用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好多資助小學叩門都要放頭3自願先成功 ? ...
樓主: miujoey
go

好多資助小學叩門都要放頭3自願先成功 ? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+frogbobo+於+16-06-23+發表都

原帖由 siumanma 於 16-07-01 發表
請問父母如何有特異功能?
朋友的小孩讀名幼,有弟妹所以冇揀私小/直資,派位後叩區外學校 (九龍城),都五六間,全部有得面試,最後成功。叩同區二線的也有間000收咗,其他很多也有second in, 不過大家同級所以冇去面試。

父母和小朋友沒什麼特異功能,小朋友冇去考盾或者冷門樂器和體育運動,只是學些普通興趣班,不過小朋友本身學習動機好強,醒目有禮。

似乎叩門時,讀名幼有用過111.

回覆:好多資助小學叩門都要放頭3自願先成功 ?

有,親友小朋友000叩大熱地區一線津小,佢叩左好多間都收,小朋友冇特異功能,但醒醒目目口才好,交portfolio勁豐富內容,有幾個比賽奬、cert,興趣班多元化、睇得出家長有心栽培,所以興趣班比賽cert,portfolio 有冇用真係見人見智
注:非名幼的學卷幼稚園

引用:Quote:原帖由+miujoey+於+16-06-23+發表有

原帖由 beagoodman 於 16-06-23 發表
摘優重要過111,好多都不用111。搵間多人扣的舉個例:新油天,夠晒多人叩啦,只要申請都有得in,話之你000 ...
今年我朋友個仔000叩入新油天

學校聲稱要111,我諗係營造受歡迎多人爭但難入的感覺,校務報告也可寫得更亮麗,但去到叩門當然揀叻仔叻女幫佢打江山,所以都呢刻111根本不再重要

pekovian 發表於 16-7-1 13:29
今年我朋友個仔000叩入新油天
我都識一個名幼000叩入

新油天INTERVIEW 內容超易, 我估學校其實都係睇學生背景選人

回覆:miujoey 的帖子

有既,我就你一個成功例子,我今年叩到兩間就是係填表內沒選的學校,其中一間仲要係非常唔錯既學校,所以千萬唔好灰心

回覆 小曳人 的帖子

油天都得?以為111先有得in tim

回覆 hippoo 的帖子

什麼背景?

我見呢幾年d fd唔知係咪叩二線小學,寫111,學券學校都叩到,其實係咪二線111多數得? 感覺唔似幾百人爭十幾個位咁難咁,或唔只十幾個呢?

回覆 bblove88 的帖子

係學術強定表現出色?定兩樣?有沒外補學術?

回覆 pekovian 的帖子

邊間kg?

tzekiubb 發表於 16-7-1 16:35
有既,我就你一個成功例子,我今年叩到兩間就是係填表內沒選的學校,其中一間仲要係非常唔錯既學校,所以千 ...
兩間都收? 是讀私幼?

引用:Quote:tzekiubb+發表於+16-7-1+16:35+有既

原帖由 happybbpig 於 16-07-01 發表
兩間都收? 是讀私幼?
大部分名津睇父母職業多過小朋友有幾多張cert

回覆:happybbpig 的帖子

係收左三間,利申我小孩讀津幼,不是私幼

引用:仔仔000,叩入保良局何壽南 但事實好多學校

原帖由 Jessie0807 於 16-07-01 發表
仔仔000,叩入保良局何壽南
但事實好多學校會睇你是否111/110。
就算比你in, 但priority 都會放比111/110嘅 ...
我今年既經驗都係,好多如果000根本連in既機會都無!但000有得in好多最後都係揀110/111,或本身幼稚園學生

小兒非名幼,課外活動不太多,只有幾張畫畫比賽cert, 000叩到外區一線小學,而且不只一間,凡有機會interview的小兒都叩到,相信全憑他自己的能力考入,反而本區111間小學連in的機會都冇,不要再迷信111,我是人版。

間間學校唔同

叩門位一定是擇優。

引用:小兒非名幼,課外活動不太多,只有幾張畫畫

原帖由 mymelody0701 於 16-07-03 發表
小兒非名幼,課外活動不太多,只有幾張畫畫比賽cert, 000叩到外區一線小學,而且不只一間,凡有機會intervi ...
000 是指三甲無揀,還是指非第一志願?

111 無得in,  又000 有得in,  你經驗認為係憑什麼揀in?

引用:Quote:原帖由+mymelody0701+於+16-07-03+發

原帖由 retriever 於 16-07-04 發表
000 是指三甲無揀,還是指非第一志願?
000是指自行統一都完全無揀過,我揀的111學校是傳統教會名校,我們冇宗教亦非舊生,可能因為咁連in都冇得in, 完全浪費彈藥

‹ 上一主題|下一主題