用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 2018年9月開學,幾時買機票?
樓主: papaof2
go

2018年9月開學,幾時買機票?   [複製鏈接]

papaof2 發表於 17-12-17 11:11
想請問各位,囝囝應該在去程買單程,然後在英國買來回機票。聽說會平一些。
...
是中學還是大學生?
中學生的日子多數穩定,而且是最peak。所以可買學生來回票。

呀仔大學year 1, 學校本來提議買單程,話暑假未必可以回港,我就好貴買咗學生票(因為等出student visa才可買到學生票),最後只用到單程,浪費回程個張,不過經agent 買,可退回機場稅。

回覆 papaof2 的帖子

第一年我買了學生飛8月去第二年7月返港,因為第一次多行李,中間的假期買倒頭飛。第二年開學用avios 換了單程飛,之後就全買倒頭飛。

我訂過EK 不是學生票$12xxx, 雖然同是經濟位,不過坐最前排獨立房,位空間闊些,坐位少,所以個區靜好多,分B,C,D,E,F 區,同機遇到朋友買個張$9K,她坐個區很多人。貴票經agent 買,可以一早Mark 定位,平機票上網買,check in 時才Mark 位,官網買比上網買貴少少,但可以Mark 定個位先。所以平貴的分別,這是我的經驗吧。

papaof2 發表於 17-12-16 21:46
One student ticket, two adults and one kid.

以下是我今個學期買的機票價錢供你參考:

9月開學EK學生票, 1年期,要轉機: $10xxx
10月Half term CX直航: $5400
12月聖誕term break 德航要轉機: $5800
2月新年half term break CX直航: $7500
3 月Easter term break BA直航: $7800

除咗開學張學生票外,其他都係倒頭飛,我大部份都係好早買,一見到價錢平,就買!價錢都算不錯,除咗新年嗰張,因為買左后有promotion,所以我買貴左d!

我試過9月開學原先買到$8xxx EK 學生票,學校臨時有活動,要改期,要補番差價就要$12xxx 。

回覆 noel2010 的帖子

請問是否要做好Student VISA 才可買學生票?因為女兒明年第一年去,即起碼6月才可申請student VISA, 咁點算?請問是否一定要買學生票?

dbc421 發表於 17-12-17 19:05

請問是否要做好Student VISA 才可買學生票?因為女兒明年第一年去,即起碼6月才可申 ...

不需要等到攞咗student visa, 也可買學生票!

請問是否要做好Student VISA 才可買學生票?因為女兒明年第一年去,即起碼6月才可申 ...
我經Agent 買學生票,如果經agent 又知確實日期,他們識hold 住機票。最緊要知去程日子。第一年去學生票可以多些Kg。

因為我當時要等大學放榜,Agent 想知visa 去程確實日子才confirm 張機票吧。

DKmum 發表於 17-12-17 19:15
不需要等到攞咗student visa, 也可買學生票!
那學生票可以在網上訂有這選項嗎?還是要經agent訂?另外,你們説的回頭票是網上訂嗎?對不起,因為新手,很多問題。)

dbc421 發表於 17-12-17 19:32
那學生票可以在網上訂有這選項嗎?還是要經agent訂?另外,你們説的回頭票是網上訂嗎?對不起,因為新手, ...

學生飛就經agent 訂,倒頭飛我就多數自己上網買!

DKmum 發表於 17-12-17 13:46
以下是我今個學期買的機票價錢供你參考:

9月開學EK學生票, 1年期,要轉機: $10xxx

請問你呢個系來回價?甘平既?通常幾耐前至有甘平?

DKmum 發表於 17-12-18 14:18
學生飛就經agent 訂,倒頭飛我就多數自己上網買!

學生飛有咩吾同? 只可經 agent 買?

回覆樓主:

去北愛,應去邊個機場,再轉機?

RACHEL888 發表於 17-12-18 17:35
去北愛,應去邊個機場,再轉機?

HKG →LHR→BHD

hennyyoyo 發表於 17-12-18 20:15
HKG →LHR→BHD

thx

yuyueng 發表於 17-12-18 15:21
請問你呢個系來回價?甘平既?通常幾耐前至有甘平?

這是來回機票價錢,機票十二個月前就可以開始訂,一有價錢我就開始睇,見平就買!同埋多啲上嚟EK, 見有家長報料就去skyscanner check 價!

新手請教:
請問什麼是「倒頭飛」同 EK?
thanks!

amukpapa 發表於 17-12-19 00:23
新手請教:
請問什麼是「倒頭飛」同 EK?
thanks!
倒飛是指英國飛香港回程到英國。
EK 是指阿聯酉航空公司,在杜拜轉機,由於是坐A380機,杜拜又是一個安全轉機的地方,所以多受家長歡迎。

原來如此,唔該晒!

‹ 上一主題|下一主題