用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 讀 中 中 是 否 真 的 沒 有 用 , 十 分 煩 惱 ?? ...
樓主: vicky99
go

讀 中 中 是 否 真 的 沒 有 用 , 十 分 煩 惱 ?? [複製鏈接]

Re: 讀 中 中 是 否 真 的 沒 有 用 , 十 分 煩 惱 ??

Yes, maybe, how about language used in universities? So will HK become just a small city in China and no longer be an international city?

My friend's son is studying in CU, he said that in CU, the lecturer can either speak PutongFa or English, and they can catch up the PutongFa very quickly even some of them haven't learnt before.

I don't think HK is a just a small city (maybe small in area), and I think we can still use English as a medium in University, if the CMI primary school students can study in EMI secondary schools, why the secondary students cannot use English to study in University even most of them use CMI before.

Moreover, I don't think most universities in Tokyo or Paris will use English as a study language, will they still an international City?

I don't mind change, if 未來已經唔係英文世界...反而係國語世界,  no problem to me and to my child.

Re: 讀 中 中 是 否 真 的 沒 有 用 , 十 分 煩 惱 ??

我覺得讀中中唔係一件慘事,但係英文唔好真係一件慘事,香港係一個國際大都會,英文係國際語言,唔叻英文總會吃虧!!

我覺得讀中中唔係一件慘事,但係英文唔好真係一件慘事,香港係一個國際大都會,英文係國際語言,唔叻英文總會吃虧!!

同意,所以學好英文是重要的,特別是今時今日,有些四、五十歲的中高級管理人員,本身唔够update,又冇料,但英文好,最喜歡改下属之英文,啦,佢地改改英文過日晨,仲時不時用英文create的difficulty給你,人工又係你嘅幾倍,為了不讓自己激死,俾心機學好英文。

既然用母語教育,聽、講、寫都不是問題,中中學生可發揮另一優勢:"討論",要知道,蘇格拉底、孔子之哲學,都是在討論中形成和發揚的。讓英中那些"精英"坐定定聽書查字典背答案去吧,這是他們之專利,中中學校要多討論,氣氛又好,又教學相長。

至於學英文,中中學生英文不好原因有三:1.基礎、2.自卑、3.眼界太淺(因不知英文勁嗰啲到底有幾勁),但這不難解决,除了學校外,自己多讀英文書,看英文新聞,DVD就可。

DVD宜買正版的英文片集,先從长通片看起,先用有英文字幕,看幾次,再看無字幕的。

只要英文打好基礎,看多了英文書,你會覺得英文幾咁美好,幾咁重要。

真的十分十分感謝所有在此雪中送炭的您們, 在我們這
郡情緒一時未能接受中中的家長, 您們的一番鼓勵説話  
實在非常重要.

再次向所有的您們說聲謝謝.

delete

judy 寫道:
[quote]我覺得讀中中唔係一件慘事,但係英文唔好真係一件慘事,香港係一個國際大都會,英文係國際語言,唔叻英文總會吃虧!!

同意,所以學好英文是重要的,特別是今時今日,有些四、五十歲的中高級管理人員,本身唔够update,又冇料,但英文好,最喜歡改下属之英文,啦,佢地改改英文過日晨,仲時不時用英文create的difficulty給你,人工又係你嘅幾倍,為了不讓自己激死,俾心機學好英文。

既然用母語教育,聽、講、寫都不是問題,中中學生可發揮另一優勢:"討論",要知道,蘇格拉底、孔子之哲學,都是在討論中形成和發揚的。讓英中那些"精英"坐定定聽書查字典背答案去吧,這是他們之專利,中中學校要多討論,氣氛又好,又教學相長。

至於學英文,中中學生英文不好原因有三:1.基礎、2.自卑、3.眼界太淺(因不知英文勁嗰啲到底有幾勁),但這不難解决,除了學校外,自己多讀英文書,看英文新聞,DVD就可。

DVD宜買正版的英文片集,先從长通片看起,先用有英文字幕,看幾次,再看無字幕的。

只要英文打好基礎,看多了英文書,你會覺得英文幾咁美好,幾咁重要。[/quote]   〔讓英中那些"精英"坐定定聽書查字典背答案去吧,這是他們之專利,中中學校要多討論,氣氛又好,又教學相長。

至於學英文,中中學生英文不好原因有三:1.基礎、2.自卑、3.眼界太淺(因不知英文勁嗰啲到底有幾勁)〕 我又唔太認同你咁講,並非英中才有精英,中中亦有精英的,〔聽書查字典背答案去吧,這是他們之專利〕亦唔係他們的專利,只要係學生都有這個權利的。

機乎所有中學都有精英班制,若然不是精英班的學生亦不見得是精英,亦不見得比中中的學生成績好。中中學生亦不見得所有學生都英文差,而英中的學生英文差亦大有人在(你亦可想像英文差嗰啲到底有幾差)

我覺得反而要培養小朋友既學習態度同佢地既學習興趣, 中中同英中都冇乜所謂, 假如個小朋友學習態度差, 比間全港第一既學校佢讀都冇用啦...
講真我都唔係好明,依家有的父母認為讀到band 1 英中就一定有前途, 其實我地大家都經歷過中學階段啦, 以前所有科目都係英文教, 結果好多時上堂都係唔明, 最後重瞓覺添....(好似history, econ.咁)如果依家可以比我讀返書, 我點都揀中中讀, 起碼可以激發起讀書既興趣, 英文唔好既最多出去搵私人補習惡補一下....

[size=large]她們開心地讀...成績比在英中讀得更好

絕對同意     
小朋友開心地讀書, 比一切更好更重要     

binbindog 寫道:
[size=large]她們開心地讀...成績比在英中讀得更好

絕對同意     

我100%同意, 所以我對於有人話 <<讓英中那些"精英"坐定定聽書查字典背答案去吧,這是他們之專利,至於學英文,中中學生英文不好原因有三:1.基礎、2.自卑、3.眼界太淺(因不知英文勁嗰啲到底有幾勁>> 似乎真是太武斷了.

絕對同意, 最緊要培養佢地既學習興趣.

無興趣, 學咩都係假 !!

binbindog 寫道:

絕對同意     

係呀, 一定要佢地對讀書有興趣先得, 尤其係英文, 尋晚去左三聯書局看左一陣書, 阿女買左本講中國歷史既書, 不過唔係專講一個人既, 佢真係對歷史好有興趣, 所以買左, 唔知今個星期係書展有無收獲.

想問下有無F.1既練習係有中/英文架, 我只見到一係中文, 一1係英文, 如果有係咩出版社呀?

‹ 上一主題|下一主題