用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如何向孩子解釋面試失敗和鼓勵他?
樓主: alfredw88
go

如何向孩子解釋面試失敗和鼓勵他? [複製鏈接]

小朋友吾問就算啦,只要大人無野,細路就無野啦。

回覆:如何向孩子解釋面試失敗和鼓勵他

我個女(2年前)完全知道面試是什麼一回事,我會講「學校唔夠位」,
「我地當嘗試一下,Interview完先自己揀讀邊間」幸好,我們真的可以揀。
現在同佢講番轉頭,我都強調「揀適合自己的」

阿囝全程知道係去面試,考學校,
衰左我亦第一時間話佢知.
佢有問過我係咪老師唔鍾意佢所以唔收佢,
我聽到都有點HURT (我果個年代, 佢既年紀都未知發生乜事?
雖然考私校只係諗住做BACKUP,想抽津校多)
不過我話因為實在太多人考, 100個位但有400人考,
實有考到有考唔到的. 叫佢放心, 考唔到政府會派學校比佢,
一定有書讀

其實我好直接同仔仔講面試係咩一回事。但佢明幾多。我唔知。
我同佢講面試其實好似一樣野。例如:你好鐘意間學校。等於你好鐘意同一個小朋友玩。咁間學校鐘唔鐘意你,岩唔岩你。就等於個小朋友想唔想接受同你玩。好喇。間學校唔收你。唔係你既錯。係佢太多人都想同佢玩。同埋可能佢覺得同你唔岩玩。如果比你扭計扭到入!其實都冇意思架。所以我地要搵岩學校囉!

回覆 breadbb 的帖子

其實有辣有唔辣...
學校多學生考直私, 常有學生休假去面試, 老師會講小朋友去左邊, 其他同學仔習以為常... 聽過有小朋友早走去面試, 其他同學大叫"加油!!!'

有朋友孩子唸地區名幼, 唔係咁多孩子往出面考...

每每出戰, 父母要哄要逗....

回覆:alfredw88 的帖子

我唔會話俾佢聽面試失敗.... 佢咁細個,就算知道失敗左又點? 會因為咁而自己想辦法改善? 我唔覺得囉.... 鼓勵佢多啲就夠啦...

回覆:如何向孩子解釋面試失敗和鼓勵他?

我細嗰個知道入唔到大嗰個間學校,喊咗幾輪,真係傷心

我都覺得鼓勵好重要。

我有同阿仔講咩係面試,就係等學校認識吓你,你又認識吓學校。
但就算你好喜歡間學校,又唔等如學校會收你。
無論如何,只要你肯努力嘗試,盡量表現最好嘅自己,我同daddy就會好開心。
但放心,你一定有小學讀的!
現在,阿仔in咗十多間,佢仍然好喜歡去面試,反而係我自己覺得好攰唔想去,佢同我講一定要去,如果唔係佢點知自己喜唔喜歡間學校呀!

我都覺得鼓勵好重要。

無論如何,只要你肯努力嘗試,盡量表現最好嘅自己,我同daddy就會好開心。
現在,阿仔in咗十多間,佢仍然好喜歡去面試,反而係我自己覺得好攰唔想去,佢同我講一定要去,如果唔係佢點知自己喜唔喜歡間學校呀!

我都覺得鼓勵好重要。

我都覺得鼓勵好重要。

我都覺得鼓勵好重要。

我未in前帶佢去佢堂哥學校我聽talk 佢分組體驗小一,做D task 玩下遊戲。其實我對間學校無乜興趣,不過見佢有呢D活動至去。去玩問佢好唔好玩,想唔想參觀多D學校。
然後開始去面試。
佢一直當自己去參觀同玩遊戲⋯唔會知有失敗唔失敗。
不過我話佢知玩還玩,如果你入去太頑皮下次一定無得再去玩。
如果乖有可能再來。但好多一乖嫁。乖都要抽簽,唔一定有份。
In 3間咋,我考果D遲考,未出final result.
本身個網ok 所以派既都不太差。考唔到都ok 呱,希望啦。

我仔唔鐘意現在有offer的學校,所以叫我幫佢申請其他學校。昨晚他才說,點解天父唔聽他祈禱,給他喜歡的學校,他喜歡英華:dadday:。每次他都清楚自己去考試,好成熟

如果個小朋友性格好hea, 是是旦旦,有無offer&2nd in都好似不關他事。應怎樣教導他好?

回覆:Lingfung813 的帖子

除左個小朋友懂事,如果唔係真係唔關佢事 bo. 係你想報定佢自己想報?

我個女真係 who care 咁嘅態度

Lingfung813    發表於 15-10-25 10:21

回覆:dttmtong 的帖子

我女都比較天真,佢都唔係好明點解interview, 亦唔見得有邊間學校特別喜歡。

回覆 Lingfung813 的帖子

呢d一部份係性格,一部份亦反應你無比太多壓力比佢,係好事。
5歲小朋友應該係無憂無慮,吾應該担驚受怕無offer,無2nd in,正如你吾expect佢驚無飯開、無錢供樓一樣。

基本上平時我哋乜都唔提,只係提阿女要有禮貌;考六收四,我一句都冇提;後來佢啲老師同學問起,佢就問我考唔考到,我話未知呀。自行衰咗等大抽獎,有私小揸手我都話未知,直至大抽獎唔滿意,我先至話私小收咗你啦。我知好多家長唔贊成呢個做法,但全程有乜煩惱都係我嘅事,唔會影響到佢。

頭先就講面試為了你揀校而非校揀你
‹ 上一主題|下一主題