用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聖心私小
樓主: hellolanlan
go

聖心私小 [複製鏈接]

Re: 聖心私小

hellolanlan,

My daughter is studying in s.h. kindergarten K2, I think I will let her go to their primary.  How about yours?  your daughter is studying K3 now?  Which primary will you apply for her???

醒目開學勳章 王國長老

hellolanlan
多得你成日記住我
我都已經send左信去聖心, 不過我"唔知訂", 真係寫叫佢send form俾我, 咩都無attach(好彩唔係真係得一二句)
希望佢遲d真係contact我啦

charlotte_mom, vanessamom
sorry sorry 錯誤引導   
我個女k1 jar (個仔就小一)
我係先了解小學, 再唸幼稚園轉唔轉
2間私校 1.聖心am 2.st.clare's 你地點排呀?
我就會聖心行先
我大方向個女最好讀女校, 你地又點睇?

醒目開學勳章 王國長老

哎, 真係唔知呀...
聖心係上下晝, st clare係全日
有人話2間都多功課, 但肯定聖心係"十分耕耘, 十分收獲", 中學仲好得tim
不過唔知真光幼稚園點升小學呢, 上晝私立下晝津貼, 點分配呢?
如果直升既, 幾時都係入左幼稚園有著數啦

hellolanlan

I prefer s.h., how about you?

Charlotte_mom

As I know, True Light primary is a whole day primary school, their kindergarten can go directly to their primary.

醒目開學勳章 王國長老

傻左傻左, 打錯字, 我想問:
"不過唔知聖心幼稚園點升小學呢, 上晝私立下晝津貼, 點分配呢?"
唔怪得知你無啦啦答我真光啦, 我仲唸"奇怪, 我個女都讀緊, 我緊係知直升啦....."   
sorry傻下傻下....

Hello 各位,

我想問下聖心私小,同津校部有乜分別?
升中?師資?
因為我見到津校部小五、小六係全日制,咪仲好?

一樣一樣, 我都話聖心好d
如兩間都收, 一定係入聖心   
聽人講聖心am私校部程度較高,小一讀小二英文, 同入中學部機會大過pm班, 但我唔知確實數字, 佢中學部收生人數同小學部的差額, 我會再做功課, 搜集資料.... 有無人知呀?......但都係果句, 聖心係重要target.   st.paul co-ed 只有發夢先會入到.
charlotte_mom, 如你係東區人, 真光米好law, 你又直入又大抽, 唔駛煩, 再加買hkugaps, 啖定啦.你大抽選定志願未呀, 可否8下?         

醒目開學勳章 王國長老

我今舗玩大佢, 搏st stephen girls, 反而得15分, 咩都無架啦, 如果唔可以玩大抽獎, 即係靠叩門啦, 好既女津小:marymount, st paul catholic同st stephen girls, 我鍾意st stephen girls多d, 到時睇下叩門有冇機lor
"st.paul co-ed 只有發夢先會入到" <--yeah! i think so!!!!
如果講淡定, 其實我已經幸運過好多人, 起碼有2個唔錯既offer o係手, 但你知道超緊張架嘛..........hkugaps<--咁睇得起我呀, 好似只係交左表, 十劃都未有一撇wor   

你超醒呀, 唸法同我一樣    
hk side, st. stephen女校大抽係最好ge選擇
我住得近, 見d女仔又開朗自信, 英文又好, 簡直dream school (我都係鍾意純女校), 但我個女得10分
唯有係幼稚園唸辦法, 我個細女11月, 我將會考2次st.stephen girls' kinder 入k2, 但我老公話我低B

簽名被屏蔽

hellolanlan
你好,我都好奇想問一下, st. stephen女校,我見有個吉校舍在置富木屋,即舊官立校舍,係咪話小學部會搬過去呢?
st.stephen girls' kinder 衹係有k2�3又要分上午k2,下午k3,真係唔係好就,而且家陣自行分配同統一派位,學校都係無權簡學生,唔住佢果區真係好渺茫。 :-|

--

--

醒目開學勳章 王國長老

我以前都係咁唸(津小幼稚園無著數), 後來, 有d"知情人事"點醒我, 話d小學一定有辦法預位俾自己人, 加上我朋友既經驗(第三round自己人叩門有offer), 我而家好後悔當年無同我個女考sgg幼稚園   

Charlotte_mom 寫道:
我以前都係咁唸(津小幼稚園無著數), 後來, 有d"知情人事"點醒我, 話d小學一定有辦法預位俾自己人, 加上我朋友既經驗(第三round自己人叩門有offer), 我而家好後悔當年無同我個女考sgg幼稚園   

每年SSG上唔到小學既你知否有幾人....除非你好有信心你係佢地既'自己人"啦.....即係每間小學梗有d小一後補位.....咁輪唔輪到你咁解之麻

醒目開學勳章 王國長老

咁講: 如果二個同質數既小朋友, 自己幼稚園既, 點都著數d, 你認為arm唔arm? 我朋友個女, 就係憑住sgg幼稚園生身份, 叩門入左sgg, 佢就話"基本上有位都會收左自己學生先", 可以理解既......
如果係私校直升(例如真光/聖保祿), 咁更加應該一早"上定車"tim啦

Charlotte_mom 寫道:
咁講: 如果二個同質數既小朋友, 自己幼稚園既, 點都著數d, 你認為arm唔arm? 我朋友個女, 就係憑住sgg幼稚園生身份, 叩門入左sgg, 佢就話"基本上有位都會收左自己學生先", 可以理解既......
如果係私校直升(例如真光/聖保祿), 咁更加應該一早"上定車"tim啦

我會覺得呢個叩門理由入佢幼稚園..........唔值......去爭個十個八個位...........又唔係一定得.......我都見過唔少人....叩唔到門..........最初一心諗住入佢小學咁入幼稚園,仲要轉校(因佢收k2開始)......以為好大著數....點知浪費了一番心機,仲衰過唔轉校果時..................

醒目開學勳章 王國長老

咁睇下搏唔搏得過喇, 如果好似st joseph, 有八班小一, 聽聞就基本上入緊
總之, 考小學(even幼稚園), 都費家長唔小心血啦.....

One of my colleagues's girl studied in St.Stephen girls kindergarten but end up she couldn't go into their primary school through the lucky draw, finally, she was accepted by St.Clare.
‹ 上一主題|下一主題