用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 寶寶學中文
樓主: lionly
go

寶寶學中文 [複製鏈接]

Re: 寶寶學中文

你寶寶好幸運ar,daddy & mummy已經可以教晒佢兩文三語     

sabrinayin 寫道:
兩文三語的確重要。所以寶寶未出世我就決定讓他擁有三母語:國語、粵語、英語。我的分配是爸爸說粵語,我說國語和英語。

寶寶出世到現在10個多月了,我也只是對他說英語、聽英文歌、教英文生字、看英文書。爸爸是說粵語,卻沒有教中文字。所以寶寶是不會看中文的。而我做的英文自製書他倒是看得津津有味。

我應該何時開始對寶寶說國語呢?何時教寶寶中文呢?是不是等他會說話?是不是等他掌握英文之後呢?

有專家說可以一星期選兩天就只是對寶寶說國語。

各位爸媽有什麼意見?

睇見大家寫小朋友學0左幾多中文字,我都想知個仔識幾多,但係我一直都無用字卡ge,請問我可以點知佢識幾多字呢?   

sabrinayin 寫道:
兩文三語的確重要。所以寶寶未出世我就決定讓他擁有三母語:國語、粵語、英語。我的分配是爸爸說粵語,我說國語和英語。

寶寶出世到現在10個多月了,我也只是對他說英語、聽英文歌、教英文生字、看英文書。爸爸是說粵語,卻沒有教中文字。所以寶寶是不會看中文的。而我做的英文自製書他倒是看得津津有味。

我應該何時開始對寶寶說國語呢?何時教寶寶中文呢?是不是等他會說話?是不是等他掌握英文之後呢?

有專家說可以一星期選兩天就只是對寶寶說國語。

各位爸媽有什麼意見?

我當初亦有你的構思, 因為我兩文三語亦ok, 但我實在太賴, 工作已令我半死, 說英語, 普通話會令我很費神, 因此, 未幾便放棄, 繼續努力....

我仔仔一出世我就同佢講普通話,爸爸同佢講廣東話,因為我覺得中文比較難學,英文相對比較容易,本來打算到佢三歲的時候,我就開始同佢用英文溝通,但係佢唔俾我講英文,連廣東話都唔俾,我一講英文,佢就話「媽媽不要說英文,我不喜歡媽媽說英文」,所以到宜家佢三歲半我都未開始同佢講英文,十分傷腦筋。但係仔仔講普通話同廣東話都好好,同我講野就自動會講普通話,同爸爸講野就會自動轉台講廣東話。宜家我冇機會同佢講英文,只可以俾錢佢出去上堂。

我女女出世後主要同佢講英文﹐ 比佢看英文VCD同書﹐ 聽英文歌。因為我覺得除非我刻意營造呢個環境比佢﹐ 否則佢好難接觸英文。所以佢依家兩歲半﹐ 英文已經掌握得不錯。

廣東話方面﹐ 由於我同佢 Daddy 用廣東話溝通﹐ 所以我無mug同佢講廣東話﹐ 佢都完全聽得明﹐ 亦都識講(不過無英文甘流利)。但係我相信佢D廣東話會越來越好﹐ 因為呢個始終係講廣東話既社會。

至於佢D國語就響兩歲開始學 (我同佢選左間普通話+英文既幼兒園)。聽老師講初初佢好抗拒﹐ 因為完全聽吾明﹐ 但後來慢慢掌握得到。到左依家響屋企仲成日自己講﹐ 有時甚至要我同佢用普通話講故事 (本書明明係英文黎既)。所以我家陣都成日用普通話同佢溝通。

不過佢除左單字A-Z識認﹐ 就仲未教佢認中文字。佢對中文字亦無甚興趣。其實都吾知應該幾時先開始教佢中文字﹐ 同用什麼方法     有D人話無需要太細個比佢認字﹐ 吾知你地覺得點呢﹖

用flash card教中文應該唔錯

lionly 寫道:
見市面都有很多很英文的教材. 有系統咁學...又有多元化的活動...DVD...書...遊戲...poster咁...

想問其實市面係咪冇咁生動的中文教材呢?

雖然話中文係佢日常的語言接觸到...但始終廣東話口語同白話文係有分別的....身為中國人. 都要學好d中文喎.

大家有冇意見?or 都係用字咭教?
‹ 上一主題|下一主題