用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 男拔收生結果
樓主: Piano2016
go

男拔收生結果 [複製鏈接]

Re: 男拔收生結果

M&M,twosonspa:
Thank you very much!我個仔讀九龍區英文小學。
該用戶已被刪除

我個仔second interview都冇信,應該落選了,請問正選幾時註冊?
後補會否同時收信?

Piano 2016,

Congratulations!!

多谢分享教小孩子心得.

Emily Davey ,M&M2004 ,Mandy 2002:
Thank you very much!
多謝祝賀和保貴意見!入選的小朋友須在4月22日註冊,後補和落選是否同時收到信我就不知道,但我所知現在收到信的都是入選的。Mandy 2002 不要灰心,因現在可能是假期,Good luck! :

恭喜晒啦 Piano2016,希望你和仔仔都做到一個最稱心的選擇。

我仔仔second interview後,至今仍末收到信,都打定輸數啦!隨遇而安吧!    :    :

Indigo:
Thank you very much!
可能現在是假期,不用擔心,希望好快有good news.
Good luck!

各位member,我聽我d friends講DBS可能會有第二個註冊的日子,可能會是4月尾,因DBS要睇吓第一批首選學生在4月22日是否全部都註冊,如果有些沒註冊亦即放棄者,便會有位,所以DBS可能會在4月22日後便會寄信給第二批學生(亦即是waiting list 的學生),叫他們在4月尾去註冊,所以未知消息的,不用灰心。 :

Piano2016:

Good News!收到可能會有第二次註冊的日子,便馬上告知bk家長。妳真是好人,Thank you very much!

Thank you Piano2016! 如果你有最後決定後, 請和我們分享.

cyfmama,weweroxy:
You are welcome!如果有其他消息便會立刻通知你們。   

[size=small]我個仔重未有信呀..睇怕今次都係..名落孫山..

Dragonite 寫道:
小彬彬,
我重等緊你同男人四十的好消息呀!不要氣餒!
當然要從1200人選100人,真是殊不簡單。
記住這1200個小朋友已是父母的驕傲!!!     
今夕吾軀歸故土  他朝君體也相同

Dragonite 寫道:
Piano2016,
據知DBS現時都用project、閲讀報告及做presentation代替傳統功課,學習著重自發性及合作性外又強調各方平衡(體兿)即既要讀得又要玩得.
請仔仔老豆入嚟分享下,我唔識小朋友讀LS,講唔到.

是的.但還有小量工作紙要做.數要做工課.....

仔仔老豆:
真係唔好意思,有很多嘢要請教你,請問DBS有沒有分游水班、音樂班、精英班和讀書班。在7月中考分班試是如何分班?考到那一班是最好?那一班是最差?是否代表學校比賽得獎可申請獎學金?由下年起是否在中學階段必須寄宿一年?是否每人必修一科樂器?IB課程在那年開始?請多多指教!   

Piano2016 寫道:
仔仔老豆:
真係唔好意思,有很多嘢要請教你,請問DBS有沒有分游水班、音樂班、精英班和讀書班。在7月中考分班試是如何分班?考到那一班是最好?那一班是最差?是否代表學校比賽得獎可申請獎學金?由下年起是否在中學階段必須寄宿一年?是否每人必修一科樂器?IB課程在那年開始?請多多指教!   
無分游水班........等.....
分1D精英......1P精中...............等

各位朋友............如閣下小朋友~~~已入DBS......請相信小朋友能力........唔使担心..........小朋友將會飛得好開心..........

Piano2016 寫道:
仔仔老豆:
傻啦.........如果閣下有這想法........小朋友會好辛苦架..............為何要這樣......無最好............也無最差.......因材而教而已........父母有這想法......小朋友會好辛苦.........

我不知是否對............但我覺得.......不需太担心......如閣下小朋友....非DPS直上............我相信閣下的小朋友是有一定的........父母不要太多想法.如閣下太多安排........小朋友會好辛苦架.........作為父母...一定唔會想見的.........如有此想法........小朋友一定會不習慣.............

[quote]
仔仔老豆 寫道:
我不知是否對............但我覺得.......不需太
托爾斯泰:幸福的家庭都是相似的,而不幸的家庭則各有各的不幸!

As mother of a DBS boys, it really depend on your child's potential and self initiative.  This school is really free for them.  They will not chase for homework.  Not like primary school, they don't have student handbook to record down their homework.  Parent can do nothing on it.

My experience is: if you son is not from DBS Primary School, you need to help them to make sure they really get in DBS standard.  Otherwise, it will make them very upset when they going to school.
‹ 上一主題|下一主題