用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 想認識有過度活躍症的媽咪?想減壓同認識更多此症症狀。 ...
樓主: 鄧豆豆
go

[過動] 想認識有過度活躍症的媽咪?想減壓同認識更多此症症狀。 [複製鏈接]

回覆:麥兜MaMa 的帖子

有機會係安全感唔够,我之前學佐小小遊戲治療技巧,我透過同小朋友玩時了解多佐他的想法和喜好,我們的關係加強佐好多!當習慣用呢個技巧時應用在日常就算和他有嗌交都好快平穩到關係!可以試試……😌

引用:Quote:belau8009+發表於+15-7-8+07:34+有AD

原帖由 麥兜MaMa 於 15-07-20 發表
我仔出生時好好湊. 唔一定要抱住瞓, 反而 愈大愈無時停, 次人瞓 (怕黑).
有機會係安全感唔够,我之前學佐小小遊戲治療技巧,我透過同小朋友玩時了解多佐他的想法和喜好,我們的關係加強佐好多!當習慣用呢個技巧時應用在日常就算和他有嗌交都好快平穩到關係!可以試試……😌

回覆 belau8009 的帖子

佢份人係敏感D,多野諗. 曾因看左韓國沉船新聞怕左坐船. 愈大愈怕黑.
不過整體來說係個開心單纯的小朋友.

你囝情況點

回覆 鄧豆豆 的帖子

經過左3年KG, 仔情況唔係好嚴重果D. 我估係marginal果D.

老師及同學家長都有讚佢既進步.

依十佢都可以定時定侯做下功課. 只是一邊做一邊會郁身郁勢, 有時話悶及問點解, 但幸好已經漸漸成習慣. 主要係看眼頭眼額差D, 成日貪玩人令人唔開心, 唔知或唔理. 同有時會固執D.

為佢選happy school, 希望佢順利過渡小學.

Lam3Tai  可以pm仔仔去會讀邊間小學嘛?謝  發表於 15-7-24 12:47

我仔情況同你仔好似呀,我仔升k3,咁請問你仲有無排精神科?同埋知唔知邊啲學校包容性高啲?

回覆 desmond100104 的帖子

因為我地提前左找CAC跟進, 佢地幫我地寫左信排, 排到P1 下學期應見得.

CAC, 講座的醫生都說過, 要看小朋友上課及學習情況決定用藥如否.
如能延續幼稚園時多鼓勵多支持. 如功課上跟到, 有可能不用藥.

回覆:lillymarie 的帖子

妳好!我仔19個月大。由出世到依家我們都覺得他是聰明寶寶。一個月已跟我們有眼神交流,所有的發展都屬快的一群。但最近開始有D擔心!怕他是過度活躍,其實19個月會知道未?謝謝妳的意見!

‹ 上一主題|下一主題