用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道) ...
樓主: mumepen
go

啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道) [複製鏈接]

Re: 啓思小學附屬幼稚園(九龍塘牛津道)

matthewbb,
我去過啟思既開放日, 見d家長既質素都幾高呀, 我想請教下, interveiw果日, 家長駛唔駛著得好formal呀? 之前in過兩間幼稚園, 兩間d家長都比較causal, 但唔知in啟思係咪都可以好causal wear呢?  

Thanks matthewbb,
我都諗緊interview果日需唔需要著得得體d
我以前係賽馬會讀(啓思隔離), 啓思畀我感覺都比較高尚, 我指報讀得哩間學校既家庭人仕都非富則貴....自問又唔係有錢人....担心個女入讀後同人有比較....

嘩, 我星期六(12/11)先in完呢間幼稚園, 今日(星期一)就收到佢地既取錄通知喇, 你地收到未呀? 份通知仲講明今個星期四要交留位費, 否則當自動棄權呀!  

I want to know the school fee for K1? any other misc. fee? how about school bus fee?

how many students in one class? And how many teacher?

I heard from interviewer that she said their students have both  English lesson and potunghua lesson every day? how long? Is it true?

Is it  worth to pay $550 to reserve a seat? it's because this school has already accept my daughter, however it's not my 1st choice.

Re:

Why you haven't chosen this School? I also like this school envoirnmnet and teacher after interview, but I can't make a decision.

Re:

I also received the acceptance letter today. Before I make up my mind, actually, I want to know more about this school, e.g. how many pupils in one class? How frequent do the pupils have Eng. lessons conducted by NET? How much is the school fee? Can anyone tell me? I have to pay the reservation fee this coming Thursday!! But I still can't make any decision since I'm waiting for the reply of St. Catherine's.

Re:

我今個星期六in.
請問interview是否準時開始?
會怎樣in的?
[

Re:

我又係今日收倒信讀上午, 但同樣收到崇真讀下午, 想問吓各位媽咪意見, 如果係你哋又有報呢兩間的話, 你哋會點揀呀
穎穎媽媽

Re:

Maggie3493,
你會有個面試時間, 如果未到你哋個時間, 就會喺出面玩吓先, 到咗你面試嘅時間, 老師就會叫你哋入去排隊登記, 跟住就有老師帶你哋入去一個課室度玩住等見, 跟住個老師就會叫名, 父母都可以一齊去見, 面試內容老師會問小朋友叫乜名, 做配對, 問形狀, 問橙點樣食, 之後就問媽咪點解揀呢間學校, 跟住佢就會講番佢哋學校嘅教方法, 跟住就問家長有乜問題問, 之後就走得
穎穎媽媽

該校有沒有International 班?

Re:

mendynam,
thanks!
如果我+工人帶兩個bb,會不會不大好?(我老公要返工 )
你bb是否全曉做?我bb會說自己名(樂樂),只懂圖型配對,仲要通常唔會"綵:老師,是否=無乜機?
[

My son is accepted.
Relax la.
Let your children play with toys.
I am K1 boy! :wave:

sunnyyf,

Maggie3493,
我個女佢嗰日表現都ok 比我想像中好 老師問嗰時我同老公都以為佢唔識, 但都 所以你都唔駛咁担心, 真係好睇佢哋臨場表現同同個老師有無緣ga咋, 識答又未必收, 唔答又未必唔收, 總之放鬆心情la 你可能會有意外驚喜 祝你好運   
穎穎媽媽

終於見到有人開呢個topic, 前兩年(我仔仔考果年)唔見有人講架, 呵呵呵. ^_*

仔仔而家讀k2, k1面試前同佢去過第二間in, 點知全程係"樹熊"(抱實我唔放), 點知去到呢間就自己行自己玩, 同miss傾計, 所以注定讀呢間; 而果時先知有埋中學tim, 我地都係T恤牛仔褲楂日本車去in, 唔係有$$人家黎架.

k1真係無寫字, 今年k2先有, 今日仲係寫緊"石"&"7", 不過讀得好開心, 朝朝一叫就起身, 有時知佢仲眼訓都無炸型; 今年先有國語教成日講唔停, 英文就成日唱星期一至日; 我地都好滿意仲諗住讀埋小學.

收咗仔仔讀上午K1, 但不知這間是否好呢?
請有小朋友讀過的家長分享吓。

IRON,
咁請問可唔可以講講呢間幼稚園究竟幾多錢學費, 每個月幾多錢雜費, 每年多錢書簿費, 校服茶點之類, 其實我會報埋浸會大學附屬幼稚園, 但浸幼三千一全包, 我想睇下啟思小學附屬幼稚園逐樣計, 大約每個月要幾多錢, 叫做有個預算嘛!
至於你講果D, 我地面試果日, 老師都逐一同我地講晒, 呢間幼稚園真係非常討好的, 畀我, 我老公同個女既印象都非常之好呀, 由入門口到面試完畢, 所以有老師都面帶笑容, 感覺好親切! 不過就係驚雜費唔知會唔會好驚人, 所以希望你可以解答一下丫! 唔該晒!  

Re:

hi mendynam,
我同你一樣, 又係崇真收左下午班, 啓思收左囡囡讀上午班  
去完啓思後, 我都好鍾意間學校, 囡囡同in佢個老師玩得好開心, 仲唔想走tim....但學費雜費加埋, 都幾貴, 非常頭痛...  

啓思學費每月$24xx (要交11個月), 雜費唔知, 我諗校車都起碼$800一個月...
佢地一班會有30多個小朋友係同一個課室, 分3組, 每組10至13個小朋友, 會有3個老師係間課室度, 每一個老師帶一組, 外籍老師會有堂先入課室. 我知係咁多啦  

IRON,

你仔仔現讀K2, 可否告知此校除每月學費外,還有其他雜費要交嗎? 本人仔仔昨日收到通知已取錄為06/K1......

IRON,

你話: "今年先有國語教成日講唔停, 英文就成日唱星期一至日",即是話k2先有普通話堂,k1沒有呢? 以我所見其他九龍塘幼稚園在k1時已經有普通話喎? Pls can you clarify.

Re:

mumepen,  mendynam,

呢個問題我可以答你地, 因為我係由啓思轉去祟真國際班.  祟真國際班學費係36000, 啓思雜費同校巴都貴少少.  當初我計過讀祟真國際班一年比係啓思貴約3000-4000元, 不過我仲意祟真行雙班主任制(一個外籍, 一個普通話), 另外佢地有好多課外活動全部都係48一堂, 校巴又可以就時間.  所以當初計落都OK .  

IRON,
會唔會我識你呢, 我囡囡上年都係啓思K1
‹ 上一主題|下一主題