用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 全職爸爸﹕救救孩子
樓主: fung198806
go

全職爸爸﹕救救孩子 [複製鏈接]

Re: 全職爸爸﹕救救孩子

"王永平續稱,學校亦可讓學生在校內完成家課及溫習,使學生回家後能有多些時間休息,培養自己的興趣。學校甚至可利用上午的時間教學,下午則安排不同類型的課外活動如文藝、體育、音樂等,培養學生的創作力及多方面的潛能;又或安排一些校外的學習活動如參觀或其他訪問,豐富學生的生活體驗,擴

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~下午則安排不同類型的課外活動如文藝、體育、音樂等,培養學生的創作力及多方面的潛能;又或安排一些校外的學習活動如參觀或其他訪問,豐富學生的生活體驗,擴
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

I think whether whole-day or half-day is good all depends on whether we have to go to work or not.

If I do not have to go to work, of course I would prefer half-day, otherwise whole-day is better.

[quote]
cameo 寫道:
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~下午則安排不同類型的課外活動如文藝、體育、音樂等,培養學生的創作力及多方面的潛能;又或安排一些校外的學習活動如參觀或其他訪問,豐富學生的生活體驗,擴

其實用這麼多時間去交表及做面試準備,倒不如直接去問問現在讀小一的小朋友,看看實際情況是否適合自己的子女.
很多事情,錯過了就沒有了;錯過了就是會變的,緣份也是。人與人之所以能夠成為朋友,成為知己,在於彼此交往的機會多,及彼此的交流坦誠.願主祝福你們!TRACY

no time to play       
cameo 寫道:
我覺得全日或半日未身學校處理時間好,係無大問題o架!
以前我只係以為全日制可以俾個女有時間做大部份功課先返屋企,只少做功課氣氛好d,有老師和同學一齊嘛,但事實今年升左小一唔係咁囉,,,,,
每朝6:00起身
6:45上校車(第一站上車)
下午3:30返到屋企
食小小野換衫
4:30開始做功課
6:00至6:30完成功課
6:30邊睇新聞邊食飯(因佢做完功課已無卡通片做嘞)
食完飯休息一陣7:30開始做上網每日一篇加溫習
跟住執書包,沖涼,,,,
每晚9:00前瞓覺,,,,
咁就一日...........

好可憐的小朋友!唉!
:wave:  :wave:  :wave:

Agree!
WYmom 寫道:
In some full day schools, there are activities and homework class for the students, which is better for the kids than half-day schools.  Full day is good if the teachers do not give too many homework everyday. However, most local traditional schools still like to teach by giving a lot of homework, tests and exams, so causing the kids even busier after changing to full day.  :cry:

係啊,,,我女間係一間傳統小學,所以即使上堂都無乜"活動"~上堂就係上堂,我覺得我女間學校全日制o既意思係"全日教書",所以無乜野玩卦,,,,,,
上堂時間長左,教o既野故然係好多,所以實際吸收一半都無o架,返到屋企做完功課,我先同佢溫書(實際係我教書,因為課堂上吸收唔到嘛)......
其實我女間學校唔算得上真正"催谷"o既學校,至少同私小重差一段距離,但都係咁囉,,,,,,,
邊個唔想個小朋友可以入到一間適合,心儀o既學校呢??
我女性格較適合讀女校,活動教學,我要求係宫小or津小,學校學生成績操行良好,升中校網好.....
但事實我所屬校網根本無我全部要求嘛,可以統一派位入到呢一間,其實我都唔可以再怨d乜嘞!!!!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

醒目開學勳章

政府講一套,  學校做又另一套,  小朋友仲慘過大人, 真係有苦自己知.  

每天....小朋友都冇得玩??好慘呀﹗     

大人放工後都想relax下....睇下電視上下網....好多人放工都可以唔駛再理公司ge野....但係....小朋友呢???噢...簡直係酷刑呀﹗﹗﹗ :cry: 小朋友黎架咋......唔係機械人...

小朋友都需要個人空間,私人時間去發揮個人的思考和創造力架。

我阿仔當做功課係責任,佢用佢ge私人時間,"設計"好多和學習有關的玩意架....如果上左小學...仲要咁多功課.....乜野創造力都抹煞掉啦....

只係一隻小鴨鴨....俾學校充填塞塞....
誰會直率地說出所認識的真實?有所認識的少數人,愚蠢地不隱蔽自己充實的心,向愚民們說明他們的感情和見識,他們總是被人磔死或燒死。 歌德 <<浮士德>>入來做下test,不同的人對事情有不同的看法和感受﹗

太多功課真係香港一個好嚴重的問題﹐有天去探我表妹﹐她很開心﹐很活潑﹐但當我問她我帶她去買野食好不好時﹐她的笑容不見了﹐說﹐表姐﹐我要做功課啊。。。。。

見她這樣真的有點心疼﹐畢竟童年過了就回不來啦﹗

不過﹐在如果差的環境下﹐其實如果有點
EQ﹐ 要開心都不是難事。我的好友就常常對我說他最喜歡的四個中文字就是練精學懶﹐不要看小這四字﹐它們帶領了很多小朋友渡過可憐的學校生活﹐怎樣可以做快一點﹐怎樣可以做完不錯因而不用做改正﹐怎樣想辦法把英文記好﹐好多時都是練精後才能懶的﹗

改天﹐如果孩子說功課多的時候﹐試下問他怎樣能把它們做得又快又好吧﹗正面一點面對壓力都是一門重要的課﹗

係啊,,,我地大人間中都有d無聊娛樂丫,上吓網打吓機relax吓,,,
我個女呢,,,而家星期一至五o既所謂娛樂,一定無時間俾佢"無聊"嘞,,,做每日一篇係娛樂,上網玩phonic game係娛樂~

what's wrong with the school ?

how come nobody cares about the students themselves ?

醒目開學勳章

lamba 寫道:
what's wrong with the school ?

好多 目標為本 學校:-

一來要保持該校學生成績 (以為可以 keep 到成績, 協助學生打好基礎升好中學)

二來要吸引出面家長選擇自己間學校.

how come nobody cares about the students themselves ?

一定有, 不過我們班家長不可在PTA會上做什麼, 你只能協助你的孩子方法去應付.  (例如: 學 Vernique 個 friend 話:  練精學懶﹐不要看小這四字﹐它們帶領了很多小朋友渡過可憐的學校生活﹐怎樣可以做快一點﹐怎樣可以做完不錯因而不用做改正﹐怎樣想辦法把英文記好﹐好多時都是練精後才能懶的﹗)

Vernique2005 寫道:
太多功課真係香港一個好嚴重的問題﹐有天去探我表妹﹐她很開心﹐很活潑﹐但當我問她我帶她去買野食好不好時﹐她的笑容不見了﹐說﹐表姐﹐我要做功課啊。。。。。

見她這樣真的有點心疼﹐畢竟童年過了就回不來啦﹗

不過﹐在如果差的環境下﹐其實如果有點
EQ﹐ 要開心都不是難事。我的好友就常常對我說他最喜歡的四個中文字就是練精學懶﹐不要看小這四字﹐它們帶領了很多小朋友渡過可憐的學校生活﹐怎樣可以做快一點﹐怎樣可以做完不錯因而不用做改正﹐怎樣想辦法把英文記好﹐好多時都是練精後才能懶的﹗

改天﹐如果孩子說功課多的時候﹐試下問他怎樣能把它們做得又快又好吧﹗正面一點面對壓力都是一門重要的課﹗

你亞女起邊間讀呀!
我想知多d邊間係活動教學,最好在九龍區.

你問我個女?????我個女都係九龍區呀,,,st.rose~
如果九龍區我上年係跨區揀舊油天...呢間好多活動,你可以上佢網頁睇吓,校園生活真係好豐富.......
不過你都要留意你所屬校網,因一跨區機會就渺茫好多o架嘞!

tongtracy 寫道:
你亞女起邊間讀呀!
我想知多d邊間係活動教學,最好在九龍區.

你地唔好覺得番學係一件苦差致得架. 其實佢地番到學校不知幾開心呀, 可以同好多好多同學仔一起相處. 不過, 不得不成認就係回到家面對一大堆既抄寫, 真係既頭痛架.  其實家長既問題係小朋友唔夠時做功課同埋冇得休息, 所以攪到大家都覺得辛苦囉.  好似我個小朋友咁, 學校既抄寫不多, 所以每天都有時間同佢温習同埋講故.  還有時間休息下同埋玩,  佢完全都唔覺得苦.  仲成日同我講好鐘意番小學, 上體育堂好好玩, 樣樣都夠時間做, 唔學得幼稚園咁成d嘢都做唔晒, 老師講完第日有冇咗見事.
‹ 上一主題|下一主題