用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小三 TSA
樓主: 囡囡豬媽媽
go

小三 TSA [複製鏈接]

回覆:囡囡豬媽媽 的帖子

唔會喎,阿囡嚮學校做,老師派題目

回覆:sweethoho 的帖子

老師出發點都是希望考好 TSA.

但老師指示是各人 download 任何一年 TSA past paper.  

做完自己對答案,只檢查有做與否。不會討論答案。

如果做錯或不明白的,唔解釋就只會不停錯。

其實我女學校係唔點操 TSA 的, 中英文就當平時功課咁做, 數學就冇見過, 不過聽講好似係堂上做.  其實都唔贊成要操 TSA 的, 平時教的東西識, 根本已經識做 TSA, 所以只要做幾份, 等學生知道形式, 同埋 TIME 吓時間就得了.

囡囡豬媽媽 發表於 15-6-16 07:53
我的問題是

解依家d 小學老師咁...,星期五上堂囗講叫小朋友上網 download 任何兩份 TSA,係星期六、日做 ...
有得小三, 其實小朋友應該可以自己記到, mark低, 仲要唔係一兩次, 係有好幾次。第一次唔記得就係唔習慣, 第二次就唔應該犯同樣錯誤了, 仲要係全班大部份人都係咁。
不過, 既然無做老師唔罰, TSA前一日我一定唔補做, 要早瞓, 因為要有精神考好個試。

我個每女 p2 已經要做TSA
‹ 上一主題|下一主題