用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 數據比較劍鳴,根德園,SC,德望,學之園,樂基,學券幼稚園 ...
樓主: Babylikeseed
go

數據比較劍鳴,根德園,SC,德望,學之園,樂基,學券幼稚園 [複製鏈接]

回覆:Babylikeseed 的帖子

我覺得睇數據冇乜意思(對我而言)。
因為老師學歷高,師生比例低,課室大,不等于我小朋友鍾意返學,學嘢開心。就算父母有很高學歷也不等于比學歷一般的父母教子女更好。
幼稚園要好人性化的,師資好我覺得不是指學歷,愛心/方法/適當才是關鍵。非學券幼稚園是客觀地應該多啲資源配合教學,這是我睇法。名幼我想是指教學效果比教出色的幼稚園。不過每人心中把呎不同。

引用:我覺得睇數據冇乜意思(對我而言)。 因為老

原帖由 mbbaby 於 15-11-21 發表
因為老師學歷高,師生比例低,課室大,不等于我小朋友鍾意返學,學嘢開 ...
Agree. 高學歷唔代表佢識同小朋友相處,唔代表佢有心教,亦唔代表佢識教。
我睇老師只睇佢有冇熱情有冇心教。

引用:+本帖最後由+Babylikeseed+於+15-11-21+08:

原帖由 Babylikeseed 於 15-11-21 發表
選學校不是買股票同買樓、睇數據多過睇口碑,我鄧你牙煙。自己替小朋友想想點樣為之好及適合的幼稚園。再睇多d及感受多d你target的幼稚園,其實真的沒有最好、只有最適合。點為之最適合、一半家長的功夫、一半靠天意。努力啦!

有Degree當然重要,証明有一定的知識,而家幼稚園的課程都深,老師都會教錯野,不過,最重要有沒有心教,有沒有愛心。

仲有課程設計,教學資源,其實我3個小朋友暫時讀過3間唔同幼稚園,真係可以差好遠。最impress 個間開學家長會已經有成年既draft teaching schedule.之後每星期再有details.

引用:仲有課程設計,教學資源,其實我3個小朋友

原帖由 02413124 於 15-11-22 發表
仲有課程設計,教學資源,其實我3個小朋友暫時讀過3間唔同幼稚園,真係可以差好遠。最impress 個間開學家長 ...
請問係邊間咁有系統?

回覆:數據比較劍鳴,根德園,SC,德望,學之園,樂基,學券幼稚園

依家d所謂大學畢業真係信唔過,top up呀,遙距呀,乜乜物物,仲有嗰個港姐一個月極速讀完大學個種。。。

回覆 jhorizons 的帖子

SC除左ORT,全部教材,課本,練習,CD係自製,全部釘裝好一本本,包括K3仲有不同的額外工作紙

konew720 發表於 15-11-21 21:57
Agree. 高學歷唔代表佢識同小朋友相處,唔代表佢有心教,亦唔代表佢識教。
我睇老師只睇佢有冇熱情有冇心教 ...

未入一間學校前,點睇老師有冇熱情有冇心教?

mbbaby 發表於 15-11-21 16:48
因為老師學歷高,師生比例低,課室大,不等于我小朋友鍾意返學,學嘢開 ...

"名幼我想是指教學效果比教出色的幼稚園", 如果比教學效果,讀Zenith的親戚小朋友話讀左英文可以同外籍人士直接談話。讀SC嘅同事小朋友亦話讀左SC可以同外籍人士直接談話。如果將Zenith和SC比較。好多人都會覺得唔同Level,但其實唔同在那裡?純由教學效果比,似乎差唔多。如果話SC比Zenith升小學結果好,呢D系唔系因为SC可以選到D叻嘅學生?

boboapril 發表於 15-11-22 22:57
選學校不是買股票同買樓、睇數據多過睇口碑,我鄧你牙煙。自己替小朋友想想點樣為之好及適合的幼稚園。再睇 ...

我都同意口碑重要,但口碑好主觀,讀救世軍嘅家長都會話間學校好好。讀KV,KM嘅亦話間學校好好。點知邊間適合自己個小朋友?如果天意佔50%,家長個50%都唔容易做到。

家長搞咁多野, 咁辛苦為乜? 為升間好小學....

就應該比較升小數據, 而唔係課室幾大, 老師既師資.......

另外, 名幼都有份好唔好, 有D名幼,

好自豪校內擁有大量"ABC"老師, 个个大學畢業,

但係郁下就黑面, 要你簽放棄信,

仲邊有心機幫你教小朋友呀.........

引用:回覆+jhorizons+的帖子 SC除左ORT,全部教

原帖由 02413124 於 15-11-23 發表

SC除左ORT,全部教材,課本,練習,CD係自製,全部釘裝好一本本,包括K3仲有不同的額外工 ...
咁樣都唔錯呀,可以俾家長掌握小朋友將會學到d乜

我覺得非常重要,特別佢地細有時番黎唱既歌都有書有CD一齊聽
N個時個間連普通話歌書都冇,番黎都唔知佢唱咩

引用:Quote:konew720+發表於+15-11-21+21:57+Agr

原帖由 Babylikeseed 於 15-11-23 發表
未入一間學校前,點睇老師有冇熱情有冇心教?
呢D咪靠家長平時做功課囉,首先家長可以爬文睇下用家意見,我自己會專登in person去學校交application form,順便睇下學校環境同上堂情況,另外如學校有開playgroup既,可以join返一兩個course,留意學校有無open day,又可以趁放學時間去學校門口留意下老師同小朋友,最後就係interview比自己既感覺。其實有好多方法可以了解下學校,只係做家長既肯唔肯付出心思同時間,數據係可以好客觀,但揀學校並唔係睇數據咁簡單,讀得書多都唔等如教小朋友一定叻,教小朋友耐性同方法係最重要

引用:Quote:mbbaby+發表於+15-11-21+16:48+我覺

原帖由 Babylikeseed 於 15-11-23 發表
"名幼我想是指教學效果比教出色的幼稚園", 如果比教學效果,讀Zenith的親戚小朋友話讀左英文可以同外籍人 ...
學生叻,但唔識教都冇用。
如果唔係,資優學生既家長都唔駛周圍搵support 資優學生既學校。

回覆:數據比較劍鳴,根德園,SC,德望,學之園,樂基,學券幼稚園

Kids also learn from peers. In addition, characteristics of peers also affect class progress.

Hopeforb  Agree  發表於 15-11-24 01:06

回覆:hklove 的帖子

我的小朋友現就讀當中一間非學劵數據差的學校。坦白說,報之前沒有睇過師資的問題,只了解這是一間細校、老師姨姨有愛心、多活動exposure、學術程度到升小沒有問題、也有不錯的派位而已。

現在佢K1開學接近3個月,每天返學都很開心,很喜歡老師(N班在另一間返學時不太開心)。上堂時一班22-23人,有2位班主任(1中1英)加一位普通話教師,老師們溫柔有愛心,感覺對每位學生都有足夠的照顧(因我的小朋友較被動須有多些照顧才能投入)。學術上,用不同的主題教學,中英文會唱歌同認字,英文也教phonics和短句,學校會用坊間textbook cd 及有自家的字咭和功課簿;除了主題project外,平日每天都有2-3份功課,週末會有3-5份,功課都算有趣簡單小朋友也喜歡完成。但最意料不到的就是開學未夠兩個月就要做第一次的中英數考評,特別是中英文的範圍都幾大。此外,這段返學時間又有校內學生BBQ、生日會、消防安全教育講座、學校旅行、校外聖誕聯歡會的唱歌跳舞排練等等。

我講咁多野只係想讓大家知道該校返學的實況係點樣。教師有冇學位方面,我未有機會甚至沒有興趣去查證,因為我覺得重要嘅野學校有都達到了!

回覆:mbbaby 的帖子

完全認同! 高學歷只可以表示個老師讀書叻, 並唔可以作佢其他方面如教學熱誠or個人品德嘅尺,

L+H  well said  發表於 15-11-24 11:18

koey329 發表於 15-11-23 14:12
呢D咪靠家長平時做功課囉,首先家長可以爬文睇下用家意見,我自己會專登in person去學校交application form ...

唔該,都系好好嘅方法。另外教育署嘅報告,都有參考價值; 有D session 可以同老師/校長交流問嘢都有幾好。例如又一村Interview時老師家長嘅交流Session我好中意。 我亦好希望睇到老師嘅流失率,但冇資料來源。

唔知其他家長有冇其他好嘅評估學校方法?
‹ 上一主題|下一主題