用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園n班第1部份, 會問家長咩問題呢
樓主: Nomos
go

學之園n班第1部份, 會問家長咩問題呢 [複製鏈接]

回覆:rmm9852 的帖子

Agree. It's stressful for parents to take part in this crazy competition. Luckily, all important interviews will come to an end by early April. If the offer is good, parents can take a break for four years before another game comes.

引用:Quote:原帖由+Siusiupak+於+16-03-11+發表

原帖由 Cutekillq 於 16-03-12 發表
如果小朋友需要協助其實係俾面家長,等件事完左好睇啲,其他大b自己去拎自己餵不用提的

...
係啦,可能已經扣分。

引用:Quote:原帖由+Nomos+於+16-03-10+發表我有

原帖由 Cutekillq 於 16-03-10 發表
家長唔好提水,會扣分
我上年有協助阿囡,有offer。
LH著重家校合作,雖然冇問家長問題,但會留意家長同小朋友之間既互動。
平時多唔多時間同小朋友相處,呢d時候見到晒。上年有個小朋友扭計只要婆婆陪,唔要媽媽,在場d老師擰晒頭。

回覆:學之園n班第1部份, 會問家長咩問題呢

之前有人講pn 會去到三月先interview K1先係11月in ? 是真的嗎?

引用:之前有人講pn+會去到三月先interview+K1先

原帖由 eeyorebo1221 於 16-04-13 發表
之前有人講pn 會去到三月先interview K1先係11月in ? 是真的嗎?
Yes. PN 3月才in可讓小朋友發育大點,小朋友又能做多啲

回覆 konew720 的帖子

同意, 好記得老師問我阿仔, 平時邊個同你沖涼? 仔答: 媽咪

Cutekillq 發表於 16-4-13 10:13
Yes. PN 3月才in可讓小朋友發育大點,小朋友又能做多啲
咁咁遲先IN, 有的學校咪會11月就IN既.....咁會唔會到時已經有的學校話收左, 要註冊個的...但係學之園都未正式開始IN????

引用:Quote:Cutekillq+發表於+16-4-13+10:13+Yes

原帖由 eeyorebo1221 於 16-04-13 發表
咁咁遲先IN, 有的學校咪會11月就IN既.....咁會唔會到時已經有的學校話收左, 要註冊個的...但係學之園都未正 ...
有呀。好多學校已留位,有啲要交大訂添.... 學之園都未出result .... 仲有劍鳴都等緊result ...

Cutekillq 發表於 16-4-13 14:50
有呀。好多學校已留位,有啲要交大訂添.... 學之園都未出result  .... 仲有劍鳴都等緊result ...

...
下~~~咁咪會可能曬左的留位費???
佢可能想篩走一D唔等得既人.....減少IN 既人數???

咁幾時交表申請呀??? 都係8, 9 月交表, 但係就3月先IN??

引用:Quote:Cutekillq+發表於+16-4-13+14:50+有

下~~~咁咪會可能曬左的留位費???
佢可能想篩走一D唔等得既人.....減少IN 既人數???
1月交劍鳴,學之園唔記得好像10月頭open day 11月交表3月first in 3月尾4月頭2nd in. 仲要有些無2nd in都要一齊等4月中出結果(因為有些人不用2nd in直入)。大家一齊等到頸都長.... 前面已交留位費的無得慳架啦,除非係SC 有人有SC收(3月出結果)而唔去LH KM. 另外st paul 大埔/ 銅鑼灣再遲些,6月先知

能夠浪費2、3個留位費係好事。只等LH 太risky

Cutekillq 發表於 16-4-13 16:02
1月交劍鳴,學之園唔記得好像10月頭open day 11月交表3月first in 3月尾4月頭2nd in. 仲要有些無2nd in都要 ...
好懷疑係咪真係有人不用2nd in直入

bird06 發表於 16-4-13 17:23
能夠浪費2、3個留位費係好事。只等LH 太risky
浪費2、3個留位費而入到心儀  都值得

引用:Quote:Cutekillq+發表於+16-4-13+16:02+1月

原帖由 am621 於 16-04-13 發表
好懷疑係咪真係有人不用2nd in直入
上年有jm報告自己無兄姊無2nd in直入,不過好像得1、2個。其他直入3幾個有sibling

引用:Quote:bird06+發表於+16-4-13+17:23+能夠浪

原帖由 am621 於 16-04-13 發表
浪費2、3個留位費而入到心儀  都值得
希望我bb 都可以啦~~~
大家會揀近既pn 定係自己鐘意既pn 呀?

引用:Quote:原帖由+am621+於+16-04-13+發表浪費2

希望我bb 都可以啦~~~
大家會揀近既pn 定係自己鐘意既pn 呀?
考到心儀pn會搬呀

I pick the school more than the location

ekhc    發表於 16-4-15 00:20

引用:Quote:原帖由+Cutekillq+於+16-03-12+發表

原帖由 rmm9852 於 16-03-12 發表
其實我覺得而家7,8月出世嗰D先係細B,因為好多年尾出世的小朋友都做咗超大B,我地以前細個嘅時候讀書,父 ...
我兩個小朋友, 1個7月, 1個8月.  Interview 好蝕底

引用:Quote:原帖由+rmm9852+於+16-03-12+發表其

原帖由 ekhc 於 16-04-14 發表
我兩個小朋友, 1個7月, 1個8月.  Interview 好蝕底
唔好咁諗,好多年頭大B都無法入選。佢地選資質,有7、8月B比同期優秀都入圍

引用:Quote:原帖由+ekhc+於+16-04-14+發表我兩個

原帖由 Cutekillq 於 16-04-14 發表
唔好咁諗,好多年頭大B都無法入選。佢地選資質,有7、8月B比同期優秀都入圍

...
有無無sibling 7.8月B stright in?

‹ 上一主題|下一主題