用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band1尾小朋友在九龍城中學網
樓主: shingjai
go

band1尾小朋友在九龍城中學網 [複製鏈接]

你無去人哋info day?
雖然間間講嘅十居其九都差唔多,但係總有少少差別;

另個人對學校嘅感觀(校園,校長,老師,在校師兄/師姐)只有去咗info day先比較到。其他人講嘅係消化咗嘅,總會有多多少少走咗樣(有d位讚多咗/踩多兩腳)

馬騮仔 發表於 16-1-1 19:51
請問黃芴南著重音樂嗎?小學老師有提過但不太肯定,有沒有家長知道呢?

...
音樂很出色, 一定要學一種樂器或聲樂, 大約中二, 已經可以有五級樂理程度, 這些已包括在平時音樂課程上.

引用:Quote:馬騮仔+發表於+16-1-1+19:51+請問黃

原帖由 ppsfung 於 16-01-01 發表
音樂很出色, 一定要學一種樂器或聲樂, 大約中二, 已經可以有五級樂理程度, 這些已包括在平時音樂課程上.

...
謝謝回覆,如果女兒現有一樂器三級程度証書但已達五級水平是否可以一試?黃芴南是否一定有得in或是要經篩選呢?請指教

馬騮仔 發表於 16-1-2 01:04
謝謝回覆,如果女兒現有一樂器三級程度証書但已達五級水平是否可以一試?黃芴南是否一定有得in或是要經篩選 ...

咩樂器3級? 不過應該唔會因為你有3級樂器而收你,只可以話係3級,因為填表只睇有證明嘅嘢,面試都唔會問你考咗3級有幾多級水平,就算學校收咗再想入樂團都要audition, 我小朋友果年有人考咗6、7級都唔收,反而收咗個只有5級証書嘅(後嚟問返原來佢都已經有6~7級程度,不過佢話只有5級証書就係5級),因為果d人應該係為考試而學樂器,不過自行報名始終睇成績同操行先,你睇咗份表未? 表上係寫明要經篩選,不過早幾年都全in,校長喺資訊日都有講,今年就唔知,因為我冇去資訊日,今年會返牛津道,唔知會唔會吸引咗多d人揀,我估計可能學校都要睇下有幾多人交表先可以再作決定,早幾年4百幾人交表都全in ~係黃"笏"南

ppsfung 發表於 16-1-1 22:31

...
應該冇咁快,要中三上學期尾下學期先開始用5級樂理書,不過讀完中三有5級係應該一定,可以報名考5級樂理考証書

引用:+本帖最後由+penpen+於+16-1-2+10:23+編輯+

原帖由 penpen 於 16-01-02 發表
謝謝更正😊女兒是學冷門樂器,是校內/外樂團的成員,成績B1C很想繼續向音樂發展,所以想多了解有關黃笏南的音樂科資料,但怕太進取⋯始終誇區來說好似有點既冒險

馬騮仔 發表於 16-1-2 13:15
謝謝更正😊女兒是學冷門樂器,是校內/外樂團的成員,成績B1C很想繼續向音樂發展,所以想多了解有關 ...

冇記錯自行階段嘅banding已經係計全港,我小朋友當年都係放棄原本果區自行選呢間,加油

引用:+本帖最後由+penpen+於+16-1-2+13:41+編輯+

原帖由 penpen 於 16-01-02 發表
謝謝回覆,但wfn 是否算B1B以上?請問你小朋友當時屬那banding 呢?

馬騮仔 發表於 16-1-2 14:23
謝謝回覆,但wfn 是否算B1B以上?請問你小朋友當時屬那banding 呢?
呢幾年dse成績差咗,不過我覺得未會跌到b2, b1

馬騮仔 發表於 16-1-2 01:04
謝謝回覆,如果女兒現有一樂器三級程度証書但已達五級水平是否可以一試?黃芴南是否一定有得in或是要經篩選 ...
首要條件是成績. 校長重申咗幾次, 不會為特別技能而收成績不達標的學生,
今年收生條件修改了, 把成績比重提高, 想吸納成績好的學生.
校長話就算重未接觸過樂器也不要緊, 不少學生是入了學校後才發掘到自己在音樂和運動的天份和興趣.
校長有提過成績和操行的基本要求, 好似是3科主科要1A2B以上(有錯請指正), 但後來又話A,B只是參考, 要視乎小學程度, 即如果差少少,學校都會考慮.

回覆:ppsfung 的帖子

之前朋友話b1b喜愛音樂,可以一試跨區黄芴南,簡介會見簡介会公報的DSE成績,就明白點解校長咁强調收成績好的學生

hapigpig 發表於 16-1-2 15:45
之前朋友話b1b喜愛音樂,可以一試跨區黄芴南,簡介會見簡介会公報的DSE成績,就明白點解校長咁强調收成績好的 ...
請問即係點解?

penpen 發表於 16-1-2 13:23
冇記錯自行階段嘅banding已經係計全港,我小朋友當年都係放棄原本果區自行選呢間,加油 ...

想知多D有關黃笏南的學校生活, 請問有無精英班 ? 每級有幾多班精英班? 初中是否沒有無家政科 ? 體育課有遊泳堂嗎?

平日多功課和測驗嗎? 每年幾次考試?

另外, 聽說高中數學沒有M2科, 我對高中和考大學認識不多, 不大了解沒有M2對考大學的影響有幾大. 是否這校的理科成績不夠其他B1學校強?

我小朋友比較喜歡英文和數學(暫時), 不喜歡中文作文和背書, 暫時來講佢話不想讀文科,

其實我小朋友成績屬B1a/ B1b, 在九龍城網最心儀黃笏南和旅港. 現打算在抽獎時選這2間為2nd和3rd choice.
因1st choice會選間他區, 只有很少學位的學校, 所以估計很大機會派到2nd-3rd choice.
我小朋友隨了讀書外沒其他特別才能, 識應力強記性好, 不介意讀較谷的學校, 佢希望將來在港升大學(佢話想讀3大).

佢喜歡遊泳,跆拳道和跑步(只是玩玩吓, 沒有獎項), 佢知道初中每星期放學後要跑步, 覺得不錯.
亦喜歡彈琴(只考到G3, 沒有獎項), 不想學管絃樂, 但學聲樂和學樂理不抗拒.

去完簡介會後, 我自己都鍾意黃笏南, 感覺上發展全面, 又多活動選擇, 校舍新返學又交通方便, 本打算選這校為第二志願, 不過見到考試成績每況越下, 又有點擔心... 在考慮是否應把旅港放在前.

penpen  Check pm pls, 費事比某d人知道學校小小嘢就亂講  發表於 16-1-4 21:55

=play= 發表於 16-1-4 16:47
想知多D有關黃笏南的學校生活, 請問有無精英班 ? 每級有幾多班精英班? 初中是否沒有無家政科 ? 體育課有遊 ...
樂器也好, 運動可好, 我不期望亦不希望學校會提供太多額外支援.

如果學校有支援, 變相可能亦對此有要求, 到時是否還能同時兼顧學業?

升中學還可以靠非學術成績入到B1中學, 但入U就只能靠學術成績.

入咗一間成日要參與不同活動既學校, 對子女身心發展係好, 但亦要考顧是否能兼顧成績.

否則, 返學開心咗6年後先發現唔夠料入U, 咁點算? 俾多D錢出國讀書囉!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大家也可到新"你條管"也可看看心儀中學,學生的短片啊。

hkpapa852 發表於 16-1-4 17:35
樂器也好, 運動可好, 我不期望亦不希望學校會提供太多額外支援.

如果學校有支援, 變相可能亦對此有要求,  ...

成日要參與不同活動? 你憑咩咁講? 點為之成日? 點樣不同嘅活動?你知道學校d嘜嘢支援?  點叫太多呢? 即係中學要淨係讀書讀書同讀書? 到時入到3大怕承受唔到應付唔到挫折或失敗或壓力囉! 其實有時d嘢要睇兩面㗎,你真係唔洗咁講嘢囉, wfn仲係一間唔少人心儀嘅學校,唔明點解你要踩到wfn一無是處囉!

hkpapa852 發表於 16-1-4 17:35

如果學校有支援, 變相可能亦對此有要求,  ...

4日前請教你變“另”一間csk係咩意思? B1尾唔洗揀wfn咁b幾學生揀有機會入到呀請問? 真心想請教你啊! 你咁講, 我唔敢叫b1尾果兩位小朋友揀啊!

penpen 發表於 16-1-4 21:18
成日要參與不同活動? 你憑咩咁講? 點為之成日? 點樣不同嘅活動?你知道學校d嘜嘢支援?  點叫太多呢? 即係中 ...

認同,黃笏南仍然是好受家長歡迎的英文中學,今年身邊家長們都有把黃笏南作自行之選,大家都期待黃笏南的回歸,務必重上惜日的亮麗成績吧!

penpen 發表於 16-1-4 21:18
成日要參與不同活動? 你憑咩咁講? 點為之成日? 點樣不同嘅活動?你知道學校d嘜嘢支援?  點叫太多呢? 即係中 ...
你始乎不明白我意思, 又或者我講得唔清楚.

我呢番言論好係針對某一間學校, 係針對家長.

部份家長成日話希望學校能提供XX活動, 因為亞仔/女好鍾意; 或者因某校某項活動出色, 希望仔女入讀, 並將之列入選校條件, 呢個做法個人認為有點事情家長可能忽略了, 認為要提醒.

課外活動同學業要兼顧, 向來都不是易事, 但絕對係重要考慮既地方. 而且要小朋友學習學術以外既嘢, 並不能只靠學校, 家長同家庭永遠係最有影響力既人.

至於你之前問: WFN可能會變“另”一間csk係咩意思?

CSK之可以係上一次檢討後繼續做英中, 即係佢當年依然係主收B1學生. 但多年以來, CSK既成績如何呢? 似乎令當年支持佢既學生同家長失望了.

WFN會否步CSK既後塵我唔知, 但凡事都有可能, 可能反彈回復正軌, 亦可能一沉百踩.

但係呢一刻, 如果我子女係讀緊WFN而有朋友問我意見, 我都唔會建議佢揀WFN. 畢境以現況嚟睇, 比WFN好既選擇還有不少.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:penpen 的帖子

成績只及b2A-b1

‹ 上一主題|下一主題