用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 急!~港大同學會v.s 英華女v.s 庇理羅士。點揀好? ...
樓主: Grace12141
go

急!~港大同學會v.s 英華女v.s 庇理羅士。點揀好? [複製鏈接]

medicine 發表於 21-3-17 12:32
東區,返港同喔,應該係指中學部(對應其他中學比較).點做到"坐地鐵計,每程相差也就是15分鐘"?"這麽厲害"? ...

不是同bps比嗎?去bps也要時間的呀

醒目開學勳章 王國長老

兩程相差16分鐘,咁都叫遠,大學無hall住點算?

醒目開學勳章 王國長老

正路會建議留港同,然後等自行結果

lik123 發表於 21-3-17 13:08
不是同bps比嗎?去bps也要時間的呀
我的意思係,人家係住小西灣的話,巴士仲方便啲啦,點做到以坐地鐵計?

Charlotte_mom 發表於 21-3-17 13:09
兩程相差16分鐘,咁都叫遠,大學無hall住點算?
我知僅僅地鐵的兩者時間差值.問題係:小西灣巴士去BPS,行東廊個啲,幾耐?唔通一定要以地鐵計算?
然後再去港同,兩者比較,係咪效果出黎?

medicine 發表於 21-3-17 13:25
我知僅僅地鐵的兩者時間差值.問題係:小西灣巴士去BPS,行東廊個啲,幾耐?唔通一定要以地鐵計算?
然後再去港同 ...

小西灣 有8P. 行東區 直去天后
係永興街落 坐車應該 20-30分鐘左右掛 行返上BPS 應該10分鐘左右
不過未計塞車

IYY    發表於 21-3-17 13:45

醒目開學勳章 王國長老

medicine 發表於 21-3-17 13:25
然後再去港同 ...

小西灣8p直達bps,連等車以我經驗45分鐘左右
去港同就的確要轉車,銅鑼灣轉巴士?銅鑼灣巴士去港同連等車30分鐘 (齋車程15分鐘)
係有分別,但港島區去港島區,又唔係偏遠地區,始終有限

小西灣返港同坐789到金鐘總站轉乘地鐵,整個過程大約45分鐘(由家出門至學校門口)。

Charlotte_mom 發表於 21-3-17 13:49
小西灣8p直達bps,連等車以我經驗45分鐘左右
去港同就的確要轉車,銅鑼灣轉巴士?銅鑼灣巴士去港同連等車3 ...

樓上講個個方法比較快
789 再轉鐵

銅鑼灣轉巴士 38 42 96 72A 77 592.
6條線 有咩車坐咩車
行過去都係5分鐘左右
應該未至於要30分鐘

其實港島區黎計
東區去南區算方便同快捷
問題唔算好大
‹ 上一主題|下一主題