用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 呢排咁混亂,有冇監護人公司support嘅經驗分享呀? ...
樓主: luckyangel
go

[英國] 呢排咁混亂,有冇監護人公司support嘅經驗分享呀? [複製鏈接]

cfs 發表於 21-7-1 06:28
咁快續?來年有冇加價呀?佢地答野真係幾快嘅,我最近問佢有冇得分term比,停一個又join兩個term咁,咁又 ...

Guardianship 年費冇加,登記費免,expensive deposit加200,即1000磅.  未收到invoice,只是email confirmation先.   

請問您的問題,佢話可以分三次付款,但可以中間停一個term 嗎?咁快知道10月可以留宿學校?

okmk 發表於 21-7-1 09:05
Guardianship 年費冇加,登記費免,expensive deposit加200,即1000磅.  未收到invoice,只是email confir ...

唔加年費已經足夠,按金加都可以接受嘅,反正吾用會退,我連電都都冇見到住。
係呀可以停一期join一期咁玩。
我哋學校已經一次過通知家長,幾號可以入學校做隔離,十月假期收錢留校

已經通知到十月假期,幾好,不用擔心啦

cfs 發表於 21-7-1 11:41
唔加年費已經足夠,按金加都可以接受嘅,反正吾用會退,我連電都都冇見到住。
係呀可以停一期join一期咁玩 ...

您那學校安排得真好!

監護人公司應該未有咁快出email通知收費,我係因為小朋友轉效,地區監護人一定會換,我也想盡早知道監護人資料以便申請visa時填所以早些少主動詢問而已,他們回覆就順便告知新一年收費

okmk 發表於 21-7-1 14:15
您那學校安排得真好!

監護人公司應該未有咁快出email通知收費,我係因為小朋友轉效,地區監護人一定會換 ...

哦,原來如此!希望你小孩新學校生活開心!我都有諗過Y12轉,不過又擔心重新適應…其實什麼原因有呢個動力決定去轉,請指教下

wloi 發表於 21-6-30 16:44
好多學校都做唔到咁好服務,尤其是無咩國際生的學校。我細女讀GCSE個間,連去機場都唔會理,只叫你去學校 ...

用緊呢間,幾好,不過貴咗d。

cfs 發表於 21-7-1 14:19
哦,原來如此!希望你小孩新學校生活開心!我都有諗過Y12轉,不過又擔心重新適應…其實什麼原因有呢個動力 ...

謝謝您!不敢指教呢,教訓自己就受教了。最好一步到位不用轉啦!是我們沒經驗去年決定出去讀準備得遲和匆忙,當時被誤導以為上six form 好普遍,確實轉校麻煩,為考試、面試安排期間大人小朋友都受折磨了。唯有向前望啦,新學校新學年,一齊加油

okmk 發表於 21-7-1 15:10
謝謝您!不敢指教呢,教訓自己就受教了。最好一步到位不用轉啦!是我們沒經驗去年決定出去讀準備得遲和匆 ...

原來係咁,但通常為了取得更好成績,先會考慮轉去一間更強學術的學校,是嗎?

cfs 發表於 21-7-1 15:32
原來係咁,但通常為了取得更好成績,先會考慮轉去一間更強學術的學校,是嗎?
...

對,這是主要目的

回覆樓主:

家吾使pm問我什麼學校,鄉下學校成績唔係出眾,吾係你們追求的大校舍完善設備運動活動多

傾返樓主的監戶人公司吧

Brianmommy    發表於 21-7-3 14:48

cfs 發表於 21-6-30 16:08
有間關愛好的學校已經足夠監戶人公司變成後備支援,講笑!
不過真係學校Housemaster 安排得好都好 ...

呢d時候學校社監好,重要過guardian好

回覆 TongSzeLai 的帖子

完全同意。大家選Guardian公司,會考慮D乜呀?我第一次送小朋友出國,冇乜經驗,請大家指點下🙏🙏

CHCSYeung 發表於 21-7-3 10:00

完全同意。大家選Guardian公司,會考慮D乜呀?我第一次送小朋友出國,冇乜經驗, ...

睇小朋友年紀和你需求。我只需要安排host family, 其他自己跟所以只睇收費

rainbowbb 發表於 21-7-3 13:03
睇小朋友年紀和你需求。我只需要安排host family, 其他自己跟所以只睇收費
...

有道理,我仔16+,加上我地自己英語能力可直接和學校溝通到。學校社監在假期前後安排亦很好。所以guardianship發揮嘅功能比較小。只係term break 找host family 收留我仔,其餘的事,基本上我仔+我自己網上可搞掂哂

CHCSYeung 發表於 21-7-3 10:00

完全同意。大家選Guardian公司,會考慮D乜呀?我第一次送小朋友出國,冇乜經驗, ...

如小朋友細個,試問下同校家長,睇吓有冇介紹。因為同一間guardianship公司,唔同區由唔同人負責,host family 個list 又不同。可能A區負責人好交帶, B區負責人又冇咁上心。
‹ 上一主題|下一主題