用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問沙田小學邊間好???
樓主: hing91
go

請問沙田小學邊間好??? [複製鏈接]

Re: 請問沙田小學邊間好???

catcatmom 寫道:
培基coming yr P1中文普通話,MATH&常識用英文. 

培基要到2007年入學的小一才全面使用普通話教中文,數學也是用英文嗎?
mayyy ;-)

agree! Not anyone can afford 直資.  I have 2 kids, all expenses are double.  I will have lucky draw first.  My daughter will go K3 in Sept.  Any good choice in Ma On Shan.  I just move to here.  Thanks!

[quote]
yungma 寫道:
agree! Not anyone can afford 直資.  quote]

yungma:
You are right!!.Now I am thinking about calling 3nd door after 3/6,even my daughter have a seat in dds school.
mayyy ;-)

mavyy,
妳囡囡不是已交了聖瑪加利嗎?  學校應該已替妳取消了大抽獎.   我也因此沒有交留位費.

bowling68:
是呀,但我有打去教統局問,是否可再自行在3/6號,去官津校叩門,它們的回答是:可以...
所以我就想試試,因為沙田住的很習慣不想搬。如果可以叩到心儀的津校,那就會取消聖瑪加利的學位了。
:wink:
mayyy ;-)

mavvy
那祝妳叩門成功.
我就博抽沙呂及胡上, 如果抽不到就煩了,又耍找其他學校/

bowling68:
我記得你不是心儀朱正賢嗎?不過胡上也是很好的學校,派位很好去年有6X%,只是傳統教學及半天制。
祝我們彼此好運 !!   
mayyy ;-)

What is 胡上?

胡素貞小學上午班
mayyy ;-)

胡下好不好? 幫人問的.

其他朋友說 胡下 比 胡上 相差一段距離
及曾經有逃亡潮.

如果胡下, 不如 蕭漢森 或 田家炳

吾係播,我朋友d仔女都係讀胡素貞下,佢地話讀得好開心,活動又豐富,每年升中派位都起碼有一半以上派到band1,遲d我個仔都會考慮呢一間學校(因為有口啤),逃亡潮?我都問過我朋友,她說肯定是謠言,我在胡下網頁睇到,明年教育署都派3班比佢,應該無問題.聽完我朋友講完,我都覺得胡下係間好學校 :  :  :  

maybe you are right.   I only heard the info.  But sure AM classes better than PM classes.

bowling68 寫道:
其他朋友說 胡下 比 胡上 相差一段距離
及曾經有逃亡潮.

如果胡下, 不如 蕭漢森 或 田家炳

禁冼次雲個level同唔同蕭漢森 或 田家炳
陳元喜是否課程難,同浸小一樣嗎?

係呀, 我個女依家讀緊胡下二年級, 都讀得幾好, 學校校風好好, 下午校 d 先生好好.  同上午班差唔多.  每星期有中英默, 一年考四次試, 功課量適中 !

校長話暫時會保持上下午班制, 根本無逃亡這回事 !!

twytung 寫道:
吾係播,我朋友d仔女都係讀胡素貞下,佢地話讀得好開心,活動又豐富,每年升中派位都起碼有一半以上派到band1,遲d我個仔都會考慮呢一間學校(因為有口啤),逃亡潮?我都問過我朋友,她說肯定是謠言,我在胡下網頁睇到,明年教育署都派3班比佢,應該無問題.聽完我朋友講完,我都覺得胡下係間好學校 :  :  :  

我都心水培基, 不過我女而家讀緊合一堂, 會唔會追得好辛苦呢 ?

胡素貞下都有悪老師.  皮質醇高嗰隻!

Tara 寫道:
我都心水培基, 不過我女而家讀緊合一堂, 會唔會追得好辛苦呢 ?

Do you have more sharing on 培基?  Thanks.  
‹ 上一主題|下一主題