用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一Interview居然玩埋 × ÷
樓主: ak46
go

小一Interview居然玩埋 × ÷ [複製鏈接]

回覆 Charlotte_mom 的帖子

所以我會同小朋友講,你無可能識晒所有面試問題,盡了力試了便可以,老師看你的態度多於答案。

其實乘或除應用題唔算最難, 最難是代數題,
eg. 蘋果$3, 橙$2, 買兩個蘋果和一個橙, 要幾$

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 所以我會同小

原帖由 five555 於 16-06-15 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

所以我會同小朋友講,你無可能識晒所有面試問題,盡了力試了便可以,老師看你 ...
其實係

我小朋友從來無補過數(我自己無另外教數, 跟幼稚園課程), 考小學時又係問到分糖, 但係佢答對

識答不代表什麼...

mimi222shi 發表於 16-6-15 12:23
我小朋友從來無補過數(我自己無另外教數, 跟幼稚園課程), 考小學時又係問到分糖, 但係佢答對

識答不代表什 ...
我個女加減乘除都唔識, 靠数手指都答到大部份這類題目

用手指可能唔計分
如:SFA係唔俾用手指+限時作答, 用手指多數慢過心算.

其實好多間都有考乘除concept㗎!

引用:其實,依家咁多小朋友走去上學前數學補習班

原帖由 littlefaith 於 16-06-15 發表
其實,依家咁多小朋友走去上學前數學補習班(例如eXXXX),讀幼稚園嘅小朋友已經識乘除真係一啲都唔出奇。就 ...
我仔都k3都己經識乘除,唔出奇

引用:同學仔尋日去全2+In,居然要考埋×÷。原來

原帖由 ak46 於 16-06-15 發表
同學仔尋日去全2 In,居然要考埋×÷。原來E十唔係收叻學生,係要收天才

...
其實根本唔使用乘除,只不過係簡單既連加就可以揾到答案。係你個朋友想多了。

nokia9437  Exactly!  發表於 16-6-15 14:17

回覆:ak46 的帖子

而且完二只係啲二線學校,根本唔會預期會收到啲好勁既小朋友。

教育局長都係得K3智商

vpo0615  同意! 甚至更低....  發表於 16-6-15 15:36

引用:香港真係多天才兒童,+識一個朋友個仔K3,+次

原帖由 NeoMom 於 16-06-15 發表
香港真係多天才兒童, 識一個朋友個仔K3, 次次見識佢都要表現比我睇, 出條兩位除兩位既數, 佢2秒答到我, 仲 ...

引用:教育局長都係得K3智商

原帖由 mch411 於 16-06-15 發表
教育局長都係得K3智商
佢勁,逆智能生長

bearbee004  well said  發表於 16-6-15 14:39

引用:其實乘或除應用題唔算最難,+最難是代數題,+

原帖由 AgapePa 於 16-06-15 發表
其實乘或除應用題唔算最難, 最難是代數題,
eg. 蘋果$3, 橙$2, 買兩個蘋果和一個橙, 要幾$ ...
唔算代數喎, 連加數啫

nokia9437  Agree!  發表於 16-6-15 14:18

回覆:NeoMom 的帖子

呢d小孩真係天才,父母都是天才,仲有咁識諗,早d考DSE,早點入大學,早點出來社會做事

oho1  世事都被你看透了 !   發表於 16-6-15 14:38

而家識好多有出去學數的,k2識乘, k3識除, 小一識份數

所以如有些國民所言...是應該考埋"微積分"才能分高低的 -_- !!!  

oho1 發表於 16-6-15 14:42
所以如有些國民所言...是應該考埋"微積分"才能分高低的 -_- !!!

我當年中二啲同學已經開始鋤微積分,由復旦大學出版嗰本「數學分析」開始睇。我數學弱,完全跟唔到佢哋步伐。

Anyway,我當年會考讀Add Maths,代數、三角、幾何、解析幾何通通都好弱,反而學咗微積分後,覺得微積分原來好淺,會考都係靠微積分救返我一命﹗

講返我嗰啲同學,大學响劍橋、牛津、史丹福等等名校畢業,有啲仲响CERN、NASA做緊㖭。所以,高分低能又唔可以一概而論。因材施教先係王道。

vpo0615  請問你嗰間咩中學?  發表於 16-6-15 15:38

five555 發表於 16-6-15 11:02
也許學校想看看學生的解難能力及態度,面對不懂的題目是放棄,還是會努力試答,答得對是天才也反映了家長有 ...
five555

five555 當前在線
在線時間602 小時 最後登錄16-6-15 國民生產力3  附加生產力3258  貢獻生產力0  註冊時間11-11-11 閱讀權限10 帖子495 主題35 精華0 積分3756 UID558971

大宅

大宅, 積分 3756, 距離下一級還需 1245 積分

發表於 4 小時前 |只看該作者

也許學校想看看學生的解難能力及態度,面對不懂的題目是放棄,還是會努力試答,答得對是天才也反映了家長有給小朋友外補數學,答錯了是正常,但考生努力試答就反映了學習態度正確。學校面對這麼多人來扣門,肯定會考得超難,也曾經聽過上年的朋友講扣門考成語,真的被嚇呆!

私人傳訊點評回覆 引用 舉報 返回頂部

其實將你講嘅概念放係 小三 TSA 就明百點解教育局一直唔肯出來解話 同除消, 將考小一嘅概念放係小三TSA, 就可以將全港 小學立即分 BANDING,  唔係好似而家講嘅咁 ,就算 小三 之後點追, 成間小學成績都唔可以係小六有突破, 莫講話教育局係到亂講話用前 2年師兄師姐PRE S1 作調整, 愚民到不得了

Yanking520 發表於 16-6-15 12:51
我仔都k3都己經識乘除,唔出奇
一 D 都唔出奇 有 D K 2 已經識 , 最 勁 除 3
‹ 上一主題|下一主題