用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想報CCKG, 但不是基督教, 又沒有名校背景是否很難入到呢 ...
樓主: littlejayden
go

想報CCKG, 但不是基督教, 又沒有名校背景是否很難入到呢? [複製鏈接]

回覆:ohmygood 的帖子

請問用家,CCKG你小朋友大概在什麼時間interview? 1月中嗎?交form是否要排長龍?

因為要清年假,所以問問,謝謝。

回覆:msjw 的帖子

學校好像分了三天in, 我們17/1 interview...但今年不知是否大概這段日子。

回覆:msjw 的帖子

交form係幾長龍下,要逐個check所需資料文件是否齊全。但staff好快手,都唔需要排好耐既。CCKG要求既規格一定要跟足,否則會彈返轉頭。

引用:交form係幾長龍下,要逐個check所需資料文

原帖由 ohmygood 於 15-10-08 發表
交form係幾長龍下,要逐個check所需資料文件是否齊全。但staff好快手,都唔需要排好耐既。CCKG要求既規格一 ...
是哦, 他們的instruction有寫.

我覺得無需要神化學校. 假如覺得學校適合小朋友, 一試無妨.  學校也會挑選適合的學生, 但唔試就永遠無機會!

littlejayden 發表於 15-10-7 11:37
CCKG就來交表了, 想試試運氣, 但我們不是基督教, 又沒有名校背景是否很難入到呢?
其實仔仔而家係YORK度讀 ...
請問樓主仔仔讀YORK的雙語班還是國際班? Thanks!

引用:Quote:littlejayden+發表於+15-10-7+11:37+

原帖由 lucytay 於 15-10-09 發表
請問樓主仔仔讀YORK的雙語班還是國際班? Thanks!
我仔讀主流班架

回覆:ohmygood 的帖子

好的,唔該晒

回覆:想報CCKG, 但不是基督教, 又沒有名校背景是否很難入到呢

都好多Victoria, York 同St Cat 生,但試無妨

引用:CCKG就來交表了,+想試試運氣,+但我們不是基

原帖由 littlejayden 於 15-10-07 發表
CCKG就來交表了, 想試試運氣, 但我們不是基督教, 又沒有名校背景是否很難入到呢?
其實仔仔而家係YORK度讀 ...

Del

回覆:想報CCKG, 但不是基督教, 又沒有名校背景是否很難入到呢?

CCKG出來的學生都好Smart, 不過唔知點解上年入DBS就唔係太多人,反而St Cat, KV重多人入. 所以如果讀St cat, KV, 要諗下K2轉唔轉

引用:CCKG出來的學生都好Smart,+不過唔知點解上

原帖由 sam9329 於 15-10-13 發表
CCKG出來的學生都好Smart, 不過唔知點解上年入DBS就唔係太多人,反而St Cat, KV重多人入. 所以如果讀St cat ...
轉左校長吾知關吾關事

CCKG出來的學生都好Smart, 不過唔知點解上年入DBS就唔係太多人,反而St Cat, KV重多人入. 所以如果讀St cat ...
少成點?

回覆:sam9329 的帖子

Agree~

引用:Quote:原帖由+sam9329+於+15-10-13+發表CCK

原帖由 hosuper 於 15-10-13 發表
少成點?
廖廖可數

引用:Quote:原帖由+hosuper+於+15-10-13+發表少

原帖由 sam9329 於 15-10-14 發表
廖廖可數
咁數埋十隻手指都有有啩?

picture 發表於 15-10-12 12:51
都好多Victoria, York 同St Cat 生,但試無妨

請問舊年約有幾多學生上DBPS?

回覆:想報CCKG, 但不是基督教, 又沒有名校背景是否很難入到呢?

我自己個人認為,如果一心一意為入DG DB,  又唔係讀緊St cat, Kv, lh, 就值得K2轉CCKG, 始終大家都認同, 讀得CCKG,都一心想入DB DG, 但我總覺得Co ed , YW依D學校反而排除CCKG既學生,出路窄左.
相反St cat , Kv, lh邊間小學都歡迎,入DB DG亦年年都多,重有優勢!小朋友亦唔需要再轉學校。
純個人意見!

回覆:想報CCKG, 但不是基督教,

Dele
‹ 上一主題|下一主題