用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 家長點降要選擇報考根德園??
樓主: carolhym
go

家長點降要選擇報考根德園?? [複製鏈接]

Re: 家長點降要選擇報考根德園??

carolhym,
派位唔關幼稚園事架.  讀邊間都無所謂.   大抽獎係計你自己住既地址.  d 個concept 一定要清楚.  唔係讀根德就實派得好, 唔係讀完就識飛架.  
--- 2J 作品

HuiTung 寫道:
風水輪流轉, 舊年很多人說SC 的老師黑面 (但我唔覺), 冇愛心, Kentville 的comments就好positive. 今年卻倒轉, 冇人話SC的interview點點點, Kentville 就 ...  好有趣 ... 唔知下年係咪輪番SC比人             
;-) :-o 8-) :-? :-P :-x

我同意interveiw時間好緊湊.  老師的年資應該不淺, 但因沒有途徑去了解此學校的教學理念等資料, 所以, 不能對上述各位媽媽的意見有任何comment.
而我報考根德的原因, 是因為有朋友的孩子在哪裡讀, 朋友說哪裡的課程很深, 好多同樣出名的小學都會收這裡的畢業生.於是都本著一試無妨的心態給兒子報讀.
昨天跟朋友分享試後感想時, 他說就讀k1的兒子, 上學初時見他念到滿口唐詩, 做父母的都滿心歡喜, 但近來其兒子時時不願上課, 對學校生活全不感興趣, 哪要強迫他上學又如何? 這可能是個別例子. 但除了升學的條件因素好之外, 現在我會考慮到底她們所教出來是否開心,有創意思維和好的品德, 還是一隻小田鴨.
希望各家長能客觀地給意見.

由 小林明子 於 2005-11-13 20:37:55

老實講, 我都係因為名牌效應才報考.

小林明子:
希望從眾多回應後,不要再人云亦云,不要因為效應而發表自己未親自體驗過的意見

baba_mama 寫道:
我就唔希望參與小朋友幼稚園所有既活動,因我同老公都唔可以糊亂請假
我亦無希望老師主動搵我,因我知老師唔能夠主動打電話比甘多個家長
小朋友係返學校學野,唔需要甘多出訪其他地方和太多課外活動

所以我諗 Kentville 都幾適合我的選擇

好奇一問, 為什麼你不珍惜親子機會? 如可多參加一些學校的親子活動, 了解多一些他們在校的情況, 你同孩子會有更多的話題分享, 你不希望跟孩子有更多的貼身話題嗎?
我不否定你的選擇, 只希望你會明白, 孩子是很喜歡父母跟他們享受他們的校園.
好像我兒子, 雖然只是讀nursery, 但每次老師要請家長出席學校活動後, 他都表現雀躍, 還帶我周圍"參觀"他與同學的"作品".  
雖然很花時間, 但一諗到孩子長大後便再找不到這情境時,
我便會找緊每一次親子活動機會.
希望你也珍惜吧.

小林明子,Michealanlelo
去年我聽過有家長一int完就話:有冇搞錯,問我个仔幾時開始識講野,幾時識行,我鬼知咩...
唉,D家長根本唔明白試題背后的理念,另外,我認為考唱歌是要聽小朋友的語言程度及親子關系,你估同佢練首歌唔使心機咩。
像回到去年,someone都唔知為乜,不如学下我Dfrd.一知KV K2要返下午或程度深或K1要寫字就索性唔報.
慶幸我冇道聽塗說,now仔仔在根德园讀得好開心,我冇剝削佢。既機會。 都係果句:若家長覺得自己跟學校理念不相同, 就唔好送仔女入去讀書。除非免費+有獎學$  

CL322:KV冇教唐詩wor,你个frd個仔讀k1一上學初已念到滿口唐詩,是否家長教?我个仔2歲都係我99教佢唸,不過近月冇lar.
CL322 寫道:
我同意interveiw時間好緊湊.  老師的年資應該不淺, 但因沒有途徑去了解此學校的教學理念等資料, 所以, 不能對上述各位媽媽的意見有任何comment.
而我報考根德的原因, 是因為有朋友的孩子在哪裡讀, 朋友說哪裡的課程很深, 好多同樣出名的小學都會收這裡的畢業生.於是都本著一試無妨的心態給兒子報讀.
昨天跟朋友分享試後感想時, 他說就讀k1的兒子, 上學初時見他念到滿口唐詩, 做父母的都滿心歡喜, 但近來其兒子時時不願上課, 對學校生活全不感興趣, 哪要強迫他上學又如何? 這可能是個別例子. 但除了升學的條件因素好之外, 現在我會考慮到底她們所教出來是否開心,有創意思維和好的品德, 還是一隻小田鴨.
希望各家長能客觀地給意見.

我個囡做就全部做到,答就全部細細聲答,唱歌偏偏唔肯唱,其實佢係大女,已經讀咗成年N班,識背好課書仔,同唱英文歌,但一面試就敢.....我諗都有80%唔入到啦!

alc
唔好覺得小朋友冇唱歌學校就唔收。我囝囝佢上年都冇唱歌,但都收左呀!!

我個人覺得考幼稚園係撞彩算,好睇你小朋友同這間學校有冇緣份。所以大家唔好太緊張,順其自然啦     

pelie,
原來我囝囝上年同你囝囝遭遇一樣,冇唱歌但first round就收左, 佢唔係唔肯唱, 係老師根本無叫過佢唱 (趕成咁?).  

alc,
Actually, Kentville 無講過<唱歌就收, 唔唱唔收>, 係d parents自己估之嘛, d人夠話要push番張凳啦, 我囝囝in 間間都無推凳一樣收, 所以pelie講得啱, 真係講緣份架, 小朋友入到間學校既表現, 扭唔扭計, 已經係俾左signal你喇, 順其自然啦.

Cyrus,
我好認同你的講法.  既然唔清楚學校的教育理念, 都唔會送孩子去試, 孩子都是我們的寶貝, 不是實驗室的白老鼠, 入學之前, 做父母的是應該為孩子想清楚他們所需.
自問本人不是因為吃不到的葡萄( 因孩子在interveiw中的表現很不錯), 但kv太神秘了, 跟本無途徑去了解其資料, 有家長說我不了解, 是對的, 我怎樣可以了解?????
你有這樣的勇氣, 我祝福你和你的孩子, 但我不為你驕傲.

其實大家唔好咁介意小朋友是否唱英文歌啦... 根本無講過唱英文歌會較佔優. 況且, 之前都有家長提過, 唔唱歌都一樣入到.

若果大家將唱歌環節理解為另一個了解小朋友對提問的認知, 咁, 今年應考的家長能否輕鬆d 面對呢 ?

danielboy,

what is the meaning of " 1st round "?? means there will have 2nd in ??

thanks
原來我囝囝上年同你囝囝遭遇一樣,冇唱歌但first round就收左

Hi,

上年我囡囡in,反而比d家長嚇親,著晒fur同名牌上身,至於in的時候,我囡囡都冇唱一首完整的歌,由頭到尾老師帶主唱,最後都收咗。現在我囡囡都讀得好開心!(佢每次都話好喜歡老師) 如果話課程深,有d村校咪重深,k1寫字,每星期有三樣功課,每個月都有二次課外活動,對我這些在職媽媽實在吃不消!所以我話找學校,不只係為小朋友,父母都同樣重要。

I think "1st round" means the child is being accepted soon after the result is released. That is, not in the waiting list.

monmantong 寫道:

danielboy,

what is the meaning of " 1st round "?? means there will have 2nd in ??

thanks
[quote]原來我囝囝上年同你囝囝遭遇一樣,冇唱歌但first round就收左

[/quote]

In fact the matching of kindergarten should be two-way.  On one hand the kindergarten should detail their teaching approach and philosophy to gain the trust and support from parents for them to put their beloved kids there.  On the other, the parents/kids get well prepared for the interview to demonstrate the kids' ability and talents to the teachers to convince that they would be a good student of the reputated school.  I was quite disappointed that some "famous" schools take the pride of being highly competitve and refuse to share with parents any bit about their school.  It is really unreasonable and unfair to parents.  If eventually the kids matched to a wrong school after admitted, the parents would still consider switching to some other schools.  There is no benefit to both the school and parents at all.  Hope the kindergartens could consider making some introduction to the parents before the parents must make their choice.

If the school is as “famous” as most people regarded, its details including the teaching method, school facilities, teachers’ qualification…are very likely to be appeared in most of the “strategy book” in the market. Some people will treat the official web or school open day as kind of channel to understand the school, IN FACT IT IS. However, do u think the school would show u their weaknesses in this kind of activities ? That’s why most educational professionals suggest parents to do some school-site-check and hear the comments from the parents and students there. I am sure you would have a true picture of school instead.

Being an proactive parent, besides sit back and wait for the school to sell u what they did, we could actually collect the information we want by ourselves. And then call the school by phone or even send a letter directly and ask them to clarify the uncertainties. If their feedbacks are positive, feel free to send your child there. Otherwise, don’t even waste a penny as the application fee, right ?

Cyrus123,你可能說得對吧!因老實講,我都係名牌效應及朋友介紹,我才嘗試比亞囡試

CL322 寫道:
[quote]
baba_mama 寫道:
我就唔希望參與小朋友幼稚園所有既活動,因我同老公都唔可以糊亂請假
我亦無希望老師主動搵我,因我知老師唔能夠主動打電話比甘多個家長
小朋友係返學校學野,唔需要甘多出訪其他地方和太多課外活動

所以我諗 Kentville 都幾適合我的選擇

好奇一問, 為什麼你不珍惜親子機會? 如可多參加一些學校的親子活動, 了解多一些他們在校的情況, 你同孩子會有更多的話題分享, 你不希望跟孩子有更多的貼身話題嗎?
我不否定你的選擇, 只希望你會明白, 孩子是很喜歡父母跟他們享受他們的校園.
好像我兒子, 雖然只是讀nursery, 但每次老師要請家長出席學校活動後, 他都表現雀躍, 還帶我周圍"參觀"他與同學的"作品".  
雖然很花時間, 但一諗到孩子長大後便再找不到這情境時,
我便會找緊每一次親子活動機會.
希望你也珍惜吧.[/quote]唔係個個家長都好似你咁幸福,可以有時間"出席學校活動",係家長都想"抓緊每一次親子活動機會",但係有好多都唔可以咁易請假,甚至每日都好夜至放工返到屋企...
‹ 上一主題|下一主題