用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 88網循道美林好唔好?
樓主: ram201705
go

88網循道美林好唔好?   [複製鏈接]

回覆 siden 的帖子

請問你是否美林用家? 我都派到美林 想知多啲用家分享? 謝謝

靚媽1208 發表於 17-6-4 15:13
請問美林同恩平比較,邊間好d?

兩者之中,美林算好dd

叮噹馬頭, 以往88網最少人選的兩間, 恩平/ 美林,
不過適齡兒童上升, 呢兩間都夠人數讀,
加上91區水泉澳好多插班兒童要去到88區先有位,
所以而家冇乜學校收生不足

中学派位是小学最客观的成绩表,其他什么家长说好说坏,只作参考就够了。
美林派得不错wo, 起码够胆坦坦白白地全部列出来,比起其它玩弄数字的学校好。对于官津小学来讲,我觉得除了要看band1%之外,最重要是看band3%,看起来也真的不高,一些沙田著名武馆都不在它的表上。

mch411 發表於 17-6-6 08:52
叮噹馬頭, 以往88網最少人選的兩間, 恩平/ 美林,
不過適齡兒童上升, 呢兩間都夠人數讀,
加上91區水泉澳好 ...

不對。

一直以來,最少人選係張煌偉同恩平。

論學術程度,呢兩間亦係88最差兩間。

之但係,學術不夠人好不代表內裏教職員不用心教學。聽講張煌偉的校長有心搞好學校,但始終多新香港人及有特別學習需要小朋友,局限咗發展。

siden 發表於 17-6-6 09:59
不對。

張煌偉是非常SEN friendly的学校,功能不一样。
恩平就不评论了。

回覆 siden 的帖子

我小朋友上年都係91派了借位美林

blackholekit 發表於 17-6-5 08:29
我唔係呀,我係老師嚟架。如果你揾過教育王國2015年答問題的就是我了。正正因為咁,所以我唔方便講banding, ...
Hello老師,我係家長,個人覺得小—功課較多(每天大約10份)假期前更多,而且測驗(進評)也不少,可能我住得遠,有時舟車勞頓回家後再跟小朋友功課感覺較攰

winnienwy1978 發表於 17-6-7 23:49
Hello老師,我係家長,個人覺得小—功課較多(每天大約10份)假期前更多,而且測驗(進評)也不少,可能我住得 ...

請問十份功課包改正嗎?
小朋友讀得開心嗎?課程深定淺呀?
多唔多雙非或sen既學生呀?
謝謝!

winnienwy1978 發表於 17-6-7 23:49
Hello老師,我係家長,個人覺得小—功課較多(每天大約10份)假期前更多,而且測驗(進評)也不少,可能我住得 ...

十份肯定已經包改正。

功課認真做錯得不多就不用花時間改。有些功課5-10分鐘已經完成。

呢間已經算輕鬆唔算多功課。

RE: 88網循理美林小學好唔好?

回覆 winnienwy1978 的帖子

首先謝謝siden的回覆,有你的一句勝過我千言萬語(萬分感動)。但畢竟winnienwy1978向我提出意見,所以我不得不回應。

謝謝winnienwy1978提出的意見!我要強調一點,我不否定家長覺得功課多的感覺。為了正視家長的問題,所以我不得不翻查網上家課冊才能答你。經我檢閱後,我發現,一年級老師因為害怕學生"矇豬豬",所以在家課冊寫得較仔細,以致觀感上較密。以下是我的統計:

平日功課平均數為7.8。第二天是假期的平均功課量為9.5(計算方法見註1)

由於sheeplady問是否包括改正,因此我嘗試只計算不是改正而需要動手做的功課,統計如下:
平日功課平均數為
5.2。第二天是假期的平均功課量為6(計算方法見註2)

以上平均數只供參考,每天的功課量存在着差異,班別間亦存在着差異。其實,功課量,不應只計算數目。例如我只得4樣,但每樣都做半小時,其實都是多。因此我認同winnienwy1978覺得功課量多是真實的。但以時間亦難以作準,因每個學生需用的時間不同。我相信大部分家長都認同功課的價值,問題在於我們有沒有善用、整理或避免過份操練。

雖然我相信我們的功課不會使學生廢寢忘食,但我同意我們功課量仍有改進空間。未知家長有否留意到我們來學年的上課時間有所更改,這是因為我們希望學生又更多時間在校做功課,下午有更多不同的活動。優化課程亦是我們以往幾年的方向,其實功課量已比前年減少了部分(如我所任教的數學,今年已沒有購買補充),當然一時三刻未必立刻滿足家長的訴求。但請放心,我們正向着這方向。此外,我們亦會打算優化校本評估。

希望可以消除你心中的憂慮,亦感恩我們有你這一位盡責的家長。

1:日期為24/4-26/5,四班一年級的平均功課量。統計包括課業、預習、温習、評估、改正、獎勵計劃(sport act)而帶物品、通知已派課業、預先提示的功課(即重複出現)、只簽名沒改正、提示(如換季)不計算在內,由於只是我個人的統計,未必精準。

2:除註1不計算項目外,温習、只改正、預習、獎勵計劃亦不計算。

我亞仔果間學校P1到而家P4 功課數量冇乜多到,
但內容多左幾倍, P1一個鍾已做完,
而家P4要三個鍾先得

blackholekit 發表於 17-6-8 20:34
回覆 winnienwy1978 的帖子

首先謝謝siden的回覆,有你的一句勝過我千言萬語(萬分感動)。但畢竟winnienwy1 ...

好少見到學校老師光明正大喺到為自己嘅學校詳細留言,真係要俾個like你(emoji)

siden 發表於 17-6-6 09:59
不對。

agreed. 張煌偉的校長真係一位好校長,親力親為,關心學生和家長。

有老師回覆很好,對呢間學校加分!

mch411 發表於 17-6-8 20:54
我亞仔果間學校P1到而家P4 功課數量冇乜多到,
但內容多左幾倍, P1一個鍾已做完,
而家P4要三個鍾先得 ...

你仔仔果間 係米即係 美林???

siden 發表於 17-6-8 10:00
十份肯定已經包改正。

功課認真做錯得不多就不用花時間改。有些功課5-10分鐘已經完成。

咁每日大約用多少時間做功課??

edutm 發表於 17-6-9 11:47
agreed. 張煌偉的校長真係一位好校長,親力親為,關心學生和家長。

Totally agree with you. 上個月有日黑雨,上學的時候雖然未黑雨但已經好大雨。
張煌偉的校長依舊拿著雨傘在校門外接待返學的學生,這點真心要比個贊佢。

回覆 blackholekit 的帖子

十分感謝老師詳盡的回覆! 我小朋友因為做得慢,每天大約用45-60mins完成功課,如要再加上溫習默書或測驗肯定超過一小時.
我絕對認同功課量比其他學校不算多, 只是因為我家住得較遠而變相時間少了很多. 我感覺小朋友很多時不是不想做功課,而是回家後感到太倦而做得很慢, 因為假期的時候是可以很快完成. 我有一點提議,能否在學校完成一半較簡單的功課? 其實可以很彈性, 例如平日寫少點一生字,星期五又可加多一點; 默書,測驗安排在星期一,可以多點預備時間 ....

winnienwy1978 發表於 17-6-11 23:26
回覆 blackholekit 的帖子

十分感謝老師詳盡的回覆! 我小朋友因為做得慢,每天大約用45-60mins完成功課,如 ...

學校不是每天都最後課堂係修導班比學生做功課咩?
* 今年9月小兒將入讀 想了解多一些
‹ 上一主題|下一主題