用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 九龍城BAND1英中 VS 沙田BAND1英中
樓主: 3kidsma
go

九龍城BAND1英中 VS 沙田BAND1英中 [複製鏈接]

Re: 九龍城BAND1英中 VS 沙田BAND1英中

不好意思,可否八卦下你的家在哪裏?見你排序應是囡囡,因見你何文田,深水埗,油尖及沙田的中學都想選擇,若學校離家太遠,不怕長途跋涉嗎?

我好像看不到K3網內有St. Mary,可能我看漏了(因我的是囝囝).你的排名頭幾位跟我的意願差不多,但我第八,九志願後已改選了沙田區的英中,雖然學位小,但若要我揀區內的中中,實在十萬個不願意,學校老師又要我們必須填滿三十個志願,唯有塞滿所有沙田英中,最後幾個志願才揀回區內中中,屆時若搞珠一個唔好彩'碌'到廿幾志願又未有其他學校取錄時,就算硬著頭皮要去註冊,也不用去到”母雷宮”咁遠.
:

u.sa.ha.na 寫道:
那麼,重排如
1.旅港(have interview on 22/4)
2.黃笏南
3.迦密
4.丘佐榮/銀禧(Which school is better?)
5.Mong Kok - QE School
6.Tsim Sha Tsui - St Mary School
7.Sham Shui Po -德貞
8.Sham Shui Po - 德雅
9.Sha Tin - 郭德勝
10.Sha Tin - 蘇浙
11.Sha Tin - 呂明才
12.Sha Tin - 聖母無玷
13.何官
14.培道/真光
咁 O 唔 OK????

評語如下:

1. QES、ST MARY'S放咁後,玩咩,一係擺第一,一係唔好揀。德雅都係,未必要第一,但起碼頭3,否則,都係唔好揀。
2. 德貞放第7?擺後D,起碼2字頭。
3. 丘佐榮銀禧,銀禧好D,但你排第4,銀禧無乜希望,所以都係放丘記。

3kidsma 寫道:
BillyM,
黃笏南/銀禧我都想排二志願, 但選邊間好呢?

銀禧多測驗考試, 仔仔一聽就話不想去.

老師覺得他去邊間都無所謂, 因他讀書自律, 無雖靠學校強逼. 他小學無讀雞精班.中英都好top.

我覺得由學校監管好. 學校不逼, 無論如何都會偷懶. 成績一定會差些. 334制, 全港中六生一齊考大學. 功夫不了得, 好兒被淘汰.
請給意見

其實銀禧少測考,今年開始實施3次考試制,即11月、3月及6月考試,無統測,比起正常2測2考仲少。

我以前都寫過,我覺得銀禧教得唔好,所以不推薦。亦有家長不同意我的觀點,請參考其他意見再作考慮。

ANYWAY,答返問題,我建議揀黃笏南。

We live in Tokwawan.
Homantin's school, QE, St Mary, My daughter will also need take the bus or van within 30mins. And grandma is live in Shatin, it will easy to take care my daughter if heavy rain or storm.  I hope my daughter and your son will be a classmate in 旅港.

Best Regards

PPFAMILY 寫道:
不好意思,可否八卦下你的家在哪裏?見你排序應是囡囡,因見你何文田,深水埗,油尖及沙田的中學都想選擇,若學校離家太遠,不怕長途跋涉嗎?

我好像看不到K3網內有St. Mary,可能我看漏了(因我的是囝囝).你的排名頭幾位跟我的意願差不多,但我第八,九志願後已改選了沙田區的英中,雖然學位小,但若要我揀區內的中中,實在十萬個不願意,學校老師又要我們必須填滿三十個志願,唯有塞滿所有沙田英中,最後幾個志願才揀回區內中中,屆時若搞珠一個唔好彩'碌'到廿幾志願又未有其他學校取錄時,就算硬著頭皮要去註冊,也不用去到”母雷宮”咁遠.
:
Chan's Family

But I have interview 旅港, 是否一定揀 旅港先.
If I 唔揀 these, I can't 揀 over 15 choice.  
And I live in Tokwawan.
揀黃笏南/Mong Kok - QE School/Tsim Sha Tsui - St Mary School (Which school is better?)

BillyM 寫道:
[quote]
那麼,重排如
1.旅港(have interview on 22/4)
2.黃笏南
3.迦密
4.丘佐榮/銀禧(Which school is better?)
5.Mong Kok - QE School
6.Tsim Sha Tsui - St Mary School
7.Sham Shui Po -德貞
8.Sham Shui Po - 德雅
9.Sha Tin - 郭德勝
10.Sha Tin - 蘇浙
11.Sha Tin - 呂明才
12.Sha Tin - 聖母無玷
13.何官
14.培道/真光
咁 O 唔 OK????

評語如下:

1. QES、ST MARY'S放咁後,玩咩,一係擺第一,一係唔好揀。德雅都係,未必要第一,但起碼頭3,否則,都係唔好揀。
2. 德貞放第7?擺後D,起碼2字頭。
3. 丘佐榮銀禧,銀禧好D,但你排第4,銀禧無乜希望,所以都係放丘記。[/quote]
Chan's Family

But I have interview 旅港, 是否一定揀 旅港先.
If I 唔揀 these, I can't 揀 over 15 choice.  
揀黃笏南/Mong Kok - QE School/Tsim Sha Tsui - St Mary School (Which school is better?)

Interview的學校與30個派位選擇全無關係,你點轉都得。

就算BAND1生,去到十幾志願都一定係填BAND2學校,係咁架喇。你的策略係,頭5志願一定要中,之後的志願就叫做係有填,但其實都唔應該用得到。

我就唔會建議St Mary's,壓力大功課多,好多學生都讀得唔開心。QES同黃笏南,QES好D,但相對難入,你要考慮下。

BILLM,

你給家長的意見真的非常'專業',跟老師給我們的提議簡直一模一樣,有時覺得你比他們更PRO,因為你連每間學校的功課量及近年變化也瞭如指掌.....

U.SA.HA.NA15個志願都揀唔夠,但係我揀到第七志願已經揀唔落手,所以第八志願後幾乎全部揀沙田英中,雖然得十幾廿個位,也不是自視過高,但若明明BAND 1生要填寫區內'出名'的中中,真的比死更難受. :cry:

BillyM
咁沙田區曾肇添你點睇,第二排邊間,可否評評沙田的學校,另沙田有足夠學位,可放13間英中在前嗎?

仔仔 寫道:
BillyM
咁沙田區曾肇添你點睇,第二排邊間,可否評評沙田的學校,另沙田有足夠學位,可放13間英中在前嗎?

你是否在沙田區?沙田我無咁熟,很想幫忙但為免班門弄斧,你過隔離沙田版睇睇啦。

Billy M:

TOP URGENT!!
同老師商議商議後,但老師話4,5 都放band 1 太冒險,機會不大, 倒不如放一些band 2 頭而位較多的學校. 明知是band 1, 不想太早擺band2學校.
還有哪些是band1中中 or 他區英中,但校風良好,老師教學認真,入讀了唔會後悔!

專家. 請指點迷津.

BillyM 寫道:
[quote]

Interview的學校與30個派位選擇全無關係,你點轉都得。

就算BAND1生,去到十幾志願都一定係填BAND2學校,係咁架喇。你的策略係,頭5志願一定要中,之後的志願就叫做係有填,但其實都唔應該用得到。

我就唔會建議St Mary's,壓力大功課多,好多學生都讀得唔開心。QES同黃笏南,QES好D,但相對難入,你要考慮下。[/quote]

請問旅港是否OK?

旅港是九龍城區band 1 頭英中.

Fannyayms 寫道:
Billy M:

同老師商議商議後,但老師話4,5 都放band 1 太冒險,機會不大, 倒不如放一些band 2 頭而位較多的學校. 明知是band 1, 不想太早擺band2學校.
還有哪些是band1中中 or 他區英中,但校風良好,老師教學認真,入讀了唔會後悔!

專家. 請指點迷津.

這很視乎你頭3是揀甚麼,講講睇下你老師有無道理。

另一策略是填沙田英中。

1.旅港
2.黃笏南
3.迦密
4.丘佐榮
5.銀禧
BillyM 寫道:
[quote]
Billy M:

專家. 請指點迷津.

這很視乎你頭3是揀甚麼,講講睇下你老師有無道理。

另一策略是填沙田英中。[/quote]

1.旅港
2.黃笏南
3.迦密
4.丘佐榮
5.銀禧

頭4絕對OK。

剔走銀禧,第5放沙田英中或何官,無問題喇。

以上假設了學生是肯定BAND1生。

你不用太擔心,點唔好彩都應該係入丘記,第5之後都係為防各下黑仔過黑仔,丘記都唔掂時用。

Is 銀禧 at Band 1 bottom now.

A teacher said 何官 is Band 2. Is it true?

Jackyngtm 寫道:
Is 銀禧 at Band 1 bottom now.

A teacher said 何官 is Band 2. Is it true?

I won't say BHJS is at the bottom of band 1.  In the middle, I would say.

HMT Govt is a CMI school.  Of course it has to take some band 2 students.  I would say less than half is band 1 and others are band 2.

Thanks.

Still choosing the first ten school only. :cry:
‹ 上一主題|下一主題