用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 保姆車打來鬧人,話唔做我生意
樓主: chantaiwan
go

保姆車打來鬧人,話唔做我生意 [複製鏈接]

個人認為大家講嘅「身敗名裂」應該係氣話黎啫。唔好著意pinpoint 某些字詞。

將心比己,如果自己受到如此對待又有怨無路訴,真係幾氣頂! 將自己小朋友交託比保姆車,係咪連小小知情權都唔可以有?係咪自己理虧大聲同退$$就可以了事?點解要做「家嫂」逆來順受?有不滿點解唔可以出聲表達?

唔係話要抺黑邊個。樓主係度出post 都係想發洩一下 + 比眾家長引以為鑑。

其實保姆車有冇監管呢? 需唔需要發牌呢?樓主可以試吓查詢運輸處 + 消委員會。

dolala 發表於 16-9-16 20:56
令家長要另行安排接送,有仇不報非君子。而且這叫姑息養奸!
唔同意有仇不報非君子,不過同意唔好姑息養奸,想知樓主打算點做?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

吓,一盤生意,做唔到你要求,退了錢比你,唔做到你生意便要身敗名裂?

請問你有無生意?我去幫診下。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

chantaiwan 發表於 16-9-11 14:13
我冇諗過比$搭保姆車,最後竟然比佢打來鬧我,話唔車你個細路!
我小朋友讀聖方濟各,我地住藍田,因冇校 ...

你講個個浩仔&黃太係唔係叫車仔屋姆保車?
我之前個女K2時. 個黃太嫌我問多兩句:點解學校有活動,不參加的學生留校不可搭姆保車返. (因為我知佢有車兩歳班,但k2佢話個日得我一個搭), 我問交左咁多校車費,點解曰無得搭?可唔可以車埋我個女嗎?呢個黃太就發脾氣話以後唔做我生意. 退返$俾我. 搭埋今日返學個程車.
跟住我同學校主仼投訴&講俾其他家長聽.先肯車返我個女. 跟住我K3嬲得滯轉校唔搭姆保車.呢個黃太好串,我老公打去問清楚,點解唔做我地生意?佢同我老公講唔係淨唔車我個女, 而係唔做呢間學校生意. 但實際上我問其他家長,跟本無話唔做. 呢間野不知所謂,態度奇差. 叫人不要幫襯他.

‹ 上一主題|下一主題