用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 插班要考慮甚麼?
樓主: piglet0529
go

插班要考慮甚麼? [複製鏈接]

piglet0529 發表於 17-5-13 22:29
會的, 但家中兩老(主要照顧者)希望仔上普教班, 我有點不忿氣讀原來入讀時說廣教有一班精英班原來是次一班,  ...

睇返我上面回覆, 係你自已想, 你唔甘心 ❣

醒目開學勳章

回覆:MissUmuch 的帖子

兩樣都有  要呦掂自己添

piglet0529 發表於 17-5-13 23:04
兩樣都有  要呦掂自己添

放小朋友一條生路, 希望你醒覺 !

piglet0529 發表於 17-5-13 22:06
即是本校三份一上band 1, 果間就2/5左右

如果只爭咁少,我會選擇一動不如一靜,免得小朋友要重新再適應。或者先試下普教中,真的不能接受才再考慮。

我小朋友也是普教中,暫時未發現大問題,除了很多字唔識粵語讀法,所以我會要求在家一定要讀粵語,以便我教他正確粵語讀法。

醒目開學勳章

回覆:MissUmuch 的帖子

當年為何選粵教, 是因為小兒言語幼年時口語曾經delay數月, 因為口肌問題, 我們大人又全是普通話暑期班程度, 並不大認同普教成效, 所以選粵教給仔, 但小一時仔已經追回口語問題, 反之其實因為自年幼時他已很喜歡看科普地理書, 認到超多字, 所以加多點點伴讀後, 他早幾月已自行看到八千字的橋樑書. 中文考試成績這兩次已經90以上, 如果你問我其實他現在開始補普通話, 9月上普教班怎樣? 我覺得是可試的. 有機會轉型成功的. 講真我從來不太迫小朋友温習, 考試期間都去玩, 咁係咪由佢現在說不喜歡普教就留粵教呢? 我雖不認同普教, 但仔喜歡比較成績, 去精英班佢應會自我鯾策, 他現在是有點怯普通話不願上普教班, 諗下跳船也是諗下想幫他不是滿足自己啊!

MrBeast  何不比佢自己決定  發表於 17-5-14 07:21

piglet0529 發表於 17-5-13 22:06
即是本校三份一上band 1, 果間就2/5左右

其实我既concern係你仔间小学只有1/3升band1中学禁低,如果唔爭取去到头十幾名都真係有d危……我真係好怕d学校忽然间轉PTH班,一係就小-开始六年各班-样PTH, -係就六年广東話~

醒目開學勳章

回覆:Yanamami 的帖子

低又未算好低, 我區是band1生多過band1校, 所以都想入精英班, 次一班代表入band1機會更低

piglet0529 發表於 17-5-14 08:34
低又未算好低, 我區是band1生多過band1校, 所以都想入精英班, 次一班代表入band1機會更低

...
How so? 當然次一班b1人數較少, 但只要級名次keep 到大至上should be o, no?

Yanamami 發表於 17-5-14 08:18
其实我既concern係你仔间小学只有1/3升band1中学禁低,如果唔爭取去到头十幾名都真係有d危……我真係好怕d ...
小二開始我覺得也ok

dunbinex 發表於 17-5-14 15:31
原來1/3升band1叫低
All relative.  可以叫正常,但比起一些小學,亦可叫低

dunbinex 發表於 17-5-14 16:28
咁一線學校,大約幾多成派band1?

直C來說可以去到7-80%,官津5-60%,詳細要看hkpapa 的po

piglet0529 發表於 17-5-13 07:32
小朋友小二, 成績中上, 級十幾, 如果想考區內一線津小是否很難? 學校會考慮甚麼? 我小朋友冇乜cert, 只有奧 ...

我覺得普教中都唔錯嘅,只要小朋友中文能力不差,不妨一試,普教中明顯能提高普通話能力。

siden    發表於 17-5-14 23:26

MrBeast 發表於 17-5-14 17:29
直C來說可以去到7-80%,官津5-60%,詳細要看hkpapa 的po

這樣定義一線小學,令正常地有1/3升Band 1的學校,都變得不入流,小朋友入讀了這些小學,家長都仍感到不安心,只會令"一線"小學的學位競爭更激烈,難怪有些幼稚園,已經要學生背默唐詩。

manmanchubb    發表於 17-5-22 08:50

其實依家仲喺度諗插班小二會唔會太遲?幾時插班截止報名?不如考左先算,你都係考一間啫,收咗先諗都未遲啦!

wan_sosin 發表於 17-5-14 19:59
這樣定義一線小學,令正常地有1/3升Band 1的學校,都變得不入流,小朋友入讀了這些小學,家長都仍感到不安 ...
我都覺得數字只可作參考,就以升中%看小學不夠全面和會具爭議,所以我在之前都只是話all relatvie.
不過你提到的競爭情況早幾年已經開始,e加更慘,我大抽獎時好保守地放一間30%b1的小學在乙二,上年看ek分享這小學放乙二已不是十拿九穩。至於kg要背詩,4包個d唔洗默不是大問題啊,父母捉小朋友去朗讀比賽都要背ga la

MrBeast 發表於 17-5-14 22:02
我都覺得數字只可作參考,就以升中%看小學不夠全面和會具爭議,所以我在之前都只是話all relatvie.
不過你 ...

就係很多家長傾向以升中派位%來選校,所以競爭激烈。有些家長會睇唔起派位低於40%學校,直情睇都費事睇。

幼稚園背易上口押韻的詩不是問題,但我所講的,是要默書默出來,就唔同咁講。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我贊成考咗先,唔收無煩惱,收就阿仔話事

恐龍家

每個小朋友語文能力唔同。

講真,你走去問7歲細路下年轉普教中好唔好,10個有8個都話唔好架la。

咁係咪唔想果8個,個個都讀唔掂?明顯唔係囉。

你個仔語文能力有冇水位去普教中你應該比其他人清楚。如果你仔語文能力中上,而你又咁concern精唔精英班,咁你何不試下俾佢下年普教中看看如何?有乜E郁,咪小四唔普教囉。下年P3啫,升中又未殺到埋身,真係P4出番粵教都仲有一年磨合期先上P5。

兩間學校程度爭雞碎咁多,你果間粵教又唔係冇好少少嘅班,都唔知轉黎為乜。啲學校政策朝令夕改,一個唔覺意,甚至有可能你轉咗過隔離校人地跟手走去開普教精英班,咁你唔通又轉?

你覺得反正下年都同學大執位,去間新校相差無幾。你又有冇諗過環境完全不同?所有嘢由頭適應?你番工,轉部門壓力大定轉新公司壓力大?

除非你個仔自己決定要轉,否則一動不如一靜把la。

‹ 上一主題|下一主題