用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門區Band 1組別
樓主: happymama11
go

屯門區Band 1組別 [複製鏈接]

HWY 發表於 20-4-22 13:09
除左4大,我心儀的是田中。身邊有自行去田中同學仔說的

我只知道田家炳band 1 ,請問還有什麼優勝?麻煩晒(emoji)(emoji)‍♀️

happymama11 發表於 20-4-21 10:24
我嘅排位頭四志願同你列出嘅係一樣,但係班主任話我咁樣填係太過進取,又話今年屯門區band one位唔夠派畀 ...

我元朗呢邊個老師都話我進取過頭

happymama11 發表於 20-4-21 11:02

你第二同第四志願,其實咁放已浪費了兩個機會, 四大不可放第二志願,馬中放第四志願機會係零。

回覆 kaman_sweet 的帖子

田中係比較傳統嘅中學,同陳瑞芝馬可賓一樣,冇聯繫小學,好多band 1生會揀呢幾間,相對仲嘅機會會比較高

睇過甘多位留言,相信屯門係夠B1位派俾填表合理的B1生。

正如某位會員話過,好多區會夠B1位,就算唔夠,都經老師“指點”后變得夠。

hkpapa852 發表於 20-4-21 11:14
盡填B1中學係將入到既機會最大化

但填既時候都需要技巧。如明知某些學校唔放乙1就一定無位,咁咪放遲D囉 ...

永隆是否去年收多咗B1/B2A生?
今年擬以英文教數學同綜合科學

B1唔會揀永隆掛.隨非估錯band

回覆樓主:

以前識人讀梁球琚,呢間應該唔錯。

medicine 發表於 20-4-30 17:04
睇過甘多位留言,相信屯門係夠B1位派俾填表合理的B1生。

回覆 Gogoaba 的帖子

百周年排名應該比董玉娣前,今年自行報了百周和董玉娣,只獲董玉娣錄取,百周太熱門了,自行一般只收級1級2。

回覆 四月771 的帖子

你說得對,百周年更受歡迎。她在年報公佈ps1的成績,中英數平均分約76.3,比好多他區名校更好,尤其係中文科。因為公佈ps1學校不多,屯門區有幾間公佈咗,可以參考一下。梁球琚約72.5分;屯官約66分;呂祥光約54.7分;有間排名靠後的學校約32.5分。
差距還不小,但係後面那間都有幾位同學入到大學,非常值得欣賞。

百周董玉娣學校網站都有2020年DSE成績,對比了一下2020年經大學聯招入讀各大專院校,百周88.4%,董玉娣94.4%。是不是說明去年董中DSE成績比百周好?

四月771 發表於 21-5-6 20:04

百周年排名應該比董玉娣前,今年自行報了百周和董玉娣,只獲董玉娣錄取,百周太熱門 ...

百周年2020年主科4+及3322率較佳

2020年 百周年 | 梁銶琚 | 董玉娣
中文4+ ~60% | 56.0% | ~55%
英文4+ ~72% | 64.7% | ~61%
數學4+ ~85% | 82.8% | ~82%
---------------------------------------------------
CEM4+ 72.3% | 67.8% | 66.0%
通識4+ ~55% | 52.6% | ~52%
---------------------------------------------------
主科4+ 68.0% | 64.0% | 62.5%
3322率 90.1% | 84.5% | 86.4%
‹ 上一主題|下一主題