用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 早期訓練 及 兼收位(I 位)的分別 ???
樓主: cwy1218
go

早期訓練 及 兼收位(I 位)的分別 ??? [複製鏈接]

Re: 早期訓練 及 兼收位(I 位)的分別 ???

mygoddish,

請問你仔仔在政府評估中心, 評估係什麼 ?
我亞仔評估出係"言語發展慢"的.

唔可意思, 我不知唔知藍田保良局德田好唔好.

如果你仔仔很喜歡現在的學校,便一心一意排早期吧,不過要有心理準備,你每星期都要有一至兩日帶仔去做訓練,我當初都是放棄了兼收位,等早期位,不過就會比較辛苦,因為仔仔放學之後再去早期,有時已經很倦唔想做,依家同早期那兒商量安排上午做訓練,學校老師這邊又不太喜歡,因為會影響這邊的學習情況,所以你要想一想未來你可不可以堅持帶小朋友來來回回的去做訓練,這個先才是你最要考慮的,因為如果到時才覺得辛苦,放棄唔去做訓練,便會很可惜,我眼見同我仔仔一同入學的小朋友,那些媽媽發覺小朋友沒有很大問題便不再回來做訓練,
主要原因都是帶出帶入不方便.
如果兼收位便沒有這個問題,而且兼收位在做訓練時,學校的老師也可清楚知道你小朋友情況,可以從旁協助,缺點是父母未能和小朋友一起上堂,變了父母不能親身知道上堂情況.
不過不用太擔心,兩邊的姑娘都很有經驗和耐心的,她們都會用很多方式去幫助你的小朋友,所以你只需要好好配合就可以了.
小小意見,希望可以幫到你.

To : cwy1218,

上堂次數要視乎每個case而定, 早期訓練中心會安排每位治療師或導師再幫小朋友評估一次, 跟住再為佢安排適合的訓練.  時間佢地會同妳再傾, 不須太擔心!  
至於全日的幼兒園, 因小朋友沒有其他照顧者, 所以好多時病緊都會照返學, 可能會較容易交叉感染, 視乎妳點睇!! 另外, 我不太清楚邊間早期訓練好D. 因我只認識協康會的服務, 固只選此機構!
但願吾兒愚且魯, 無憂無患到公卿! :-P

MOOYY ,

多謝你意見,

其實我考慮係每星期帶亞仔去中心做訓練, 怕亞仔辛苦,
亞仔現在每日都要午睡2個鍾, 其實我份工可以安排每月放2日假,我先生 放2日, 如果我們真係放唔到假才安排工人姐姐帶去上堂,
我住將軍澳, 但將軍澳區早期排到2004年9月份做評估的,
亞仔係2005年5月份做評估, 所以唔知排到几時才有位,
不過我有申請 柴灣 及 炮台山, 因為會快D, 現在這2間排到2005年4月份做評估.
亞仔依家都做緊訓練, 效果好好,我們會繼續做.   

各位媽咪,請問禮賢會順天幼兒中心好嗎?剛收到通知有"I"位!

請問你地幾時開始排? 我仲等緊通知??
我是上年七月排.

請問是否要"i"位者就不獲早期訓練?

唔好意思, 我唔知禮賢會順天幼兒中心好定唔好,
請問你會比小朋友返"I"位嗎 ?

我係2005年5月份排,
如果選擇要 " i "位,  早期訓練就會無.

我而家正煩緊,因為囝囝而家讀緊幼稚園的幾好,因為不着重課本,而着重遊戲中學習,教材等全部都係學校老師自己做,好有心機,但唯一就係老師沒有受過"i"位專業訓練,不懂得control囝囝,而剛派到這間學校,我並沒有認識,不知道老師每天的訓練安排如何?如果st等,則每月有兩次35分鐘訓練,自己認為不太足夠,但早期訓練則可每星期安排一次,而且如果選擇"I"位便要放棄早期訓練了!

BB頭maimimi ,

我跟你一樣, 而家很煩, 今日 "I"  位學校來電約見了,
( 27/03/2006), 到時了解再算啦.

如果你有決定 返 早期 或 "I "位 , 講比我知, 唔該晒.

BB頭maimimi ,

你仔仔几大 ?, 評估中心評估他慢什麼 ?
現在讀 K1 嗎 ?

BB頭maimimi,

如果俾我的話,我會安排兒子入讀I位,看看究竟如何,因為I位的老師始終受過專業訓練同埋會安排小朋友每天上補習班,如果校方真的這樣安排,日日如常TRAIN小朋友,效果應有改善.

如果讀過之後還是發覺不太理想的話,大可以轉返普通的幼稚園,因為有時机會放棄左,可一不可再.

多謝您,毅媽咪,囝囝兩歲時評估佢語言發展緩慢及自閉傾向,其實囝囝而家讀緊的校長都有同我講過,佢哋唔介意囝囝係度讀書,但如果有其他訓練比佢會好啲,我自己亦覺得如果每天囝囝都唔知學咗咩野,倒不如比佢讀"I"位好過,但校長亦同我講過不是每間"I"位學校都是好的,因為那些學校只要佢哋收到"I"位的學生,學校就有津貼,但在平時上課時,老師唔會理會這些學生做什麼,隨他們四處走,反正他們不阻礙上課,同學之間也不會安排有任何社交的活動,試問就算有"I"位,這對孩子有什麼幫助!所以我希望如果有其他家長熟識這間幼稚園,可否提供資料?

BB頭maimimi,

唔洗咁膽心! 雖然唔係間間"I"位做得好好, 但一定冇咁離譜(唔會理會這些學生做什麼,隨他們四處走,反正他們不阻礙上課,同學之間也不會安排有任何社交的活動).

呢度好多小朋友都係讀緊"I"位 (包括我仔仔), 我見大部份ge"I"位都幾好. 就算冇咁好ge"I"位, 經過家長ge 投訴亦改善了.

基督教ge"I"位 (e.g. 宣道會)攪得唔錯, d老師好有愛心. 我唸禮賢會都ok掛!

"I"位ge 好處係每日都有training俾小朋友, 就算係屋企做 home training 都唔洗咁密. 我仔上左半年"I"位後都進步左好多呢!

cwcy1218

聽聞厚恩幾好,系有教無類, 同埋佢地同治療隊合作幾好,自己都有揀佢, 不過派吾到.

我囝囝派去調景嶺保良局彩明幼兒園讀兼收位,吾知有冇人知道呢間學校好不好?

尼間院都係囝囝係早期ST介紹, 據了解佢地採用融合教育法,每組分高低幼班小朋友一同上課,每組(約33人)由三位老師照顧。其中一位係兼收老師。好處是兼收老師可以睇到細路仔平時上堂既情況,從中可以及早發現小朋友有冇需要留意既地方,以便及早改善,而且,以後有需要時可以補堂訓練。而吾須要將小朋友抽離平時上堂去做個別訓練。(但其實吾知係好或吾好??)

另一好處是他們可以接觸年紀較大的小朋友一起上課從而增進佢地溝通及社交能力。

但本人恐怕始終幼兒園的學術程度不及幼稚園高,對小兒日後升上小學有所影響。 而且融合大小朋友一起上堂,否知囝囝可否適應?  因他現時係普通全日幼兒院上堂都習慣左. 加上佢能力OK(雖然AF), 但屬輕微,說話,溝通能力差DD.

所以本人對於小兒升讀全日制幼兒園始終有點憂心。欲想轉讀幼稚園配合早期, 吾知有咪意見 ????
希望各位家長可以俾D意見我呀﹗謝謝﹗

adayclee:
想問你仔仔是吾曾在"比諾"讀過?
我曾想比小朋友在"彩明保良局"讀i位, 但派位最小1年, 所以在另一間保良局讀, 上年已入讀, 佢地都是融合式教育法,有好有吾好, 如能力不太差就幾好, 如相差遠就大人辛苦(同小朋友做多上訓練), 幼兒園普遍的程度是淺些, 上早期就大人&小朋友都辛苦. 而且主要大人同小朋一起做training ,帶小朋友上training

adayclee ,

多謝你的資料, 我依家煩緊點選擇 ?
如果選"早期"  每星期都帶亞仔上堂, 大家一定很辛苦.
"i”位返全日,家長可以輕鬆d.其實我都怕日後升上小學有影響.

tin_tin,

我想問"I"位的老師每日都有"training"的意思,所指的是什麼training? 老師是針對當日的學科上的training,定還是好像幼師訓練 - 如認知方面的training呢?我曾問過社工,佢話"I"位老師始終係老師,如果講到言語方面的訓練,當然沒有治療師咁好,但政府的治療師只會一個月到學校2次,做35分鐘的training,會唔會太少呢?咁自己又需唔需要係外面揾私人的st再做呢?唔好意思,問題太多了!
‹ 上一主題|下一主題