用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問:Think 會唔會有考試,係咪好谷?
樓主: cola623
go

請問:Think 會唔會有考試,係咪好谷? [複製鏈接]

回覆 maggiekeikei 的帖子

呢個真係趨勢。
不過教學用可以接受,回家就唔好比佢玩。
我屋企都唔比我女玩架﹗

回覆 KumamonJ 的帖子

我收到am offer呀,想問覺得學校ok嗎?

Vicki0522 發表於 17-11-17 10:33
回覆 KumamonJ 的帖子

我收到am offer呀,想問覺得學校ok嗎?

我囡都是am offer, 尼度comment普通係happy school

cola623 發表於 17-11-21 09:10
我囡都是am offer, 尼度comment普通係happy school
咁你會accept offer嗎?

回覆樓主

用家分享: 係9月尾B,今年讀緊 PN。日日超開心返學放學,見到我準備校服已經開心拍手,又主動自己揹書包話要返學(大人未準備好要出門)

返左一個月自理能力進步(例如:洗手抹手、食完或倒瀉抹檯、無輔助情況下自己揹書包)。

週末先有親子功課仲要唔係每星期有,所謂功課係貼相片,兩條問題(例如 慣於食物,相片內見到什麼? 講出最喜歡食的食物) ,問題由爸媽問小朋友,引導佢地答,家長再將答案寫低,主要係練習小朋友表達能力。

for 細b,就算係插班,2星期嘅適應期好好,我女完全無喊過,無扭過,日日期待返學

cola623 發表於 17-11-21 09:10

報得Think應該都預係 Happy School。 不過 Happy 得黎學校會有規矩,例如要排隊、要坐定定上課 (放心,唔係強制的,因我女返左1.5月依家都係做唔到,平時家中free慣)。 每星期會學d字或數字,唱遊方法令小朋友記得。 我女返學後由原本 1-5 依家唱到 10,行樓梯會數腳步

sylvia191 發表於 17-11-22 06:52
用家分享: 係9月尾B,今年讀緊 PN。日日超開心返學放學,見到我準備校服已經開心拍手,又主動自己揹書包話 ...

很好啊,最緊要小朋友返學開心

sylvia191 發表於 17-11-22 06:57
報得Think應該都預係 Happy School。 不過 Happy 得黎學校會有規矩,例如要排隊、要坐定定上課 (放心,唔 ...

你覺得英語方面有進步嗎?

Rainbowbowbow 發表於 17-11-22 09:08
你覺得英語方面有進步嗎?

本身我地係英語家庭,反而佢廣東話差,入左學慢慢進步緊。 不過長期有net跟著日常,其他學生英文都好左,我女英文都有進步

用家分享: 係9月尾B,今年讀緊 PN。日日超開心返學放學,見到我準備校服已經開心拍手,又主動自己揹書包話 ...

請問你係邊間分校?我收比九龍塘pm 心大心細

sylvia191 發表於 17-11-22 06:57
報得Think應該都預係 Happy School。 不過 Happy 得黎學校會有規矩,例如要排隊、要坐定定上課 (放心,唔 ...

請問是否雙班主任?
日常上堂中文還是英文多(emoji)(emoji)

回覆 anankwok 的帖子

係雙班主任,一中netn班主要係廣東話 不過每日有英文同普通話堂

請問邊間 Think? 我個女下年會讀美孚 Think PN

queenieo00 發表於 17-11-28 00:15
請問你係邊間分校?我收比九龍塘pm 心大心細

我係馬鞍山分校

anankwok 發表於 17-11-28 11:35
請問是否雙班主任?
日常上堂中文還是英文多(emoji)(emoji)

我唔覺得係雙班主任。 班主任得一個,上堂時net會全程在班上,所以小朋友除左英文堂,每日日常都有接觸net用英文對話。廣東話為主,英文為副。 think 一向係主張母語行先。
‹ 上一主題|下一主題