用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 令一個/一班小朋友愛上學習
樓主: kkma051212
go

令一個/一班小朋友愛上學習 [複製鏈接]

simonwan 發表於 16-2-16 17:50
我地講緊系個D討厭學習的學生,唔系個D鍾意做練習的另類。
其實可能响學生討厭學習之前, 唔好令佢討厭學習, 咁, 小朋友都鐘意做少少練習的。返完一日學, 仲要上補習班/功課班, 真係人都顛啦, 仲點鐘意得落。
學生討厭學習, 其中一個原因可能係workload真係太重了。其實如果學校功課唔多, 學生從幼稚園開始培養自律自理習慣, 識自己主動做功課溫書, 咁, 起碼就唔駛上補習班/功課班啦。因為我平時無俾額外練習做, 咁小朋友見到同學仔做咗練習成績好過自己, 都會心思思想做的, 小朋友都想自己成績好, 俾人讚架。我兩個小朋友都係咁, 不過, 我仲未俾練習佢哋做住, 吊住佢哋條癮先。

一切都係, 不可過量, 免過猶不及。到小朋友討厭咗學習, 就真係要好花功夫至可以救得返了。

引用:要激起小朋友嘅學習動機,先要製造成功經驗

原帖由 小曳人 於 16-02-12 發表
要激起小朋友嘅學習動機,先要製造成功經驗,當孩子享受到成功,再引領佢地去努力,付出,先有成功
一步一 ...
同意,最怕對自己無乜要求,無乜所謂。但長期有這思維的小朋友,可能遭遇多次失敗的挫折才這樣,不能全怪天生或身教

‹ 上一主題|下一主題