用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有分離焦慮,係米直私無望。
樓主: mywedding1980
go

有分離焦慮,係米直私無望。 [複製鏈接]

回覆樓主:

今年去幾間直私面試,的確見過有幾位小朋友分離時仲喊,相信呢個唔係你小朋友獨有問題。

會唔會搵第個帶會好啲?有啲小朋友特別痴媽咪,換左爸爸帶就獨立返唔喊架喇。

My daughter cried when I said goodbye to her at school until middle of P1.  I share your concern. :)

我女都係咁,上興趣班會喊,k3了,今年開學時入學校唔喊,但老師同我講佢會上上下堂流淚,老師問佢,佢話掛住媽咪,她是好動型,又多咀,無人覺得亞女會係咁,興趣班都半年了,每星期1堂畫下畫,好輕鬆,入去時都係喊

wbien 發表於 17-12-21 15:09
我女都係咁,上興趣班會喊,k3了,今年開學時入學校唔喊,但老師同我講佢會上上下堂流淚,老師問佢,佢話掛住媽咪 ...

我女都是這類型小朋友

同我囡十分相似。以前幼稚園上興趣班入去前又係會喊,到考小一時又係一樣。其實佢一人左去,見唔到我就冇問題。後來面試就由爸爸帶就好啲。最後都有2間私小收(其中一間入去前有喊)
而家小二,好左好多,但都係唔喜歡上興趣班。

我個囡K3都係咁,性格天生敏感,憂慮較多, 缺乏安全感,去面試前如果我親自带就會喊,爸爸帶表現會好啲,不過都未考到任何直私

回覆樓主

我女都係呢類小朋友,試過好多方法都唔得,最後搵心理輔導,幫助好大。由一開始入唔到去面試(佢除左喊,仲會有身體上的唔舒服例如肚痛,嘔、去poo等)、到喊少少(沒身體不適)、到成功唔喊入到去,跟住話好玩,但都仲有壓力唔想去、再到而家叫我報多些學校,好鐘意去面試,不過半年光景。

我也曾失望、灰心,k2暑假要報學校時我完全無報名,但輔導員、心理學家同學校都鼓勵我,好多時家長心理也因受打擊,不懂如何處理自己情緒和對待小朋友,我建議找專業人士幫忙。私人的輔導中心和政府的也試試,希望你不要氣餒。

liliankaykay 發表於 17-12-22 13:58
我女都係呢類小朋友,試過好多方法都唔得,最後搵心理輔導,幫助好大。由一開始入唔到去面試(佢除左喊,仲 ...

你囡囡有好媽媽呢! 真幸福

mywedding1980 發表於 17-12-17 23:22
伴讀本身我和先生都有 個女資質唔差 所以佢有對家人,陌生環境既焦慮呢點令我覺得好唔開心 多謝各位意見  ...
去面試班喊又點算? 應該搞掂分離憂慮先

先試下你在小朋友視綫範圍內做些野,如去park 玩,你坐定定在一個位,叫小朋友去地鉄counter 增值八達通,興趣班最好一起上,借家e去廁所走開一兩分鐘

‹ 上一主題|下一主題