用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今年小六男仔, 有什麼直資是中文中學?
樓主: sasafan
go

今年小六男仔, 有什麼直資是中文中學? [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-9-5 13:09
咁既成績又抗拒英文, 不如疊埋心水揀間校風較好既中學, 高中時轉去VTC開辦既青年學院, 早D學番一技之長好D
...

佢B2尾啫,即是66%的位置,如果讀中文中學,都仲係可以的。升大學係勉強,但畢業應不難。

回覆樓主

仲有幾年中學時間,尤其係男仔,只要揾一間校風及學習環境好嘅學校係可以提升成績,就算入唔到三大,其他大學/專上學院亦非遙不可及。創知係相對適合嘅學校又係喺九龍區,不過近年都多咗人去爭,希望樓主及囝仔最終搵到適合嘅學校。

nicolemummy 發表於 18-9-5 15:53
佢B2尾啫,即是66%的位置,如果讀中文中學,都仲係可以的。升大學係勉強,但畢業應不難。
...
明知上唔到大學, 更無必要再浪費時間去讀NSS, 早D去發展專業技能好過
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-9-5 16:25
明知上唔到大學, 更無必要再浪費時間去讀NSS, 早D去發展專業技能好過

個人覺得,讀完中學再諗都未遲既~~~

mcl203 發表於 18-9-5 16:28
個人覺得,讀完中學再諗都未遲既~~~
如果係我, 明知考DSE無好結果, 一定唔會浪費高中個3年

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-9-5 16:45

宜家年代無所謂啦,讀埋中學先轉去學一技,都仲係有著數的~~~

hkpapa852 發表於 18-9-5 16:45
咁又唔可以咁講既, 如果屋企無乜壓力, 用多三年時間响間好中學, 唔一定係學術方面有乜長進, 但係, 同一班識咗好耐既同學仔同老師, 一齊應付DSE, 個過程一定有好多得著。所以好多時最好既朋友都係中學同學。中三年青人性格仲未穩定, 實在唔需要急於一時。正如入大學都唔一定為做研究一樣。

little_yolky 發表於 18-9-5 16:49
咁又唔可以咁講既, 如果屋企無乜壓力, 用多三年時間响間好中學, 唔一定係學術方面有乜長進, 但係, 同一班識 ...

同意。

有左三年高中回憶,人生總算完美。而且,或者佢會去外國讀書呢。有中學畢業,去外國中國澳門台灣讀大學唔難。

nicolemummy 發表於 18-9-5 16:59
同意。

有左三年高中回憶,人生總算完美。而且,或者佢會去外國讀書呢。有中學畢業,去外國中國澳門台灣 ...
就算真係唔想讀書, 有一班同學一齊走過中學既六年, 係好唔一樣既經歷。所以點解一定要搵間好既中學, 唔係話要成績好, 係要老師好。

little_yolky 發表於 18-9-5 16:49
咁又唔可以咁講既, 如果屋企無乜壓力, 用多三年時間响間好中學, 唔一定係學術方面有乜長進, 但係, 同一班識咗好耐既同學仔同老師, 一齊應付DSE, 個過程一定有好多得著。所以好多時最好既朋友都係中學同學。中三年青人性格仲未穩定, 實在唔需要急於一時。正如入大學都唔一定為做研究一樣
真心認同妳. 樓主嗰個係仔, 仔又會遲熟, 好多時 S2-3 才開始識諗. 小六升中一得12-13歲, 咁快認命讀唔到書, 中三後讀 VTC?

小時了了 發表於 18-9-5 17:10
真心認同妳. 樓主嗰個係仔, 仔又會遲熟, 好多時 S2-3 才開始識諗. 小六升中一得12-13歲, 咁快認命讀唔到書, ...
樓主仔仔最大問題係咁細個已經抗拒學英文, 可能係小學既問題, 學習過程令佢太痛苦, 所以選擇逃避。希望入到間老師比較有耐性既中學, 可以慢慢改變佢。唔一定要讀大學, 但要喜歡學習, 因為以後工作上、生活上, 乜都要學習。我哋做人父母, 都係由頭學起, 唔鐘意學習, 點做得好呢。中學小學, 其實最重要就係讓小朋友學習如何去喜愛學習。

hkpapa852 發表於 18-9-5 16:25
阿女表哥學術水平係 B3 但好乖仔, 之前聽佢講高中時佢學校 DSE 選修科有乙類 : 應用學習科目 (同我哋一般考甲類課程完全唔一樣), 阿女表哥選讀 1) 時裝及形象設計; 2) 酒店服務營運 , 聽佢講係業界嘅人教, 例如當時阿女表哥讀 Fashion Design , 功課要設計及整件衫出來的. 所以, 比著我女如果係學術成績唔理想, 我都係想阿女完成整個6年中學畢業

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/assessment/subject_information/

創意學習

時裝及形象設計

室內設計

珠寶及時尚首飾設計

電腦遊戲及動畫設計

由踐入藝:粵劇入門 ^

舞出新機 - 舞蹈藝術

由戲開始 • 劇藝縱橫 #

媒體及傳意

電影及錄像

創意廣告 *

雜誌編輯與製作

新媒體傳播策略 #

公關及傳訊

商業、管理及法律

會計實務

商業數據分析

中小企創業實務

市場營銷及網上推廣

香港執法實務

服務

餐飲業運作 ^

甜品及咖啡店營運

西式食品製作

酒店服務營運

酒店營運

幼兒教育

美容學基礎

應用科學

動物護理

中醫藥學基礎

健康護理實務

醫務化驗科學

應用心理學

實用心理學

運動科學及體適能

運動及體適能教練

工程及生產

汽車科技 #

電機及能源工程

電腦鑑證科技

物聯網應用

航空學

屋宇科技 ^

鐵路學 *

應用學習中文(非華語學生適用)

服務業中文

商業服務中文 *

款待實務中文

^ 適用至2018年考試年度

# 適用至2019年考試年度

* 2020年考試年度起適用

小時了了 發表於 18-9-5 17:25
阿女表哥學術水平係 B3 但好乖仔, 之前聽佢講高中時佢學校 DSE 選修科有乙類 : 應用學習科目 (同我哋一般考 ...

B2仔,點都可以讀完中學畢業的。如果33%既B3都去VTC,現在唔夠VTC了,也不用任何B3學校。

人生除了書本知識和謀生技能外,還有很多東西是未成年前要學的。

小時了了 發表於 18-9-5 17:25
阿女表哥學術水平係 B3 但好乖仔, 之前聽佢講高中時佢學校 DSE 選修科有乙類 : 應用學習科目 (同我哋一般考 ...
其實應用學習只得一個出路: 繼續升學

因為應用學習依然要考DSE, 一樣要考4主科, 只係選修科變為應用學習既科目

而且應用學習既資歷, 要考入大學一D都唔易

hkpapa852 發表於 18-9-5 18:31
其實應用學習只得一個出路: 繼續升學

因為應用學習依然要考DSE, 一樣要考4主科, 只係選修科變為應用學習既 ...

又唔係一定要升香港傳統學術型大學嘅,可以去香港建造學院(https://www.hkic.edu.hk/chi/programmes)、厨藝學院 (中三或以上程度課程 證書課程2018年課程概覽 )、以及你提嘅VTC(http://www.vtc.edu.hk/studyat/tc/) 等都OK。小朋友如果有心嘅,平嘅仲可以考慮台灣、大陸專門職訓大學學門手藝,貴嘅去日本讀專門學校(聞說呢幾年日本動畫(Animation)好缺人才,係日本專門學校動畫畢業幾乎肯定係日本揾到工留係日本添。)

從另一角度睇,可能係香港只講求分數成績嘅中/大學唔適合香港嘅B2/3生,其他國家好多係多元學習,B2/3可能有另外一片天空發揮所長呢?

小時了了 發表於 18-9-5 19:08
又唔係一定要升香港傳統學術型大學嘅,可以去建造業訓練局、厨藝學苑、以及你提嘅VTC等都OK。小朋友如果有 ...

有時覺得香港人都幾可憐, 知識型經濟, 產業單一化, 讀書就係為成績, 升學就業. 讀唔成書嗰班, 就好似俾人判咗死刑一樣, 好難有其他出路. 反觀好多其他國家/地區, 產業比較多源化, 讀唔成書都仲有好多出路. 讀到書同讀唔成書嗰班人嘅反差冇咁大!

ok3 發表於 18-9-6 11:25
有時覺得香港人都幾可憐, 知情型經濟, 產業單一化, 讀書就係為成績, 升學就業. 讀唔成書嗰班, 就好似俾人判 ...

B2尾,我覺得未致於classified為“讀唔成書”, 只恨在EK比較多活躍的父母只關心神校名校。對於B2尾,就不值一顧。

我在國際企業工作時,其實好多海歸當年都只是B2尾學生。

當然,香港社會,一係有名有機會,有錢是有機會,是殘酷事實。

nicolemummy 發表於 18-9-6 11:45
B2尾,我覺得未致於classified為“讀唔成書”, 只恨在EK比較多活躍的父母只關心神校名校。對於B2尾,就不 ...
我所講嘅“讀唔成書”, 唔係指B2尾或樓主個case. 而係嗰班真係無書緣, 讀極都冇心機/考得好差嗰班. 有錢去外國就當然有選擇啦! 最慘係嗰班成績唔好, 又冇本事出國嘅基層啫!

ok3 發表於 18-9-6 13:41
我所講嘅“讀唔成書”, 唔係指B2尾或樓主個case. 而係嗰班真係無書緣, 讀極都冇心機/考得好差嗰班. 有錢去 ...

我明白你明白我講咩。我只係覺得要B2尾中三就去VTC有點兒過了火位。

B2尾,就算B3尾其實都可以係社會好棟樑。

朋友女, 聖母院 去左台灣升學
朋友仔, 勞工子弟, 去左外國升學
我都覺得好多B2C-B3的學校幾為學生想, 早早同佢地介紹多些香港以外的大學路,

除非有需要, 升中可以仍以文法中學行先, 未需要考慮VTC.
‹ 上一主題|下一主題