用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 普通話教中文/英文教英文
樓主: Mrssslui
go

普通話教中文/英文教英文 [複製鏈接]

Re: 普通話教中文/英文教英文

港大同學會係唔係呀?

不過我都擔心所謂英文教學係'港式'英文!普通話又係'港式'普通話!
桐桐於9月20日出世 歡迎參觀桐桐的網頁

Agree,

真是唔教好過!  第時改番正仲難, 仲花時間ar!!        

有d擔心嗰d 連發音也不正確的教普通話中文課的老師, 搞到d課文 普通話又唔正, 連用廣東話讀又話唔識, 嗰d小學生幾可憐!!!         
hoeve 寫道:

普通話又係'港式'普通話!
我個"得意" 越來越難搞!! :-o :-o :-o :-o

其實真係有邊d學校係native english speaker教英文貨,又有native speaker教普通話架?

保良局蔡繼有
hoeve 寫道:
其實真係有邊d學校係native english speaker教英文貨,又有native speaker教普通話架?

Victoria English Primary School

我想知津校喎!!

How about St' Rose Primary School

sos888

chichima33 & bb818

oh, 我都睇過呢兩間,不過佢地的資料無講話係native speaker教中文同英文,攪到我好鬼疑惑!而家知道真係好happy呢
謝謝報料   
請問你們的小朋友是否讀這兩間學校?覺得點呢?
victoria會否只收自己kinder的小朋友?

Mrssslui 寫道:
我想知津校喎!!

津校應該無的,因為我睇過小一入學的書話津校係得半個native speaker的英文老師,咁點會可以教晒全校英文呢! :cry:
不過普通話老師就唔知了

hoeve,

我係幼稚家長去過Victoria Primary Visit. 佢地每班都有2個老師 1 中 1 英, 英語學習環境好好. Victoria Primary 不只是收自己學生也收外面, 不過自己學生就有優先.

ChiChima33

Then, how abt 油天,都不是嗎?

Mrssslui,

Native 英文老師好貴, 一個要三萬多$/per month, 政府不會津貼. 因為在外國來的要計埋生活費. 聽說Australia政府怕人才外流, 國民出外國teaching只allow兩年contract. 所以請多o左Canada的老師.

ChiChima33

millaymama 寫道:
請問北角, 灣仔區有邊間呢?

北角: 蘇淅 (除英文由外籍老師教外, 全普通話)
灣仔: 軒尼斯下午, 李賜豪 (普通話教中文科)

chichima33 寫道:
hoeve,

我係幼稚家長去過Victoria Primary Visit. 佢地每班都有2個老師 1 中 1 英, 英語學習環境好好. Victoria Primary 不只是收自己學生也收外面, 不過自己學生就有優先.

ChiChima33

謝謝報料,雙語環境  +小班教學好吸引  
但原來victoria中文係用廣東話教的,每週有2節普通話,唔知學生d普通話水平點呢?
我想問下我想bb兩歲(06-07年度)入學,咁幾時先有得報名呀?
‹ 上一主題|下一主題