用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖心 vs St. Paul convent vs 港同
樓主: rosita571
go

聖心 vs St. Paul convent vs 港同 [複製鏈接]

rosita571 發表於 21-7-7 22:20
請問各位,3間小學,大家會點揀?邊間好啲?
住港島,要搭校車的,有個妹妹跟尾。
...

恭喜你!好叻你女女! 考入st Paul convent,請問取錄條件是否一定要鋼琴四級以上?

Definitely St. Paul’s convent . 英小,老牌名校,冇得輸。

回覆樓主:

你囡囡係唔係st Paul’s kindergarten or SPN?  因為SP convent 好少收唔係SPK或者SPN 嘅學生。如果SP convent 收外面幼稚園嘅小朋友,咁你個女肯定係非常之叻。

Pigmama1012 發表於 21-7-8 22:36
你囡囡係唔係st Paul’s kindergarten or SPN?  因為SP convent 好少收唔係SPK或者SPN 嘅學生。如果SP conv ...

識人外校st paul convent收,又唔算好醒,乖乖女咁囉

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 21-7-8 14:53

無錯喎,33222即係12分

3322係只講中英3+數LS2(雖然我會認為spc學術係較強一點)
Dse就算6、7科5**,只要中英數LS是但一科不達標都唔叫做有3322的,有/無3322,關dse幾多分咩事
睇嚟睇去都唔明你呢段講咩,18分有咩學校揀關3322咩事,3322又關dse幾分咩事

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 21-7-8 14:28
印象中,港同2020 332233=71.3%,即係16分以上。2019 332244=58.3%,即係18分以上。可能小學家長未必會留意 ...

你講緊咩
有學校公佈332244嘅咩?資料來源唔該

Charlotte_mom 發表於 21-7-9 00:40
你講緊咩
有學校公佈332244嘅咩?資料來源唔該
PowerPoint Presentation (hkugac.edu.hk)

Charlotte_mom 發表於 21-7-9 00:38
3322係只講中英3+數LS2(雖然我會認為spc學術係較強一點)
Dse就算6、7科5**,只要中英數LS是但一科不達標 ...
HKDSE_2020_v2.pdf (hkugac.edu.hk)

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 21-7-9 00:42
PowerPoint Presentation (hkugac.edu.hk)

I see thanks
我想指正
3322有78.3 vs 332233有71.3,並不代表13-15分學生有7%!

3322數字vs332233數字,的確代表有7%港同生無兩科elective 無3,但絕不代表13-15分囉!中英數通識都5**,其他一科5**,一科棄糊2唔得嘅咩(反正絕大部分科目計best 5)

Charlotte_mom 發表於 21-7-9 01:08
I see thanks
我想指正
3322有78.3 vs 332233有71.3,並不代表13-15分學生有7%!

deleted ~~~

Covent 小學 slibing 是否必收?

醒目開學勳章 王國長老

littlechen 發表於 21-7-9 06:45
Covent 小學 slibing 是否必收?
中學小學幼稚園都唔係

今年點解甘多討論關於聖保祿小學?好多人成功考到入去小學?以前未發生過

mcl203 發表於 21-7-9 00:45
HKDSE_2020_v2.pdf (hkugac.edu.hk)
core 好過electives?
可否這樣理解?

kennethchen97 發表於 21-7-10 04:47
今年點解甘多討論關於聖保祿小學?好多人成功考到入去小學?以前未發生過
...

MCS 今年亦首度公開小一叩門申請

b3410 發表於 21-7-10 06:58
可否這樣理解?

港同2020年選修5+好過主科5+少少
一般前者較佳 所以可理解為主科強

醒目開學勳章 王國長老

b3410 發表於 21-7-10 06:58
可否這樣理解?

無332233,但有3322,中間相距7%
,即肯定這7%人,1/2科elective只有2或以下
而其他4/5科咩成績,唔知,最低估計6科績332221,最高估計5科5**+其中一科1
唔可以conclude為core好過elective,有機會中文得2但一科elective 5*一科棄糊得1/2,亦係跌入呢7%
上面講咩13-15,12分16分,全部是無根據嘅估計

回覆樓主:

deleted ~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 21-7-10 12:04
首先,我係記錯以為78.3%係33222,原來份資料係寫3322,咁,仲易理解啲~

咁若果我無理解錯:

你自己講
「33222即係12分
332233 即係睇多一科,即係16分
又即係13-15分有7%」
如果唔係只有12/16分,又哪來的13-15分呀

對於你對數字的錯誤演釋,係對港同嘅惡意中傷同對其他人嘅不負責任(可能你「只関心自己位年輕人」吧)
我唔想再扯遠了,到此為此啦

Charlotte_mom 發表於 21-7-10 13:56
你自己講
「33222即係12分
332233 即係睇多一科,即係16分

deleted ~~~

‹ 上一主題|下一主題