用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 點解咁多人要去外國讀考A level?
樓主: jasminemei
go

[英國] 點解咁多人要去外國讀考A level?   [複製鏈接]

jasminemei 發表於 20-6-25 22:31
咁樣讀完中四先走會唔會太遲?
一年50萬, 有冇咁多錢?

alevel 2年, 一球, 算抵玩

你y9 讀,  5年, 250萬, 假設英磅大升, 英磅, 12,13 蚊, 都唔出奇

y10 讀, 都要200萬

一陣, 仔女想留英國讀大學

你有冇咁多錢去玩這個遊戲?

傾家蕩產 來形容

香港, 操英文文法扎實

數學也根基也夠, 中三, 四 maths science 基礎夠

如band 1 出來,中四去到英國y12 , 應付alevel, 根本, 輕鬆, 無乜壓力下

可以a-a星

英國時間表, 好多時間, 俾你讀書

所以應無問題

所以中四, 唔算遲, 中四讀完是最慳錢

kct18 發表於 20-6-25 23:45
最後讀完兩年,返來香港讀大學?
報兩邊
英國, 會報

香港會報

看香港, 英國, 各收到什麼OFFER

之後小孩拍板 讀什麼, 去邊度讀

俾返佢自己決定

請問你仔仔係考新制ALevel或舊制AS/AL?

hehehaha2017 發表於 20-6-25 20:53
因為中四, 時, 認為自己店
在名校讀, 覺得自己有自信

咁A Level成績要點先有科大土木工程收?

hehehaha2017 發表於 20-6-25 20:33
https://aal.hku.hk/sites/default/files/Admissions%20Standards%202019_181030.pdf
港大收生成績, 中大,  ...

我讚成如果有能力就走去放眼看世界,我是過來人,我大仔資質唔差小學成績很好,升中一讀Band 1直資學校成績變得越來越差,越來越冇心機讀搞到要留級,每日放學後都要補習,冇晒正常嘅活動及娛樂,補習都幫助不大,成日要留堂,老師常打電話俾話佢冇心機上堂成績又差,我又唔知點幫佢,唯有要求見社工希望可以開解下佢,我又成日哦佢,老公又成日鬧佢搞到關係好差,最慘就係遇着啲好不知所謂嘅親戚成日喺我仔面前講佢自己仔女成績好叻,攞好多獎,笑我個仔為什麼咁差,所以我睇得出我仔己放棄咗自己,唯有博一博去英國讀書,因為有兩個小朋友經濟壓力很大,唯有選擇一啲較平嘅鄉村學校讀,反而鄉村學校冇乜中國人,佢通常與南美及本地英國人玩所以英文進步得很快,去英國後呀仔讀書好開心,又有好多課外活動參加,成績都越來越好,讀完11班後佢自己主動要求去美國繼續升學,好彩當初冇選擇錯,現在他在美國讀得成績很好,好上進,我希望呀仔呢個故事可以話比大家聽小朋友成績差唔代表佢真係讀唔到書,而係香港嘅教育真係有問題,真係逼到啲小朋友唞唔到氣

scso 發表於 20-6-26 10:43
我讚成如果有能力就走去放眼看世界,我是過來人,我大仔資質唔差小學成績很好,升中一讀Band 1直資學校成 ...

想知點解會想轉去美國呢?

我讚成如果有能力就走去放眼看世界,我是過來人,我大仔資質唔差小學成績很好,升中一讀Band 1直資學校成 ...

原來背後咁多經歷!做人父母甚艱難!
去海外升學,係搏一搏,絕對同意!嗰一刻真係好驚做錯決定,影響細路一世!
弓喜你而家合家歡!

醒目開學勳章

kct18 發表於 20-6-26 07:48
請問你仔仔係考新制ALevel或舊制AS/AL?
我諗好多家長唔係好知有新制同舊制 A Level
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

謝謝你分享的故事(emoji)(emoji)

longlokma 發表於 20-6-26 11:01
想知點解會想轉去美國呢?

我大仔話世界排名高的大學美國較英國多,相對易入,而且佢由Y9-Y11都3年了,想去美國讀書,想學體驗下美國讀書及學下野,他己在美國左2年而家我問佢究竟你喜歡英國讀書還是美國,佢答美國讀書及生活好啱佢

scso 發表於 20-6-26 12:49
我大仔話美國排名高的大學較英國分及易入,而且佢由Y9-Y11都3年了,想去美國讀書,想學體驗下美國讀書及學 ...

恭喜你啊!做父母最開心的莫過於知道仔女生活充實、愉快   

etoile 發表於 20-6-26 11:40
原來背後咁多經歷!做人父母甚艱難!
去海外升學,係搏一搏,絕對同意!嗰一刻真係好驚做錯決定,影響細路 ...

當時佢係香港讀果陣,真係日嘈夜嘈家嘈屋閉,我都哭過幾次,現在真係好開心,佢係美國讀得開心又學到野,我問過佢我比層樓你好還是D錢比你外國讀書好?他仍然選擇去外國讀書,呢啲經驗及視野係無價的,他說讀好書將來可以自己買樓

esmehouse 發表於 20-6-26 12:09
我諗好多家長唔係好知有新制同舊制 A Level

最近三年考的就係新制A-Level

醒目開學勳章

kct18 發表於 20-6-26 14:28
最近三年考的就係新制A-Level
但其實仲有學校仲行緊舊制,新制冇之前咁易攞 A*。
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.

唔知A*比率同以前係咪一樣?

醒目開學勳章

kct18 發表於 20-6-26 15:08
唔知A*比率同以前係咪一樣?
A* 比率我就答唔到你,不過你可以睇下學校入大學情況,例如之前入 Top U 人數是否有太大改變

jasminemei 發表於 20-6-25 09:16
點解咁多人要去外國讀考A level?

我見佢只需要修讀三至到四科,比起香港嘅DSE少三四科,咁其實唔係容易啲 ...

另揾工可,如正苦工/督察级也接受

hehehaha2017 發表於 20-6-25 10:02
首先,DSE 是人類歷史上,最難考的公開考試之一( 不是最, 但一定是最難之一)

IB,ALEVEL, 等考試, 只是考 ...

完全同意,我仔只讀Maths及F. Maths就攪掂

亮燈 發表於 20-6-26 17:09

亮燈 發表於 20-6-26 17:09

亞仔只識數也OK
‹ 上一主題|下一主題