用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 琴日帶小朋友去"荃浸"面試家長吹吹水 ????? ...
樓主: summer_66
go

琴日帶小朋友去"荃浸"面試家長吹吹水 ????? [複製鏈接]

Re: 琴日帶小朋友去"荃浸"面試家長吹吹水 ?????

我個女都有面試,老師問十次先笞一次。
不過我對荃浸印象唔係咁好, 我之前去過士德荊免堂/佳寶/葵涌荊免堂, 主任都會先介紹學校,再有時間俾小朋友玩玩具,(小朋友
warm up),先問問題。

但荃浸俾小朋友一路玩,一路問, 佢地點會答呀?
唔知係唔係個女表現唔好,老師無問我任何問題,
但係有問其他家長。

fannyfym 寫道:
我個女都有面試,老師問十次先笞一次。
不過我對荃浸印象唔係咁好, 我之前去過士德荊免堂/佳寶/葵涌荊免堂, 主任都會先介紹學校,再有時間俾小朋友玩玩具,(小朋友
warm up),先問問題。

但荃浸俾小朋友一路玩,一路問, 佢地點會答呀?
唔知係唔係個女表現唔好,老師無問我任何問題,
但係有問其他家長。

荃浸之前有簡介會, 你沒有參加?

俾小朋友一路玩,一路問, 佢地會輕鬆

醒目開學勳章

咁快收到信啦       

fanny,
有好多學校都比小朋友一路玩玩具﹐一路IN呀 ﹗
崇真都係。

不過我反而覺得葵涌荊冕堂比較大膽﹐唔使家長陪小朋友入課室﹐好彩我個囡果日無喊咋﹐可能比D玩具吸引住﹐佢連搵我地都無呀﹐掛住玩玩具。

你係咪都左兩間荊冕堂呀﹐好似話得一間會收﹐(即比一間留位費)﹐如果收你﹐你可自行選擇讀邊間﹐所以我諗囡囡入到荊冕堂的機會會太D。

係呀﹐今晚記住睇信箱呀 ﹗
雲兒白 寫道:
   咁快收到信啦       

actuaaly, i want to ask which one is better 荊冕堂 or 荃浸??

My boy also go there interview & got their reply today........"REJECTED BUT WAITING LIST PM CLASS". It's ok for me because my hubby don't like there.

啱啱收到荃浸既信, 收左我個仔, 上午班, 都好開心, 因為我都幾鍾意呢間學校, 我有朋友既仔仔係度讀, 佢話呢間 好好喎!

津津媽媽,
then have u apply any other kindergarden ??

收了讀下午班, 但想入上午, 有無可能呢?

所以我咪話佢地專收大仔同上過課(幼兒班)的小朋友咯!
對於一個兩歲都未夠既小朋友,
你叫佢點樣專心、忍耐,點樣反應同思考?

不過,
居然收到信話收佢讀下午班,如果唔係見有媽咪話唔收佢個仔,
我以為人人都得添!

rleung 寫道:
[quote]
神仙魚 寫道:

我個仔一見到佢地既面試係排排坐係度聽古仔已經開始唔耐凡……

就係試

佢地都唔收我個囡呀, 又係waiting, 好失望呀 !

收左個女, 下午班 (希望各 bk mama 的小朋友有個快樂的幼稚園生活)        

是否揀埋下午班才有得wait?冇揀的係咪冇得wait上午班?

我今日都收到入學通知信,是上午校,佢都係大仔,取錄與否真的同大仔細仔有關嗎?
現正煩惱同唔同個仔轉校,佢現係邊耀良讀緊?

me too,
the teacher didn't ask me any question.- at that time i quite disappointed & her behavior let me know the result is fail.
So my daughter r on their waiting list at pm class.

itbc

I received call few day later after the interview,
& I perfer 荊冕堂(tai wo hau), becasue environment is better & they put much more resources to children.  So I will deposit at 荊冕堂(tai wo hau ).
School fee is very very expensive, but no choice la.
No more famous kinder in kwai chung district.

My daughter also had a better performance bothe at 荊冕堂 (k.c) & (tai wo hau), she didn't cry & willing to answer question.

CL322 寫道:
收了讀下午班, 但想入上午, 有無可能呢?

唔係無可能, 記得申請, 寫下所有理由, 因為有好多人會申請好多間

FANNY﹐
咁佢地打比你仲咩呀﹐ 我都係要等佢地10/11寄信來收唔收阿囡了﹐如果唔收﹐我就煩D了。

之前簡介會講過﹐如果係WAIITNG﹐一定只有下午班比你。唔會有得讀上唔班。
神仙魚 寫道:
是否揀埋下午班才有得wait?冇揀的係咪冇得wait上午班?
‹ 上一主題|下一主題