用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴老師是否要轉?
樓主: carrie38
go

鋼琴老師是否要轉? [複製鏈接]

Re: 鋼琴老師是否要轉?

雖然我果個miss唔會要我地送堂,但我就覺得ok la,每堂OT都唔止1分鐘啦(1年=52分鐘)。成年先果一次有薪假期......

不過,如果miss平時同我斤斤計較的話,我就一定俾得好唔順
----------------------------------------
我上一個老師是聖誕節和新年都要送一堂,是千真萬確的。所以我聖誕節吾送禮物,過年不給紅封包。現在我的老師沒有這個規矩,但講明,告假都不會補堂,因為已繳付的學費不會退回或不淮補落下一個月,所以病、測驗、考試和旅行,都要繼續上堂。我去旅行就試過同一個上兩堂。

LeungLeungMom
唔駛客氣, 有乜野唔怕同老師講, 最多客氣d, 婉轉d, 點都好過你放係心, 之後2個面左左甘

choima,

I totally agree with you.  

"不過,如果miss平時同我斤斤計較的話,我就一定俾得好唔順"

HELLO!各位請給我意見可以嗎?我女個老師最近幾次上門都遲到半小時,我唔好意思問佢,我以為佢會主動提補堂但佢無。我女學琴約半年,每堂l小時而學費350現初級,12月5堂16日23號都遅了半小時,30號遲了1小時,由2黙學到2點45分,灺她要趕住走教另一位便說今天學住咁多先。我女K3是PM班,逢五早上12時至1時,30日放聖誕假收改時1點至2點,但她2點才到,學完後收足5堂錢無提16日23日12時半才到學了半小時嗰2次幾時補堂
LeungLeungMom 寫道:
choima,

"不過,如果miss平時同我斤斤計較的話,我就一定俾得好唔順"

仲有今個月1月6日12時20分才,到,350元1小時初級我已覺得好貴,但囡囡喜歡跟佢而且教得好好便貴小小都學,但我有啲 佢無題幾時補返,我不是斤斤計較的人,每次學完一起送女上學後都請埋佢飲苶茶,我真心對佢好好好,但近幾次成日遲到偲側側摶,我比得唔順氣      各位可以教我點做嗎?唔該晒!
kawaihappy 寫道:
HELLO!各位請給我意見可以嗎?我女個老師最近幾次上門都遲到半小時,我唔好意思問佢,我以為佢會主動提補堂但佢無。我女學琴約半年,每堂l小時而學費350現初級,12月5堂16日23號都遅了半小時,30號遲了1小時,由2黙學到2點45分,灺她要趕住走教另一位便說今天學住咁多先。我女K3是PM班,逢五早上12時至1時,30日放聖誕假收改時1點至2點,但她2點才到,學完後收足5堂錢無提16日23日12時半才到學了半小時嗰2次幾時補堂[quote]
choima,

[/quote]

仲有今個月1月6日12時20分才,到,350元1小時初級我已覺得好貴,但囡囡喜歡跟佢而且教得好好便貴小小都學,但我有啲 佢無題幾時補返,我不是斤斤計較的人,每次學完一起送女上學後都請埋佢飲苶茶,我真心對佢好好好,但近幾次成日遲到偲側側摶,我比得唔順氣      各位可以教我點做嗎?唔該晒![quote]
HELLO!各位請給我意見可以嗎?我女個老師最近幾次上門都遲到半小時,我唔好意思問佢,我以為佢會主動提補堂但佢無。我女學琴約半年,每堂l小時而學費350現初級,12月5堂16日23號都遅了半小時,30號遲了1小時,由2黙學到2點45分,灺她要趕住走教另一位便說今天學住咁多先。我女K3是PM班,逢五早上12時至1時,30日放聖誕假收改時1點至2點,但她2點才到,學完後收足5堂錢無提16日23日12時半才到學了半小時嗰2次幾時補堂[quote]
choima,

[/quote][/quote]

簽名被屏蔽

ming2

我是路過入來和你打招呼,兩個囡囡也大了很多,尤其是妹妹,上次見她還是手抱,現在肥肥白白好可愛!家姐開始跟你學琴未?

Khappy,

想問清楚係$350一個月,還是每堂$350?

kawaihappy
係啦, 你可以好似ming2甘問下佢, 幾時方便補堂, 次次都係甘, 唔係甘好喎

其實有時係會咁架
如果上堂時間真係唔夠既話咪下堂先聽囉.不過老師既要求太高...呢點難理解d...
有d野係要有要求,但如果老師要求d學生做d唔個程度去做既野就唔太好,咁點練都唔會有太大進步,不如一步一步黎

一堂聽3-4首未必係少
不過其實學歌仔呢d野,學生係屋企就已經學識左先去學琴,無謂浪費時間
彈到自己鍾意咪得囉,冇咩pass唔pass,老師係幫你聽係你彈得好唔好,睇下你d technique有冇問題,跟住教你ja ma.

一個月350太平啦掛...
如果個老師教得好,應該唔會收得咁平

有d過份喎
似搵錢多過教琴...但教得好唔好先?
唔好既話換左佢啦...點解咁過份既...

多謝各位回答!我不是想換老師,是想請教各位如何開口叫佢補堂但說了又怕她不高與興,請指教!每堂1小時收350元,12月5堂350X5即1750!

kawaihappy
初學黎講, $350/hour 真係比較""高檔""
好似ming2甘講, 借d意問佢幾時方便補堂啦, 佢話唔補你先再作打算, 老師次次遲到, 但次次都唔補, 真係唔係太好

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Hl!Kca「0l,MlNG2多謝2位教我,等我詳細告訴您們件事!不昰我高檔,我都唔知佢上門收咁貴!頭頭學琴我女是在某大琴行跟佢,我只比個女學半小時,每月4堂約500元1個月,我之前打錯學了半年,是差不多1年半至今跟佢才對,那時初學我女才4歲半,現K3,9月先小學。在大琴行學時,她經常叫我一定要多練琴,佢話囡囡每次都很認真及留心,而我女由初學至今都超愛彈琴,又自己主動要練琴,不久後,我便買了部YaMaHA在家比女學,4个月前,琴行話我知佢突然唔在琴行教,要我女跟其她老師,但囡囡不肯
‹ 上一主題|下一主題