用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 「多元智能之父」加德納:未來人才,必備4大關鍵能力 ...
樓主: Doray
go

「多元智能之父」加德納:未來人才,必備4大關鍵能力 [複製鏈接]

ANChan59 發表於 15-12-10 14:59
十多年前幇阿仔搵些資優課程,其中一個冷門的,當時個心理學家介紹個課程的特質。
出嚟做咗咁多年嘢,識果啲擁有高解難,反問和合作能力嘅人一定能上位,好少見到懷才不遇嘅例子,但呢類人真係唔多,唔理你用幾多Tools作分析,但最終決定嗰下係偏向Arts。
出去學就唔會啦,依家經常同阿仔一齊睇新聞,會問佢呢個問題你點睇,點解決,唔會定結論, 最多引導佢用另一角度睇問題。 有冇用?唔知,未見到成果。
呢個遊戲幾好玩架,嗰啲答案天馬行空,笑死你。

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-12-10+14:59+十

原帖由 akys 於 15-12-10 發表
出嚟做咗咁多年嘢,識果啲擁有高解難,反問和合作能力嘅人一定能上位,好少見到懷才不遇嘅例子,但呢類人真 ...
Good job

這種互動,俾單純閲讀更好玩,更有趣。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

akys 發表於 15-12-10 15:35
出嚟做咗咁多年嘢,識果啲擁有高解難,反問和合作能力嘅人一定能上位,好少見到懷才不遇嘅例子,但呢類人真 ...
好方法,不過宜家啲小朋友被人攪到忙過大人,呢啲有益的互動時間對好多家庭嚟講好奢侈。

Doray 發表於 15-12-10 15:46
好方法,不過宜家啲小朋友被人攪到忙過大人,呢啲有益的互動時間對好多家庭嚟講好奢侈。 ...
都唔會,睇下有冇心,任何時候都可以互動下,食個飯都可以好多問題,父母唔好淨係問成績已經幫到好多
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:Doray+發表於+15-12-10+15:46+好方法

原帖由 MASAYA 於 15-12-10 發表
都唔會,睇下有冇心,任何時候都可以互動下,食個飯都可以好多問題,父母唔好淨係問成績已經幫到好多 ...
是的。互動有好多好多方式。

一齊煮飯仔,砌吓模型,吹水....... 到大咗,我先知道阿仔最鍾意一齊煮嘢食!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

食完飯落街散下步

回覆 MASAYA 的帖子

非常同意,由其是現今社會複習,表面見倒的未必係真,背後可能有很多陰謀.我就時常同我小朋友討論,告知他多些可能,由他去吸收,再問,再討論.好好玩.事件不局限香港,全世界事都會傾.當親子,好正.

akys  唔好乜都係陰謀,會唔信人架  發表於 15-12-10 18:40

引用:Quote:Doray+發表於+15-12-10+15:46+好方法

原帖由 MASAYA 於 15-12-10 發表
都唔會,睇下有冇心,任何時候都可以互動下,食個飯都可以好多問題,父母唔好淨係問成績已經幫到好多 ...
無法同意更多

AC-DAD 發表於 15-12-10 18:07
食完飯落街散下步

食完飯對功課就已經要上床瞓啦!好多双職父母返屋企是分秒必爭!我嗰件9點已經冇電啦!

引用:+本帖最後由+Doray+於+15-12-11+09:15+編輯

原帖由 Doray 於 15-12-11 發表
所以我好 like 半日制下午班!

Doray  Me too!!!  發表於 15-12-11 09:26

ANChan59 發表於 15-12-11 09:22
其實應該爭取每日下午功課堂加活動課,唔需要帶功課返屋企做,初小應似國際學校,淨派reader.

ANChan59 發表於 15-12-11 09:22
[size=30.3998px]我兩個幼稚園都係讀下午班, 輕輕鬆鬆, 唔駛fill滿行程
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-12-11 09:34
我兩個幼稚園都係讀下午班, 輕輕鬆鬆, 唔駛fill滿行程
當年讀下午班,早上或下課後找課外活動都有些難度!
兩夫婦返到家中,阿仔重好活躍,不用太早睡。

引用:Quote:ANChan59+發表於+15-12-11+09:22+所

原帖由 Doray 於 15-12-11 發表
其實應該爭取每日下午功課堂加活動課,唔需要帶功課返屋企做,初小應似國際學校,淨派reader. ...
點解國際學校會咁做?係突登去浪費小朋友的學習期?還是根本就係培養緊佢地往後有興趣地,在書本尋求知識的習慣和動力?

‹ 上一主題|下一主題