用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問而家如何由英國回港
樓主: Kawaiistar
go

[英國] 請問而家如何由英國回港   [複製鏈接]

幸福花海 發表於 22-2-12 21:47
睇嚟香港一日疫情未控制回落,一日都會禁飛

我都想亞仔三月由英國回港,但禁飛延期又延期。
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

totoro 發表於 22-2-13 11:50
我都想亞仔三月由英國回港,但禁飛延期又延期。
香港政府只關心同內地聯係,香港人來往內地工作商務探親好重視,但都没有断绝交通,只是要隔離,也十分緊張爭取,但來往西方國家那些都是香港人,也是工作商務探親,就視而不見,就算打齊三針隔離幾多日都唔比回家,點解咁唔公平?

Kawaiistar 發表於 22-2-11 19:22
如題, 謝謝

去非禁止國家停留15日洗底+14 日香港酒店隔離…. 暑假應該要total 29 日先入到屋?

宜家唔係最辣,20年十二月尾禁到21年五月,21年七月一日禁到八月中,washout 22日 隔離21日。

chanti 發表於 22-2-13 12:23
去非禁止國家停留15日洗底+14 日香港酒店隔離…. 暑假應該要total 29 日先入到屋?
...

係呀,條數真係甘計架。如果學生5月6月已經可以飛回港,都仲有好多時間回到家中,與家人相聚。我孩子就在7月中完班,讀緊sixth form, 這兩年的學習好重要,我唔敢安排佢早些回港,唔想影響學習。好在我孩子都一早講左,再隔21天,佢寧願唔返港。

我現在真係見步行步,希望summer前,香港疫情好轉,入境限制放寬dd,讓學生回港容易一點。

Chole 發表於 22-2-13 12:33
宜家唔係最辣,20年十二月尾禁到21年五月,21年七月一日禁到八月中,washout 22日 隔離21日。
...

嗯,見到都怕怕!

幸福花海 發表於 22-2-13 12:16
香港政府只關心同內地聯係,香港人來往內地工作商務探親好重視,但都没有断绝交通,只是要隔離,也十分緊張 ...

點會有公平、看看今個星期日外傭繼續聚集唱歌跳舞不帶有口罩有冇執法、只係勸下了事….

回覆樓主:

如果在新加坡,泰國,葡萄牙洗白再回港,仍需要有效打針證明嗎?

mango_vip 發表於 22-2-13 20:48
如果在新加坡,泰國,葡萄牙洗白再回港,仍需要有效打針證明嗎?

12-17歲回港:Sinovac 要有兩針,BioNTech 至少一針

https://www.coronavirus.gov.hk/eng/inbound-travel-faq.html#FAQB18

留意:香港準備六月收緊本地針紙進入場所要求,不知到時候會否收緊外地回港入境要求。

唔講其他,只係講依家嘅熔斷機制,航空公司多數只可以飛到兩班機,之後就熔斷14日,政府唔改有機返都冇用。

王家爸爸    發表於 22-2-14 08:56

chanti 發表於 22-2-13 12:23
...

15日洗底是不是要個人隔離?還是住15日(不用隔離)就可以?

回覆 totoro 的帖子

總之留喺另一個國家就得
旨在你個人喺過去14日吾係喺英國

佢又點會理你有冇隔離呢?

Kawaiistar 發表於 22-2-22 19:49
回覆 totoro 的帖子

總之留喺另一個國家就得

另一個國家,返嚟香港要隔籬幾多日?訂暑假嘅香港隔離酒店,會唔會好難?

請問如果經星加坡回港,未夠18歲係咪吾可以自己入住酒店?

可以入FB有個 HK QUARANTINE SUPPORT GROUP,果度好多有心人解答。

llmom 發表於 22-2-12 14:20
如果這樣,為什麼不留在英國?

全暑假留英,條數好金,我仔去年暑假差3日溶斷番唔到港留到直接開學,預付比監護人公司個條數......
怕左了。 飛去新加坡,有朋友可照顧或我可過去滙合再一同回港。

hei918 發表於 22-2-22 20:37
請問如果經星加坡回港,未夠18歲係咪吾可以自己入住酒店?

咁你要查新加坡VTL 個rules 了,未夠十八歲人士如何處理,其次要查新加坡酒店入住要求。

bbbusy 發表於 22-2-22 19:55
另一個國家,返嚟香港要隔籬幾多日?訂暑假嘅香港隔離酒店,會唔會好難?
...

十五日其他國家洗底。之後根據果個國家入香港的要求進行隔離,同心抗疫網有詳細資料。
暑假酒店好多家長已經訂好了。

回覆樓主:

請問如有回鄉證,可唔可以飛返中國內地,响國內隔離完再用回港易免隔離返香港

Isaac_Ma 發表於 22-2-23 02:41
請問如有回鄉證,可唔可以飛返中國內地,响國內隔離完再用回港易免隔離返香港
...

理論上可以,但係手續勁煩,自己研究吓
‹ 上一主題|下一主題