用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗 vs 高主教
樓主: amkcs
go

玫瑰崗 vs 高主教 [複製鏈接]

jazzcf 發表於 18-5-10 13:32
想請問你小朋友是上午班還是下午班?
會是上午班小朋友較多有小學部 offer 嗎?
謝謝!
完全唔關上下午班事,按小朋友能力及家長誠意而定,我是高幼上高小的家長。上年我地班大約一半有offer,最後讀的只有11/12個左右,其他唔take offer的去左男拔、paul boys.另一方面,有部分小朋友升唔到高小,家長都煩左一輪,但最後扣門成績都唔錯

aaa28 發表於 18-5-15 02:27
不是說有高小offer 的不能參加大抽奬嗎?
對,11月註冊了是不能參加大抽獎,教育局會寄信俾你確認你已TAKE OFFER

PTL_L 發表於 18-5-15 15:43
完全唔關上下午班事,按小朋友能力及家長誠意而定,我是高幼上高小的家長。上年我地班大約一半有offer,最 ...
謝謝回覆!

那小學部收生時, 怎樣才足夠顯示家長有誠意?

求位信有用嗎?

jazzcf 發表於 18-5-15 16:07
謝謝回覆!

那小學部收生時, 怎樣才足夠顯示家長有誠意?

唔敢肯定,因為上年我地班最後只有一個收到call waiting,雖然都有好大部分同學等緊offer,不同在於,該同學是公教家庭,其他應不是

lcyesther 發表於 18-5-10 10:18
我小朋友那班,大部分有高小offer,又有自行25分已中華仁、基灣等,所以等大抽獎的真係無戰多個。

反而聽到 ...
確實唔易讀,不過太淺,家長又會有意見,覺得點解要交幾千蚊學費讀與津校相若的課程。但肯定是,高小班小朋友曳得黎都斯文既

想問學校用既課本是否與一般津校一樣
還是會程度深一點?
有沒有額外的教材提供?

kaki527 發表於 18-5-16 13:50
還是會程度深一點?
有沒有額外的教材提供?

課本就跟一些津校無異,但英教快半年,數也教快點點。另外,學校也自編工作紙。

kaki527 發表於 18-5-16 13:50
還是會程度深一點?
有沒有額外的教材提供?
學校自編工作紙無論中英數常都比出面一般津校深

amkcs 發表於 18-4-25 00:36
男仔,住東區,而家讀緊玫瑰崗PN。班主任好愛鍚佢,又結識左好多朋友仔,但學校較遠,車程太長,成日好攰又 ...

RC for sure!
高小同玫小,你想讀邊間先?
近又近啲, RC課程又夠深!

玫小課程,上小學其實唔足夠架!佢最多叫默下書!但其他野,特別中文,真的接唔到軌!

lcyesther 發表於 18-5-10 15:28
課程適中,但要父母跟。k3已有中文作句。

但不足以應付高小,因去年有聽到小一第一次測驗有一半人不合格 ...

好坦白講,K3作句不是什麼深淺指標
因為我某前學生在某村校讀K3,功課一樣要抄三行詞語再作句

啦喇嘛嗎 發表於 18-6-20 06:51
好坦白講,K3作句不是什麼深淺指標
因為我某前學生在某村校讀K3,功課一樣要抄三行詞語再作句
...
應該再講多少少,高幼k3已教閱讀理解應答技巧,中英都係,係完整句子作答。記憶遊戲(即默書)基本上每星期都有,唔難既,幾個詞語或vocabulary,但老師唔係照讀學生默,而係填充默出來。
‹ 上一主題|下一主題