用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東九龍匯基, 顏寶玲, 如何選擇?
樓主: elvisgloria
go

東九龍匯基, 顏寶玲, 如何選擇? [複製鏈接]

回覆:東九龍匯基, 顏寶玲, 如何選擇

呢 d case, 即刻停職是 common sense 吧,得一個工作天?低能! 校長好有問題。

回覆:東九龍匯基, 顏寶玲, 如何選擇?

呢d時候,整單咁嘅嘢,真係人生交叉點⋯⋯真係會為此事對此校卻步嗎?純粹8掛問下,不喜勿插

引用:呢d時候,整單咁嘅嘢,真係人生交叉點⋯⋯

原帖由 mietwins 於 16-03-05 發表
呢d時候,整單咁嘅嘢,真係人生交叉點⋯⋯真係會為此事對此校卻步嗎?純粹8掛問下,不喜勿插

...
不會卻步。我的女兒在另一所保良局直資讀了將近六年。我對保良局的直資學校還是有信心的。沒有完美的學校,我只選擇最適合我孩子讀的學校。

引用:Quote:原帖由+mietwins+於+16-03-05+發表呢

引用:Quote:原帖由+mietwins+於+16-03-05+發表呢

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-03-05 發表
不會卻步。我的女兒在另一所保良局直資讀了將近六年。我對保良局的直資學校還是有信心的。沒有完美的學校, ...
今次NPL事件係個別敗類老師嘅問題,喺全港學校都可以發生(如果要防犯,唯有全校用女教師),跟辦學機構冇乜直接關係。就好似馬航一樣,兩次空難都係人為不幸,但航空公司要負上代價。

引用:Quote:原帖由+ChiChiPaPa+於+16-03-05+發表

原帖由 Soundervolt 於 16-03-05 發表
今次NPL事件係個別敗類老師嘅問題,喺全港學校都可以發生(如果要防犯,唯有全校用女教師),跟辦學機構冇 ...
同意

回覆:dlh525 的帖子

其實要有道德問題男或女教師都會有問題啦!可能你地見唔到,唔係無問題(申報我巳註冊家長)

竟然有家長覺得學校冇問題,無言。

引用:竟然有家長覺得學校冇問題,無言。

原帖由 teambuilder 於 16-03-05 發表
竟然有家長覺得學校冇問題,無言。
學校是否處理得洽當? 這一刻不便評論。但報紙報導又是否全部事實?

回覆:東九龍匯基, 顏寶玲, 如何選擇

保良局接二連三,原來發生任何事,只要唔辭職都可以繼續返工。

引用:保良局接二連三,原來發生任何事,只要唔辭

原帖由 Rattie 於 16-03-06 發表
保良局接二連三,原來發生任何事,只要唔辭職都可以繼續返工。
係呀!點解老師犯錯,唔炒得?其他教育機構的老師犯錯,係咪都係唔炒得?

引用:Quote:原帖由+Rattie+於+16-03-06+發表保良

原帖由 ChiChiPaPa 於 16-03-06 發表
係呀!點解老師犯錯,唔炒得?其他教育機構的老師犯錯,係咪都係唔炒得?
我聽聞過公務員好難炒,程序好繁複。
直資學校自主權應該比較大。
炒一個僱員要有理據,除非佢個位唔再請人就可以用 redundant 做理由。
但呢個 case 而論,學校居然唔係第一時間停佢職去保障自己學生,去對家長有最低嘅交待,而係等個老師上咗庭後自己辭職,覺得學校管理層無問題我真係無言。
如果老師係清白,停職後都可以復職。

引用:Quote:原帖由+ChiChiPaPa+於+16-03-06+發表

原帖由 Rattie 於 16-03-06 發表
我聽聞過公務員好難炒,程序好繁複。
直資學校自主權應該比較大。
炒一個僱員要有理據,除非佢個位唔再請人 ...
刑事對取證的要求是很高的。無罪不代表清白。等法庭判決,才作解僱,是錯誤的觀念。對老師的要求,不只是要守法,他們也要有很高的道德水平,否則就不應讓他們當小朋友的老師。

引用:Quote:原帖由+Rattie+於+16-03-06+發表我聽

刑事對取證的要求是很高的。無罪不代表清白。等法庭判決,才作解僱,是錯誤的觀念。對老師的要求,不只是要守 ...
很同意。

引用:Quote:原帖由+Rattie+於+16-03-06+發表我聽

刑事對取證的要求是很高的。無罪不代表清白。等法庭判決,才作解僱,是錯誤的觀念。對老師的要求,不只是要守 ...
好同意

agree

回覆:samuellor 的帖子

兩間最後選了匯基……

如果匯基無改制度, 好似要求所有中一生要係學校留宿, 都係一個唔錯既體驗
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

+3金熱血 貢獻勳章

引用:如果匯基無改制度,+好似要求所有中一生要係

原帖由 hkpapa852 於 16-03-07 發表
如果匯基無改制度, 好似要求所有中一生要係學校留宿, 都係一個唔錯既體驗
無改到....
中一生要留宿一個學期,約 2 至3個月...

hkpapa852    發表於 16-3-7 14:49

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+16-03-07+發表

‹ 上一主題|下一主題