用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有幾個offer的家長,可否分享成功因素
樓主: swarovski2011
go

有幾個offer的家長,可否分享成功因素 [複製鏈接]

回覆:sala222 的帖子

所以我想知,如果只有一個offer的小朋友可能真係好彩,但如果有幾個offer的小朋友,我覺得一定有佢優勝之處

回覆:chilungmail 的帖子

可以分享下心得嗎?

回覆:有幾個offer的家長,可否分享成功因素

我上年N班名幼都全軍覆沒,今年in K 就有兩個名幼offer,所以唔使失望,返左N班小朋友會進步好多。

回覆:milkteatea 的帖子

連爸爸是KV舊生都係得waiting,可能我地真係有某d方面做唔到佢地嘅標準,爸爸陪去KV,佢話所有task 做到晒,連唱歌都有,唯一是佢問會否考慮pm我地say no,不過都唔會係攞唔到offer 的致命傷掛(其實本身KV亦不是first priority,亦諗住舊生應該有優勢

我囝1月B,in 5 間,有KV,SC, RC 同York Int'l.
佢中文唔好,老師中文問,佢英文答,所以有啲surprise 有KV 同 RC offer。不過會答曬所有問題,完整句子,禮貌包括hello, bye bye, thank you 都做足。
我估大B有幫助。
我通常interview前話佢知interview 完有禮物,in 完就有一架車仔送俾佢以作鼓勵。所以佢不抗拒interview , 甚至in曬同我講想去interview.

回覆:KittySano 的帖子

Kittysano, 咁你會揀邊間?

回覆:KittySano 的帖子

Manner 是要你提嗎?還是自己主動同老師講hi, bye and thank you? 我仔是要提的,最後是肯講,不過不是主動那種

引用:talk+with+ur+kids+more,+play+game+of+ask

原帖由 ellawhy 於 15-12-15 發表
talk with ur kids more, play game of asking those questions all the time, counting games,colour game ...
Agree~我都堅持用呢尐方法教女,實行起上黎日復一日其實一點不易,但時間累積會發現成效,就算唔係對interview有幫助,都一定對佢日後成長有莫大好處

引用:回覆+swarovski2011+的帖子 我仔同你一樣

原帖由 visitor123 於 15-12-15 發表
回覆 swarovski2011 的帖子

我仔同你一樣,秘決係做大B,KV, SC , MS 都有offer
請問可否分享家住那區?

引用:爸爸去in好似好D,有St+Cat、+KV、迦南+off

原帖由 Baboo 於 15-12-15 發表
爸爸去in好似好D,有St Cat、 KV、迦南 offer, 差不多全部成功。相反媽媽in 的Victoria只有waiting...

...
請問可否分享家住那區?

大B絕對無優勢,我小朋友超大B,都全軍覆沒。算吧命運遊戲

引用:我個仔8月尾,算係細細地,都好彩有RC,KV,S

原帖由 chilungmail 於 15-12-15 發表
我個仔8月尾,算係細細地,都好彩有RC,KV,SPC. 而LH都入到2nd in.
請問可否分享家住那區?

引用:我上年N班名幼都全軍覆沒,今年in+K+就有兩

原帖由 milkteatea 於 15-12-15 發表
我上年N班名幼都全軍覆沒,今年in K 就有兩個名幼offer,所以唔使失望,返左N班小朋友會進步好多。

...
請問可否分享家住那區?

有km kv York 維記 金巴伦 和启思offer,觉得小朋友有礼貌和讲野流利重要

回覆:AmaBB 的帖子

荔枝角,所以我相信地理因素不是太重要

最重要係同老師有交流,跟其他小朋友相處到,做到哂指令係重要但我估計好多b 都做到,所以禮貌可能較重要。

我好大擔,正係報咗兩間K - 啟思附幼 & 根德,兩間都有AM offer。主要有大B 嘅優勢同 interview 時個囡心情好,表現好

回覆:ella_805 的帖子

好犀利有讀pn嗎?

淡定丶講野清楚丶小肌肉好
‹ 上一主題|下一主題