用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 急!深水
樓主: Rabbit^Pink
go

急!深水 [複製鏈接]

Re: 急!深水

那你真要小心考慮,如果太深,可以適得其反.但又世事難料,有些小孩去了程度深的學校,又可以讀得上.
你現在還不知可否轉校,在孩子面前勿提起對已派學校的負面評價.
如要轉校,星期一要去申請,也有可能遲了(因有些學校已經面試),但不妨一試.
他學會了廣東話?!很棒啊!
你也要努力去適應香港的生活啊!
***記住不要跟師奶們去打牌呀!上了癮,就...... :cry:

今天經過深水埗官小,見到有個女工友站在閘口,
於是走過去問問情況,其實早知已無曬位,
果然,她說:無論小一或插班也滿額,還有一大叠信等緊.
她用手示意,我看有一呎厚,似乎這一問都好受歡迎wo.
我見校舍又好新又好大,可能係咁,加埋附近多住宅區,
小學生家長通常喜歡仔女學校近D,所以咁受歡迎啦!

fjbb:
小一通常都會去註冊,所以開頭一定滿額,大約三,四星期後就出現轉校潮.
另外學校要等到7月尾8月頭先知道有幾多插班位,因到時才知有多少人留班OR退學.
在閘口有一大叠信?!申請表會在校務處交的,因為要核對文件,似乎那女工友不可信.
等我星期一打去問問.

我同意familychan的說法,而且派位後很多派位不理想的家長都會四處交申請表,漁翁撒網,一間學校收表收百多二百份也不足為奇。
是否很好的學校,我會看中學派位。

xia ,
能否轉校,真的要看看你的小朋友的質素。若要轉極受歡迎的名校,不只是你的小朋友,所有小朋友也極不容易。
若小一時轉不到校,在深水埗官立小學考好一點,二三年級再轉也不遲。
不要太擔心,只要你小朋友努力,在哪一間學校也能升上好中學。

為什麼沒有人提起聖多馬呢?好唔好加?   
:-?

我都認為現在如未能轉校都不用太擔憂,到二年級考好些再打算,反正程度深的學校也會有些家長見孩子讀不上,又轉校.若在程度淺的學校,成績都一般,到時繼續讀.成績突出就嘗試轉校,俾佢去更好的學校.又或者在原本的學校裏,因競爭無咁大,老師又給予培養或發揮的機會,到時又繼續讀.
哈哈!世事真係難料.......見步行步啦!
好似我孩子本來考入名幼稚園,可以直升小學,中學.我最後因為太遠,費用太貴,放棄了學位.選擇在居住區就讀,現在讀得好好,老師又俾了很多發揮機會.哈哈!
當然間學校不要太差吧!

ppq:
聖多馬校址在舊區,可能少人留意,因為那兒的人口老化,其實間學校都唔錯,校舍因為細,唔可以開太多班,去年派往英文中學的達50%.
論環境就一般.

女兒9月入都唔之好唔好?   
:-?

聖多馬只係校舍細啫,三班小一,不用太擔心,都有50%升英中. 聽聞d老師都好好.

familychan 寫道:
ppq:
聖多馬校址在舊區,可能少人留意,因為那兒的人口老化,其實間學校都唔錯,校舍因為細,唔可以開太多班,去年派往英文中學的達50%.
論環境就一般.

我仔仔咪抽中左聖多馬囉....
我好唔開心,依家叩左門等緊消息,
我自己本人一定唔會比仔讀呢間

manman33:
谢谢你!我准备明天发几封信试一试,碰碰运气.不行就照你说的办,让他在深官考好一點,二三年级再轉吧.谢谢你的祝福!

fimilychan:
谢谢你!你说得很对,我上深官的网站,看到他们学校自己说今后的首要任务是抓纪律,我说他们学校大概纪律不是很好,小儿就不是很想去,确实在他面前说话得注意.
明天准备发几封信,试试运气.不行就先读着吧,等二年级再考插班生吧.
至于我自己正在努力適應香港的生活,广东话已经能听懂大部分,就是不会说,所以和人们交流的不多,至于"国粹"我还真不会打,连基本的规则都不知啊.

Rabbit^Pink:
妳兩個小朋友是男仔定女仔,如果是男仔,可試下英華,在深水土步40網男校,一條龍,小學生若達成績要求,可直升中學,雖然機會可能很微,但世事無絕對,影印多封信,試下都無妨.

familychan and mayc,

你地好勁呀!多謝分析, 幫到吾少...... Hello!

最近考左聖紀文等消息. (個腦裏面又浮現fjbb等運到既公仔樣)

兩個都係囡囡, 我都有望過概覽, 都知英華係男校, 如果可以直升中學, 就正lar

toby豆:
我都明白你的心情,盡力而為啦! :

fjbb:
我打了電話去問,果然個女校工呃你,office話仲有大量表格取,隨時去都有.
你個公仔真係好可愛

mayc,

Thanks for your kind attention.

familychan,

估吾到辦學...咁黑暗.

好野, 頭先收到聖紀文(基福)電話, 話收2個囡囡 (我幫朋友post 出來既, 因為佢要攪搬屋very busy), 認真開心, 暫時可以放下心頭大石...  :

familychan:
我剛打電話去福榮街官小,聽電話那位女士話暫時無位,
不過可以先填表再等通知,我問佢要唔要考插班試,佢又話唔知,我話我早前已寄了信去佢學校,但無回應,會唔會寄失,佢話應該唔會,我問係唔係因為暫時無位,所以唔會拆D信,佢話校長會拆,然後會通知合適的人去見......

fjbb :
福榮街官小,不讀也罷,學生操行唔好.
我想聽電話既女人真係有d問題,未check,點會知會唔會寄失?!要等校長拆,我都係第一次聽,甚麼也不知?!有機會再打去真係要問下佢貴姓!哈哈!   
咁簡單既野都答唔到,唔知咪叫人留下電話,check清楚,遲些回覆囉.唉......

荔枝角天主教小學,有得in嗎?
原本派了那間?

Rabbit^Pink:
恭喜你朋友   
‹ 上一主題|下一主題