用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 今 年 考 Gr.3 piano, 現 開 始 考 試 歌 & scale ok 嗎 ...
樓主: heilai
go

今 年 考 Gr.3 piano, 現 開 始 考 試 歌 & scale ok 嗎 ?小 朋 [複製鏈接]

Re: 今 年 考 Gr.3 piano, 現 開 始 考 試 歌 & scale ok 嗎 ?小 朋

我個仔都係今年4,5月考3級, 由12月開始練習, 而家3首考試歌叫做ok, 執緊速度同大細聲, scale就未練熟, 老師話aural遲d練, 而sight- reading 就一路彈其他歌就得喎!

想問下有經驗人士, 以而家進度到考試時, 夠時間練嗎? 仲有, 老師其實無停過其他歌書, 而家彈緊Micheal Arron Bk.2, Children Pieces(彈緊Gr.II), Everybody Bk 3(剛剛彈完), Alfred Lesson Bk. 4, Alfred technique Bk. 4, 校際Gr. 1本琴書, 唔知以佢而家進度, 考3級會唔會程度有距離呢?    

Re: 今 年 考 Gr.3 piano, 現 開 始 考 試 歌 & scale ok 嗎 ?小 朋

yuenyuenma 寫道:
我個仔都係今年4,5月考3級, 由12月開始練習, 而家3首考試歌叫做ok, 執緊速度同大細聲, scale就未練熟, 老師話aural遲d練, 而sight- reading 就一路彈其他歌就得喎!

想問下有經驗人士, 以而家進度到考試時, 夠時間練嗎? 仲有, 老師其實無停過其他歌書, 而家彈緊Micheal Arron Bk.2, Children Pieces(彈緊Gr.II), Everybody Bk 3(剛剛彈完), Alfred Lesson Bk. 4, Alfred technique Bk. 4, 校際Gr. 1本琴書, 唔知以佢而家進度, 考3級會唔會程度有距離呢?    

我女三級時,係開始左彈巴哈,599,布拉格繆........

Sindy 寫道:
[quote]

我女三級時,係開始左彈巴哈,599,布拉格繆........

Sindy,

請問咁係唔係程度未及呢? 我唔識彈琴, 你所講的係咩書?可否俾書名我?唔該!
其實, 我問過老師用緊d書好似好多公仔, 似d elementary 用書, 老師話alfred 套書比較多公仔, 又幾好聽, 適合亞仔用(佢得5歲半), 而children pieces d歌可以有排彈喎, 又話校際本書要彈得好聽就唔係gr 1可以做到. 我又唔識, 唯有照跟啦! 但見其他家長講考2級都勉強, 咁亞仔考3級咪      

yuenyuenma 寫道:
[quote]
Sindy 寫道:
[quote]

Sindy,

請問咁係唔係程度未及呢? 我唔識彈琴, 你所講的係咩書?可否俾書名我?唔該!
其實, 我問過老師用緊d書好似好多公仔, 似d elementary 用書, 老師話alfred 套書比較多公仔, 又幾好聽, 適合亞仔用(佢得5歲半), 而children pieces d歌可以有排彈喎, 又話校際本書要彈得好聽就唔係gr 1可以做到. 我又唔識, 唯有照跟啦! 但見其他家長講考2級都勉強, 咁亞仔考3級咪      [/quote]

我唔可以話免唔免強考試,因為好似我之前咁講,就算唔識彈琴,要操起一首五級樓下既歌都唔難的,在乎你用唔用既咁既時間拎張咁既cert.既啫

巴哈=巴哈初級教程
599=車爾尼599
布拉格繆<<已經係書名

巴哈=巴哈初級教程
599=車爾尼599
布拉格繆<<已經係書名

Johann Sebastian Bach: First Lessons In Bach - Book 1
Czerny: Practical Method For Beginners, Op. 599
Burgmuller: Twenty-Five Easy and Progressive Studies for the Piano, Op. 100

hi

請問一般幾大考一級,二級,三級 ?  

Twinstar

ononyoyo 寫道:
巴哈=巴哈初級教程
599=車爾尼599
布拉格繆<<已經係書名

Johann Sebastian Bach: First Lessons In Bach - Book 1
Czerny: Practical Method For Beginners, Op. 599
Burgmuller: Twenty-Five Easy and Progressive Studies for the Piano, Op. 100

用慣大陸書,英文真係唔係好confirm   

jazzmama,

scales --- 包括 major scales, minor scales, chromatic scales, scales in contrary motion 及 arpeggios, 即係"d-r-m-f-s-l-t-d'-t-l-s-f-m-r-d'" 同"d-m-s-d'-s-m-d"咁彈o個 d (唔知咁講會唔會仲亂呢 ?) 考試時,考官會要求考生以背記方法 (不可看歌譜) 彈出指定 scales
sight-reading --- 考試時,考官會提供一小段樂曲,考生有1-2 分鐘讀譜,然後即時彈奏樂曲

希望我沒有越說越亂 ~  

Yeah, it takes time to practice

Do your kids with private teacher 1 to 1 base?

How long has your kid been playing the piano?

其實冇話趕唔趕得切0既
只要你督促小朋友勤力練都OK
如果你考11月, 都仲有8-9個月丫,
不過真係要快D開始
就算唔得都可以暑假加堂練fit佢丫
我個女果時都係用左7個幾月倒就考到grade 4,
不過佢大少少, 佢果時8歲
其實都係視乎個老師0者
我個老師好心機教, 次次都過左少少鐘,
暑假又黎加堂幫佢練歌同操Aural(唱歌果D)
最後都有Merit 0既成績添
‹ 上一主題|下一主題