用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 天水圍小學
樓主: 風信子
go

天水圍小學 [複製鏈接]

Re: 天水圍小學

BBHONG 寫道:
我替小兒兩次的派位都選天主教小學 ,可惜每次抽獎都不中選 ,現在入了第二志願的李兆基小學 .其實我都不甚了解天水圍的小學如何 ,只有從網上查資料和口碑 ,我猜天主教太多人競爭了 ,就算現在去拍門都肯定排隊尾,抽獎就是如此講運氣 .
還有最重要的是小朋友的學習程度如何?學校合適嗎?我的想法是培養小朋友讀書興趣比追求成績重要 ,如果學校只重催谷學生成績但小朋友讀得辛苦,到以成績分班時追不上的話還不是做了墊底的那班學生?同一間小學都會有band 1,2,3 之分呀 !雖然如此,但要選的已做過了,抽不中第一志願也叫曾試過了,由第二志願起就選間就算不是名校但更合小朋友興趣的學校吧.小朋友讀書如何其實最重要是中學階段,小學打好學習興趣的基礎,做父母也輕鬆少少 .
這只是我的一些意見感想,到我們四五年級時又要再一次煩中學派位的煎熬了.

如果第一、二次都選天主教,第三輪你去申請学校会先consider你的申請。每班有五个位,共五班機会也不少。
[imhttp://f20.yahoofs.com/hkblog/QxQNJuaZBxbMC83Zvzc-_2/blog/ap_20080328124932397.jpg?ib_____Dvg8knZgQg align=right]

正是如此,大家都不希望6年後又一次煎熬...我覺得現在的學校由幼稚園已往上看..我個女已經做緊數學文字題,直式加減,默中英文句子,寫家課冊.明顯是做緊小一的工夫.可幸是她能跟上,自發性強.打好一個根基,絕對不是一朝一夕的事情..可憐天下父母心~~名校絕對是一個標籤..但卻人人嚮往.起碼我也有呢份想法...我是一個堅道女校出來的中學生,渴望女兒亦步母親的步伐..望子成龍.香港教育制度下的產品.想當年我小6時,同學們全都去了king,st.paul,庇理羅士,聖士提反,英華...大家會否都希望兒女的派位都是如此??剛從姐姐口中得知,這並不是長遠機制,可能大家舖的路會再受考驗.真煩...

其實我都心同感想,當兒女一開始讀書既時候就要煩佢讀邊間幼稚園,到佢地大左又要煩佢地讀邊一間小學,又要睇下佢地派左個一間適唔適合自己既兒女就算係名校讀唔上到頭來都係盞攪,因為我有個朋友個女係元朗讀一間都幾出名既小學,佢好辛苦終於俾佢考上去精英班,可是係精英班都只不過係第尾,佢媽咪於是搵人上門補習,可是成績依然無進步到,而我都知道如果係呢間學校唔係讀到精英班既話個教學制度係完全唔得,據講如係普通班就算小朋友係功課上遇到有不明白既地方,老師係唔準佢地提出,所以如果係呢間學校讀唔到精英班既話就等同一斑俾遺棄既小朋友一樣無人理無人教,可是呢一間小學所派既中學都係band 1的,我以上所講既野我都係聽個朋友講.所以當我個女要選擇小學既時候我都會首先因應自己個女既程度,學習既態度,同埋到時我都會同佢幼稚園既老師再討論一下佢係學校既學習程況先會慢慢再去選擇.    :-|

大小不梁 ,

今年我都有個親戚又係住天耀又係派左去朝陽,唔知係唔係真係同地址有關呢?我想問如果要住址證明係有用d咩信來證明呢?

水電煤,電話公司.
我之前問過d老師,話銀行信得唔得,佢地話最好唔好(我又唔明),因為以上果d單全部都我老公名,咁咪要我老公去,所以我唯有轉左煤氣果張,因為佢係最快最簡單.
風信子 寫道:
大小不梁 ,

今年我都有個親戚又係住天耀又係派左去朝陽,唔知係唔係真係同地址有關呢?我想問如果要住址證明係有用d咩信來證明呢?

版主

唔知d學校有無開放日既呢?

[quote]
大小不梁 寫道:
水電煤,電話公司.
我之前問過d老師,話銀行信得唔得,佢地話最好唔好(我又唔明),因為以上果d單全部都我老公名,咁咪要我老公去,所以我唯有轉左煤氣果張,因為佢係最快最簡單.[quote]

我想下手提電話單唔知得唔得呢?

謙仔媽咪 寫道:
依小有2間, 正校都幾好, 但分校就 一個字......"亂"
佢地唔用教科書, 淨係有story book同埋自己出既工作紙, 但d工作紙成日出錯.....

當然, 如果你小朋友資質好, 夠獨立. 去到邊都冇有怕啦.

如果比我排, 我會選:--
1. 獅子會 -- 有系統, 設備新, 今年有2x位派祟德
2. 天主教 -- 舊校, 與祟德有掛勾, 但有考默, 考試時默餐死
3. 潮陽 -- 傳統舊校, 程度&試卷深, 多功課(如果選這間要睇個仔讀唔讀到, 會辛苦d)

我想問下獅子會 係邊到既呢?

風信子,

我想下手提電話單唔知得唔得呢?

唔得! 固網電話有d學校都唔得。

我個女揀了天水圍靈愛,順利收

名位好:
我第一次reply,聽有些媽咪講伊小以前是名校,現在差小小,是否真的?伊小有兩間,正校好or分校好?有人說正校雜,分校校長好些,是否真的?
住天耀,選那間好些?
青年協會李兆基,  何德心,  伍冕端,  天水圍官立...怎樣選擇?
請指教,多謝!

名位好!
傳統學校or活動教學的學校好?
直資的李宗德有何意見?
請多多指教!
謝謝!

其實真的睇下小朋友系那類, 才決定選邊間小學。
傳統學校 : 多功課做
活動教學 : 少公課做

如果個小朋友誤喜歡做功課, 入到傳統學校,  辛苦不單是小朋友連家長都一樣辛苦, 因為會多了指責小朋友, 令到大家都吾開心。

風信子 寫道:
我想問下獅子會 係邊到既呢?

天盛苑

風信子:
唔得架~~~
gobbytse 寫道:
風信子,

[quote]我想下手提電話單唔知得唔得呢?

唔知道係天逸或天富附近有咩學校可以考慮呢? thanks!                     

風信子:
其實你唔駛咁急,到時你會收到一份學校簡介,到時你可以去睇下,咁你會清楚d架la~~~

東華三院李東海~
天主教小學~
都唔錯~

風信子 寫道:
唔知道係天逸或天富附近有咩學校可以考慮呢? thanks!                     

香港普通話研習社科技創意小學

請問有無天水圍區的媽咪叩左門,有得interview未呀??使吾使打電話去問呢??
其實今年係未真係派到80幾%首3志願呢,以往d人話天水圍區好低,好多人派左去好後的志願..
‹ 上一主題|下一主題