1至5個字同最後的5個字會淨係出現5次, 中問既字就會多d.

請問我有無計錯呢?  好似咁奇怪咁.        

麻煩你了.

yamaneko,

English Reading Program1 是一個使用上很方便,但製作上異常複雜的檔案。自從做了一次之後,我也不敢再做第二次了。

如果要自行製作的話,實在是令家長時時上百上加斤,所以實在不太鼓勵你花時間製作。

Hello, palmchristy:

所以要特別多謝你的分享呀!  我想知道每中個字需要重複幾多次, 咁我可以做一個40個字既 template, (最煩都係 custom shows), 之後, 只加字就可以啦.

Hi palmchristy

我都係睇左你精心設計的website 才覺得係時候開始同我囡囡學習la!

好多謝你分享.

我想問.你係未printout 單字後再貼上硬卡子上呀!

palmchristy,

Hi , 睇過你分享嘅如果教寶寶阅讀, 雖然未看" 如何教寶寶閱讀" 的書, 但懷疑方法可否給一個五歲的小朋友學, 我怕用同樣的方法, 佢走佐吾知去邊, 對上班的父母來說早上和小朋友溫習是有點困難,  有乜好提議呢?  仲有, 吾好考小朋友,只係大聲朗讀嗎?
thanks

yamaneko,

你可以參考說明檔(English Reading Program 1 Excel File (Methodology only)), 裡面有詳細介紹, 每個詞語重覆5次.

ew911,

可以直接印在180 - 220gsm紙上的, 雖然沒有硬卡紙那麼厚, 但省了剪貼的功夫.

jjmummy,

對5歲的小朋友來說, 效果當然沒有1-2歲小朋友那麼好, 但也是一個好方法. 只是由於他們要求高, 要大量借助書本, 而不能單單讓他們看字. 字詞一足夠, 便要寫書.

Hi palmchristy~ Tina~

你們真的很有心機,教導囡囡之餘,又把心得放上網~

你們真的很好人呢~~     

Hi

我係新加入既媽咪, 睇左你既教女心得, 真係好欣賞及佩服, 因為真得下了很多時間, 苦心, 亦都希望在此說千萬次多謝, 好多謝你無私既分享, 看完你的website之後獲益良多!

我有對孖女已經5歲9個月, 但看似4歲的小孩同時亦有語言障礙, 可能係早產關係, 她們既在理解, 表達能力方面比同年幾的小朋友差好遠, 出年快要升小一.....真係令我很擔心, 平時我都會買有關教育小朋友既書睇, 照住做....但一直都做得不好, 睇完你既分享, 自知真的不夠努力, 睇完你的....令我重身振作, 雖然有些 x作, 未能掌握, 但我會再嘗試的! 希望有不明的地方可以向你請教!

:adore

多謝你的分享       

palmchristy

thanks for your advise.

palmchristy,

多謝你無私的分享 ~~
令我由一頭霧水到現在有個概念點樣實行格連.杜曼的方法 ~~
不過, 教小朋友真係要好多時間同心機,
大家一起努力

palmchristy 寫道:
各位好,

由於細囡出世,所以要努力整理一下手上的字卡,並把字卡上的詞語拼成短句及句子,希望有系統地教囡囡閱讀,而不是停留在認字階段。

相信大家都知道認字容易閱讀難。難處在於要把學過的詞語拼成片語和句子,又要做記錄確保學過的字都曾經用上,又要手寫或列印,因為難以實行,往往令人放棄,最後讓寶寶停留在認字階段,而學過的字又會漸漸忘記。

經過一輪苦戰,我經已為大家預備好兩個檔案,內有500個中文詞語,方便大家實行<如何教寶寶閱讀>第一至第四階段。檔案已放在開心家庭網內供下載。

Excel格式的檔案內已加入超過400句第二階段的片語及接近100句第三、四階段的短句/句子。此新版方便使用者記錄完成日期。Word檔案則可直接列印5吋高的中文詞語到A4紙。

歡迎各位運用該500個詞語,加入更多第三、四階段的短句/句子到Excel檔案。令這個檔案更完整。(如果完成後能電郵給我更好)

‹ 上一主題|下一主題