用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想問20分入喇沙
樓主: momoma72
go

想問20分入喇沙 [複製鏈接]

王國長老

Re: 想問20分入喇沙

你先生是否喇唦小學畢業?
如果只係中學舊生而小學唔係,
咁樣係無分既。
而你有天主教5分,但無大仔分,
即得15分,機會睇怕好微。

TINGMUM 寫道:
Dear ccmeow,

我個仔是細仔, 有個大女讀直資(沒有試過大抽獎), 天主教徒,老公是LS中學舊生. 住88區.  請問形勢怎樣? 填跨區機會有幾多?  如搬屋去41區, 機會多些嗎?  我只想入這間,如入唔到, 則去左直資或私校.請教路如何填表.  THANKS A LOT.

TINGMUM

不過如果先生真係 LSPS 畢業的話就有 25 分了.

麟媽媽 寫道:
你先生是否喇唦小學畢業?
如果只係中學舊生而小學唔係,
咁樣係無分既。
而你有天主教5分,但無大仔分,
即得15分,機會睇怕好微。

[quote]
TINGMUM 寫道:
Dear ccmeow,

我個仔是細仔, 有個大女讀直資(沒有試過大抽獎), 天主教徒,老公是LS中學舊生. 住88區.  請問形勢怎樣? 填跨區機會有幾多?  如搬屋去41區, 機會多些嗎?  我只想入這間,如入唔到, 則去左直資或私校.請教路如何填表.  THANKS A LOT.

TINGMUM
[/quote]

多謝各位回覆!

唉!!!  老公告訴我他是舊生, 小兒將來可入他的學校. 近日問清楚才知原來是中學非小學 (佢仲以為是一樣). 搞到我失晒預算.

另想問: 第一輪是由教統局還是由幼稚園來計分的?  kowloon tong 有兩間不錯的幼稚園主任/校長回答我說中學舊生亦可有分加. 但小兒幼稚園則說沒有分.  如真是由幼稚園計分,當然要轉去可加分的學校啦! 最怕是他們比錯料我o者   

o甘你老公重有無同中學既老師or某些高層聯誼開呀? 如果有, 就請佢幫你仔寫信, 當第一or二輪都無份時, 呢封信都有用架! 我仔有個同學都係o甘入.
答你話中學都有分計果2間kinder係邊間呀? o甘大整蠱! or你聽錯呀! 睇黎你都係要上多d黎bk咯, 你對個system好唔認識!
其實不如樓主釘死個計分system上樓, 唔使d人問完又問, 答完又答, 反正我見上面有好多topic好耐都無人吼, 係時候清理下.

Hi Tingmum,

My son 1st round got a seat from LS with 20 marks.  第一輪唔計區, 所以係唔係net41冇分別.

第二輪唔計分架啦!  LS大約有220個位, 50% -> 1st round, 餘下110個位比2nd round大抽獎, 大抽獎學額中有10%是不受學校網限制, 即得11個位比全部'甲部'揀LS架人, 餘下99個位比net 41架人.

你仔仔:
如爸爸是LS小學舊生(適齡 10分+ 宗教 5分+ 小學舊生 10分) 25分 -> 1st round 必入.
如爸爸是LS中學舊生(適齡 10分+ 宗教 5分+ 中學舊生 0分) 15分 -> 1st round 無望. 2nd round 等運到啦!

麟媽媽,

題外話   之前成日都想問你之前張貓貓大頭照隻貓貓係咪你養架? 好cute呀!  換左阿仔相呀?

王國長老

ccmeow,

係吖!佢叫Marco,我有兩隻貓架。
呢排世界盃換張亞仔踢波相。

ccmeow 寫道:
麟媽媽,

題外話   之前成日都想問你之前張貓貓大頭照隻貓貓係咪你養架? 好cute呀!  換左阿仔相呀?

麟媽媽,

阿仔成個足球小將咁... 好型呀  

hoyukmei and ccmeow,

唔該晒你

Hello,

請問第一輪的結果大約幾時有.
另外, 若註冊了直資學校, 是否便要放棄第二輪的大抽獎呢?
又, 第二輪的結果又會在何時公佈呢?

感謝賜教.

第一輪的大抽獎要放棄

June04 寫道:
Hello,

請問第一輪的結果大約幾時有.
另外, 若註冊了直資學校, 是否便要放棄第二輪的大抽獎呢?
又, 第二輪的結果又會在何時公佈呢?

感謝賜教.

‹ 上一主題|下一主題