用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 QC vs SJC
樓主: bblovepigpig
go

QC vs SJC   [複製鏈接]

Ababe 發表於 23-6-26 10:52
如想㨂一間專注學業及人品培育好既,以下幾間應該邊間較理想?
LS, SPCC, QC, SPC, DBS ...

宗教學校重人品。

ANChan59 發表於 23-6-26 08:13
回覆 mimi222shi 的帖子

他們有什麼原因呢?

無特別問原因
他們的兒子都曾就讀港九區傳統名男校
全部係前輩

講QC係男校第一,正常無人會質疑......既

猴子爸 發表於 23-6-26 10:47
QC 21-22 S6 有126人,假設自行top學生有43人,佔33%。其他基本上是band 1學生(音體band 2生只是非常少數 ...
增值中文」-- 今時今日未必「需要」了。
神科開始不用要好勁的中文科DSE成績
M1/M2 出場了

2jkidsfather 發表於 23-6-26 18:10
「增值中文」-- 今時今日未必「需要」了。
神科開始不用要好勁的中文科DSE成績
M1/M2 出場了

今時今日,通識pass/fail, 中文唔洗一定要好掂,M1/M2被重視 =
男校/理科人抬頭囉

猴子爸 發表於 23-6-26 18:39
今時今日,通識pass/fail, 中文唔洗一定要好掂,M1/M2被重視 =
男校/理科人抬頭囉
...

來年女生優勢可望收窄

猴子爸 發表於 23-6-26 18:39
男校/理科人抬頭囉
...

對班和尚仔係好消息。

mimi222shi 發表於 23-6-26 17:41
無特別問原因
他們的兒子都曾就讀港九區傳統名男校
全部係前輩

何謂第一可以有很多角度,只計狀元數目?整體公開試成績?運動?音樂?STEM?國際性比賽⋯⋯
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 alsonl 的帖子

以我所知,喇小上年級一既,唸都冇唸過要報QC. 反而頭果批大部份上LSC, 唔排除有D 轉去SPCC

回覆樓主:

港島top男仔會擺自一QC,其他住九龍新界都系自一LSC,所以三私一直QC很少,其實QC都比咗唔少offer,佢哋唔係擺自二,就係就係已有神直。地點所限。

聽聞QC自行每間小學大多只㨂一人,唔知係咪真。九龍區小學比較少報QC,或許因為始終唔想兩間自行都搏晒QC+LS。咁住九龍同區既自一㨂LS,唸住抽奬,甚或叩門都㨂番LS。

ANChan59 發表於 23-6-26 23:21
何謂第一可以有很多角度,只計狀元數目?整體公開試成績?運動?音樂?STEM?國際性比賽⋯⋯
...

朋友圈一直公認QC係男校第一
咁唔係既話,想請教閣下,邊間至“應該”係公認第一

mimi222shi 發表於 23-6-27 09:59

各取所需啫
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

mimi222shi 發表於 23-6-27 09:59

你嘅朋友圈係咁諗,但我都識另一個朋友圈,會認為DBS先係:勁IB成績、ok DSE成績、top學界運動音樂數學科學etc嘅成績、校舍、資源、學生背景、畢業生網絡等等。
至於喇沙支持者,會認為DBS有嘅,佢哋都有,只差冇IB同埋唔使俾學費。

回覆樓主:

TSL今年QC比咗3,4個offer。佢哋揀DBS,唔人揀QC
另外有LSC就唔會山長水長來讀QC

返嚟喇!返嚟喇!人哋問QC SJC,港島人主要target 呢兩間,唔好再講咩LSC DBS咁多喇

jbbmom    發表於 23-6-28 01:25

回覆樓主:

QC成績未必是男校最top,但历年状元數目就是。
出狀元全港三甲是SPCC,女拔,QC
有依樣加持,點都比band1 A高少少。
相反如果唔能够持續出狀元,就算前兩者都唔是咁神。

PTL_L 發表於 23-6-27 11:46
返嚟喇!返嚟喇!人哋問QC SJC,港島人主要target 呢兩間,唔好再講咩LSC DBS咁多喇 ...
EK特色
係度蒲左咁多年都無變

回覆樓主:

Deleted

SJPS P6 年年考頭十名嘅一半以上都去咗QC....  齋講讀書兩間學校有距離.... 講DSE成績... QC所有科都高SJC 全港排名十名左右.... 反過嚟講QC 中一收曬所有港島九龍學校全級頭幾名嘅學生, 但係個output 只係好傳統名男校排名幾名其實成績一啲都唔算好好.... 再諗下佢哋完全都唔著重運動同其他技能發展,好多運動佢哋都係division2 3.... 作為一間男校真係好悶.  如果想個仔做AO醫生淨係讀書qc一定啱,但係如果想佢開心啲醒目仔啲, 其他注重運動嘅名男校就更加好囉!  過去幾年,以我所知每年都有幾個qc嘅top學生覺得讀得太悶已經轉咗去中半山間男女校度讀lu....

回覆 mimi222shi 的帖子

其實我唔明點解咁多人以為DBS讀書好勁,喺大學入面嘅神科,DBS 畢業生嘅入讀人數不嬲都唔係多同LS SJC ....等等差唔多都係幾個十個, DBS 著重運動到一個程度係老師可以叫你唔洗注重學業淨係打波就得, 咁樣反而成為其他男校同佢爭運動叻而又想讀書嘅S1學生嘅一個selling point la..... 講佢嘅ib成績其實唔會好得過幾間新派嘅直資中學la...
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊